ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

9 παραστάσεις που θα δούμε στ' ανοιχτά θέατρα

WIZ TEAM

Το καλοκαιράκι προχωράει με βήμα ταχύ και τα ανοιχτά θέατρα έχουν ανοίξει ήδη τις πόρτες τους και υποδέχονται αξιόλογες παραστάσεις. Το Wiz σας παρουσιάζει όλες τις παραστάσεις που θα λάβουν χώρα στα ανοιχτά θέατρα του νησιού. 

Θανάσης Αλευράς «40 + Βγαίνω!»

Ο συναρπαστικός Θανάσης Αλευράς στην πρώτη του προσωπική μουσικοθεατρική παράσταση!

Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Σκόκος
Συμμετέχουν: Idra Kayne – Jerome Kaluta

Ύστερα από τις sold out εμφανίσεις του στo VOX, αλλά και τα τηλεοπτικά "Νούμερα" του Φοίβου Δεληβοριά, ο πολυτάλαντος Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει τώρα, για πρώτη φορά, ένα παράξενο, αυτοβιογραφικό, εσώψυχο, μουσικοσατυρικό πρόγραμμα στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 19 Ιουνίου!

Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτυ που ο Θανάσης Αλευράς σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο αναβαλλόταν! Φέτος όμως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βέβαια είναι πια 43, αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αλλάξει τον τίτλο. Όπως λέει και ο ίδιος "Αν το έγραφα 43+Βγαίνω, θα ακουγόταν σαν νούμερο παπουτσιού, άλλωστε το ομότιτλο τραγούδι της έναρξης το είχε ήδη γράψει ο φίλος μου Αντώνης Θυσιάδης και το είχε μελοποιήσει ο Νίκος Μερτζάνος. Έτσι είπα ο τίτλος να γίνει "40plusΒγαίνω" . Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του '80".

Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερεις δεκαετίες.
Εκεί και μια ομάδα από ταλαντούχους συγγραφείς, που έχει γράψει τα κείμενα της παράστασης. Η παλιά αγαπημένη του συνεργάτης Ελένη Γκασούκα, ο soul mate Φοίβος Δεληβοριάς και ο απροσδόκητος Γιώργος Παυριανός, που ξαφνικά εμφανίστηκε και έδωσε κείμενα και στίχους. Κείμενα έχει γράψει επίσης και ο ίδιος ο Θανάσης Αλευράς, ο οποίος έχει συμπεριλάβει και κάποιες παλιές του επιτυχίες από την μέχρι τώρα πορεία του στο θέατρο και στα μουσικά προγράμματα.

Tις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο genius Αντώνης Σκόκος, που έδωσε το δικό χρώμα στις μουσικές και τα τραγούδια. Ζωντανή μουσική παίζουν επί σκηνής οι Ζεμενίδης Ευριπίδης κιθάρες, Κούρος Αλέξανδρος πλήκτρα, Μιχαηλίδης Θάνος τύμπανα, Μπουλντής Γιώργος μπάσο, Παπαδόπουλος Χρήστος σαξόφωνο, κλαρίνο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης Σκόκος
Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός
Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης, Θράσος Αμπατζής
Σχεδιασμός Φωτών: Περικλής Μαθιέλλης
Artwork: Kωνσταντίνος Γεωργαντάς
Σχέδιο Video: Παντελής Μάκκας
Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωνητική Διδασκαλία: Αμαλία Βίνος

Χορηγοί Επικοινωνίας: Love fm 100,7 και καθημερινή.

Info
Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023
Σκαλί Αγλαντζιάς
Ώρα Έναρξης 21.00
Προπώληση: Tickethour & acs courier (77777040)

«H τύχη της Μαρούλας» στο Δημ. Αμφιθέατρο Λακατάμιας

Η αντιφατικότητα της κοινωνίας μέσα από τους αιώνες παρουσιάζεται στο έργο του Δημήτριου Κορομηλά – θεμελιωτή του Κωμειδυλλίου στην Ελλάδα. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα (1891) μας εντάσσει στα ενδότερα ενός Αθηναϊκού αρχοντόσπιτου και παραθέτει σχέσεις και χαρακτήρες από το υπηρετικό προσωπικό του.

