ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Read προτείνει 6 βιβλία που μιλούν για τέχνη

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας» έλεγε ο μεγάλος Ισπανός εκπρόσωπος της τέχνης του 20ού αιώνα, Πάμπλο Πικάσο. Η τέχνη είναι ένα φαινόμενο, μια δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής, που άμεσος σκοπός της είναι η δημιουργία του ωραίου. Η τέχνη πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει καλύτερα όχι μόνο τον εαυτό του και τον κόσμο, αλλά και τους άλλους ανθρώπους.

Μάθε περισσότερα για την τέχνη και τους εκπροσώπους της μέσα από τα πιο κάτω βιβλία.

American Pop Icons

Το «American Pop Icons» διαθέτει 28 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά από τους οκτώ σημαντικότερους εκπροσώπους του pop art κινήματος όπως Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, James Rosenquist, Andy Warhol.

Van Gogh and expressionism

Από τον θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1890 μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο του Βαν Γκογκ εμφανίστηκε ως η επιτομή της πρωτοποριακής τέχνης διεθνώς - ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου καλλιτέχνες όπως ο Ernst Ludwig Kirchner γοητεύτηκαν από την τεχνική του, το ισχυρό του πινέλο, τα έντονα αντίθετα χρώματα και τη λαμπερή παλέτα του. Ο Vassily Kandinsky και οι καλλιτέχνες του κινήματος The Blue Rider εκτίμησαν τον Βαν Γκογκ για την απόρριψη της ορατής πραγματικότητας και τη διείσδυση στην ουσία της φύσης.

Picasso and the War Years: 1937-1945

Αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του εικοστού αιώνα, ο Πάμπλο Πικάσο ήταν το αντικείμενο αναρίθμητων εκθέσεων και δημοσιεύσεων. Αυτό το βιβλίο βασίζεται σε έρευνα και έργα του που αφορούν στην περίοδο από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας. Αυτό το χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο έντονα προσωπικά και εκφραστικά έργα της μακράς και ποικίλης καριέρας του. Μέχρι τη δεκαετία του 1930 ο Πικάσο στάθηκε ως ένα σύμβολο του μοντερνισμού, μοντέλο εφευρετικότητας και αυτοανανέωσης. Η σκοτεινή πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, ωστόσο, άρχισε να εισβάλλει στον κόσμο της δημιουργικότητάς του, και το 1935 αναδύθηκαν νέα θέματα στο έργο του.

Edvard Munch

Ο Έντβαρτ Μουνκ ήταν Νορβηγός ζωγράφος, που ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Ο Edvard Munch ήταν ένας παραγωγικός αλλά διαρκώς προβληματικός καλλιτέχνης που ασχολήθηκε με θέματα όπως χρόνια ασθένεια, σεξουαλική απελευθέρωση και θρησκευτική φιλοδοξία. Εξέφρασε αυτές τις εμμονές μέσω έργων έντονου χρώματος και μυστηριωδών αντικειμένων. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Η Κραυγή».

A Treatise on Painting

Βιβλίο το οποίο βασίζεται σε σημειώσεις του ίδιου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πρωτοεκδόθηκε το 1651. Τα χειρόγραφα ξεκίνησαν στο Μιλάνο, ενώ ο Λεονάρντο βρισκόταν υπό την υπηρεσία του Λουντοβίκο Σφόρζα, και συγκεντρώθηκαν από τον κληρονόμο του, Φραντσέσκο Μελζί.

Ancient Art from Cyprus: The Cesnola Collection in The Metropolitan Museum of Art

H πιο μεγάλη και σημαντική συλλογή κυπριακής αρχαίας τέχνης εκτός Κύπρου η οποία ήταν και από τα πρώτα εκθέματα του MET με ιστορική σημασία αφού ο δημιουργός της, Cesnola, υπηρέτησε ως ακόλουθος στην Κύπρο και ως ο πρώτος επιμελητής του ΜΕΤ μέχρι τον θάνατό του.

Κατεβάστε την εφαρμογή:

Λήψη εφαρμογής από Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spp.read&hl=en 

Λήψη εφαρμογής από App Store: https://apps.apple.com/cy/app/read-library/id763522088