ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

5 όμορφα μονοπάτια της φύσης και brunch για μετά

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Οι θερμοκρασίες είναι άστατες αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να ανακαλύψουμε ή να χαρούμε ξανά τις όμορφες περιοχές του νησιού μας.

Η άνοιξη έχει ντύσει το νησί με έντονα χρώματα, η φύση είναι στα καλύτερά της και γίνεται επιτακτική η ανάγκη για αποδράσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η πεζοπορία και η περιπλάνηση στη φύση, στο βουνό, στα ποτάμια ή κοντά στη θάλασσα είναι ένας ωραίος τρόπος για να αλλάξουμε παραστάσεις αλλά και να γυμναστούμε. Έλα όμως που μετά από την περιπλάνηση αρχίζει και η λιγούρα, η οποία επιβάλλει μια στάση για φαγητό. Εμείς επιλέγουμε χώρους για brunch για να επιβραβεύσετε την προσπάθειά σας μετά το τέλος της εξόρμησης.

Λεύκαρα – Κάτω Δρυς

Μια ωραία διαδρομή με φυσικά εμπόδια ενώνει τα χωριά Πάνω Λεύκαρα και Κάτω Δρυς, και συνδέεται με το μονοπάτι Πάνω Λεύκαρα - Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που προσφέρει εξαιρετική περιμετρική θέα. Το μονοπάτι βρίσκεται μέσα στα Λεύκαρα, στον δρόμο που οδηγεί προς τη Βαβατσινιά. Η απόσταση του είναι 2,5 χλμ. και ο χρόνος διάρκειάς του είναι περίπου μια ώρα. Για μετά μπορείτε να βρεθείτε για brunch στο οινοποιείο Χριστούδια για κυπριακό μπούκωμα, αλλά και στα Λεύκαρα στο καφενείο Stafilaris. Στα Κάτω Λεύκαρα πάλι, το Coffee Yard εκτός από ευχάριστες στιγμές σου χαρίζει και νόστιμες comfort γεύσεις.

Αηδόνια

Το χωριό Καμπί του Φαρμακά βρίσκεται σε υψόμετρο οκτακοσίων εξήντα μέτρων και απέχει πενήντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Είναι ένας ιδανικός τόπος για να χαλαρώσετε, να αποτυπώσετε το τοπίο φωτογραφικά ενώ είναι κατάλληλος και για πεζοπορία. Το μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια» είναι ένα από τα πολλά που μπορείτε να επισκεφτείτε με την οικογένειά σας ή την παρέα σας. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που έχει πάρει την ονομασία του από την τοποθεσία του, μιας και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού που περιτριγυρίζει το μονοπάτι και υπάρχουν πλάτανοι, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα στα οποία φωλιάζουν εκατοντάδες αηδόνια. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες που μπορούν να σας μείνουν αξέχαστες. Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό δεντρόσπιτο, πανέμορφη είναι και η διαδρομή που θα σας οδηγήσει μέχρι εκεί, η οποία αποτελείται από άλλα μικρά μονοπάτια και γέφυρες. Μετά από αυτό μια στάση για κυπριακό μπούκωμα στη ταβέρνα Ποταμός απαιτείται.

Μονοπάτι της Μηλιάς Πλάτρες

Το μονοπάτι της Μηλιάς είναι ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο και μια σύντομη διαδρομή προς ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια της ορεινής Λεμεσού. Το μονοπάτι βρίσκεται στην περιοχή των Πλατρών, στον δρόμο προς τον καταρράκτη Μιλλομέρη. Αν και μια σύντομη διαδρομή ενός χιλιομέτρου, προσφέρει αρκετές όμορφες εικόνες και αρώματα κοντά στη φύση όσο πλησιάζετε περισσότερο προς το γεφύρι. Μετά τη βόλτα σας μπορείτε να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο International που προσφέρει κυπριακό μπούκωμα από ντόπια προϊόντα.

Μονοπάτι Αφροδίτη

Το μονοπάτι Αφροδίτη ξεκινάει από τον χώρο στάθμευσης των επισκεπτών, είναι κυκλικό, βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και ακολουθεί μια κατηφορική κλίση μέχρι να φτάσει στην παραλία. Σ΄ αυτό το σημείο συνδέεται με το μονοπάτι Θαλασσινές Σπηλιές - Άγιοι Ανάργυροι και πριν φτάσει σε μια φυσική γέφυρα που ονομάζεται «Καμάρα του Κόρακα» παίρνει μια ανηφορική πορεία προς το Κέντρο Επισκεπτών. Αυτό το μέρος της διαδρομής είναι κοινό με το μονοπάτι Κόννοι - Άγιοι Ανάργυροι. Το πρώτο μέρος της διαδρομής περνά από τα ερείπια του αρχαίου ναού, που ήταν αφιερωμένος στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, Αφροδίτη. Στον δρόμο προς την παραλία, το μονοπάτι περνά από φυσικές σπηλιές με ξερολιθιές που χρησιμοποιήθηκαν παλιά από τους βοσκούς. Για μετά προτείνουμε brunch στο Jello στο κέντρο της Αγίας Νάπας αλλά και στο Maccadam All Day που βρίσκεται στον Πρωταρά.

Μονοπάτι Άρτεμις

Το μονοπάτι Άρτεμις είναι κυκλικό. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το δάσος της Μαύρης Πεύκης, σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα της περιοχής. Υπάρχει πρόσβαση προς δύο αιωνόβια δέντρα Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra subsp. pallasiana) ηλικίας 500 περίπου χρόνων, με ενδεικτική πινακίδα με πληροφορίες. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν «Τα τεισιά της παλιάς χώρας», τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571 μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί κατά των Τούρκων. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1,850 μ. και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους. Νέα προσθήκη για το αγαπημένο εστιατόριο Ιεράμπελος στο οινοποιείο Santa Katerina το brunch μενού. Με επιλογές που παντρεύουν τις κυπριακές γεύσεις με τις διεθνείς, προσφέρεται μία νέα και φρέσκια brunch & breakfast εμπειρία.