Μια πέτρα διαταράσσει τις ισορροπίες στο αρχοντικό. Η μητέρα της Μαρούλας -της «πλύντριας» του σπιτιού έρχεται από την Άνδρο για να μοσχοπουλήσει μια πέτρα που βρήκε στ’ αμπέλι της ως αρχαιότητα. Μέσα από την κωμική γραφή, τραγούδια κ χορό η πέτρα θα «σπάσει» την κατά τ άλλα ήρεμη ατμόσφαιρα του αρχοντικού. Η Μαρούλα εργατική και φιλότιμη, σε αυτήν άλλωστε πέφτει και το μεγαλύτερο φορτίο της δουλειάς του σπιτιού, βρίσκεται σε ηλικία παντρειάς. Την αγαπάει ο μάγειρας του σπιτιού, η Μαρούλα όμως τα μάτια της έχει στραμμένα στον Κωσταντή, τον αμαξά του σπιτιού, «…ασίκης, όμορφος και γαρμπόζος…» ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στη συμπάθεια που του δείχνει η Μαρούλα και δηλώνει πως θα υπογυναικωθεί - θα παντρευτεί - μόνο αν πάρει πολλή προίκα.

Κωμειδύλλιο - Κωμικό θεατρικό είδος με ελαφριά ειδυλλιακή υπόθεση που διανθίζεται με τραγούδια. Το πρώτο κωμειδύλλιο της ελληνικής σκηνής το οποίο είχε μεγάλη επίδρασή στη θεατρική εξέλιξη του Νεοελληνικού θεάτρου που θα αποτελέσει προπομπό για το ελληνικό μουσικό θέατρο. Είναι η περίοδος στην ελληνική θεατρογραφία που καταργείται ο ίαμβος, ο έμμετρος στίχος σε συνδυασμό με την καθαρεύουσα και παρατηρείται στροφή της γραφής και του περιεχομένου προς τη λαϊκή ζωή με δημοτική γλώσσα και πρόζα.

Info
Τρίτη 4 Ιουλίου 2023
Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, 20.30
Εισιτήρια €9
Προπώληση Soldoutticketbox

«H στρίγγλα που έγινε αρνάκι» στο Κούριο

Καλως ορίσατε στον κόσμο της ξεκαρδιστικής κομμωδίας του Shakespeare, “Η Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι”, όπου τα φλογερά πάθη συγκρούονται και η αγάπη φουντώνει μέσα σε μια αξέχαστη μάχη κυριαρχίας.

Γνωρίστε την ακατανίκητη Κατερίνα, μια... χαρισματική στρίγγλα, και την πολυπόθητη απο πολλούς μνηστήρες, μικρή της αδερφή, Μπιάνκα. Καθώς οι μνηστήρες της Μπιάνκα παλεύουν για το χέρι της, ο Πετρούκιος εμφανίζεται σαν ενας αντισυμβατικός μνηστήρας που τολμά να δαμάσει την ανυπότακτη φύση της Κατερίνας.

Ετοιμαστείτε για ενα ανεξέλεγκτο ταξίδι, γεμάτο με πνευματώδεις κουβέντες, εξωφρενικές μεταμφιέσεις και πανούργες στρατηγικές που θα σας καθηλώσουν.

Ανακαλύψτε τα διαχρονικά θέματα του έρωτα, της δύναμης και της μεταμόρφωσης, καθώς γίνεστε μάρτυρες της αξέχαστης μεταμόρφωσης μιάς μέγαιρας σε μια σαγηνευτική και εντυπωσιακή σύζυγο.

Προετοιμαστείτε να γοητευθείτε, να διασκεδάσετε και να μαγευτείτε απόλυτα απο αυτη τη διαχρόνικη ιστορία θριάμβου του έρωτα έναντι στο πείσμα.

Info
Πέμπτη 22- Σάββατο 24 Ιουνίου 2023
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 20.00
Επισκοπή Λεμεσός
Εισιτήρια Soldoutticketbox

Λυσιστράτη του Σοφοκλή

Μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια Αθηναία επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πιο «αποτελεσματικό» όπλο που έχει στη διάθεσή της για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Συγκαλεί μια σύνοδο γυναικών από τις πόλεις της Ελλάδας και όλες μαζί αποφασίζουν να ξεκινήσουν αποχή από την ερωτική πράξη, μέχρι να πείσουν τους άντρες να σταματήσουν τον πόλεμο.

Στη Λυσιστράτη, το πιο αντιπολεμικό και ίσως πιο τολμηρό αριστοφανικό έργο, παιγμένο στα Λήναια το 411 π.Χ., ακούγεται με ένταση μια τελευταία, κατεπείγουσα έκκληση για πολιτική δράση εν μέσω της κρίσης που περνά η Αθήνα από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί με μαεστρία όλα τα δόκιμα εργαλεία της κωμωδίας, με κορυφαίο το ερωτικό σκώμμα, που προκαλεί και δοκιμάζει τον θεατή, προτάσσοντας επί της ουσίας τη γυναικεία ευαισθησία και διορατικότητα σε αντιπαράθεση με την κυνική και εντέλει αποτυχημένη στρατηγική των ανδρών, που μονοπωλούν την εξουσία.

Ο σκηνοθέτης Μάριος Μεττής φωτίζει τον αθυρόστομο λόγο και την έντονη ερωτική διάθεση των χαρακτήρων του έργου και οργανώνει, σε συνεργασία με ένα σημαντικό σύνολο συντελεστών και ηθοποιών, μια ευφρόσυνη και προκλητική παράσταση, ανασυνθέτοντας τον κόσμο του Αριστοφάνη με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του. Στον ομώνυμο ρόλο η Χριστιάνα Αρτεμίου.

Ταυτότητα παράστασης

Mετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία-Κείμενο παράστασης: Μάριος Μεττής
Σκηνικά: Αλέξης Βαγιανός
Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική-Μουσική διδασκαλία-Μουσικός επί σκηνής: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)
Χορογραφία-Κίνηση: Εύα Καλομοίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Ριάνα Αθανασίου, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Χριστιάνα Αρτεμίου,
Γρηγόρης Γεωργίου, Μαντώ Γιαννίκου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέλιος Καλλιστράτης,
Άνθη Κάσινου, Γιώργος Κυριάκου, Άντρεα Μαύρου, Γιάννης Μίνως, Αθηνά Μουστάκα, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέμις Ππόλου, Ελένη Σιδερά, Κώστας Τέκκης,
Κωνσταντίνος Τσίτσιος

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από λαϊκά γαμοτράγουδα της συλλογής Αντρικά Μουνάτα. Ευχαριστίες στον εκδότη και επιμελητή Γιώργο Μελίκη για την ευγενική παραχώρηση.

Ευχαριστίες στον Λοΐζο Παπαγεωργίου για τη βοήθειά του στις χορογραφίες της παράστασης.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.
Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτραπεί μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Αναλυτικά, οι παραστάσεις σε Λευκωσία και στις άλλες πόλεις:

Λευκωσία
Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα ελληνικά)
Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)
Τρίτη 18 Ιουλίου 2023
Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Δερύνεια
Δημοτικό Αμφιθέατρο
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Λεμεσός
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

Πάφος
Αρχαίο Ωδείο
Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Λάρνακα
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2023)

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

Ηλεκτρονικά: www.thoc.org.cy  & https://tickets.thoc.org.cy/ 
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 

Aντιγόνη του Σοφοκλη

Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος επιστρέφει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» επτά χρόνια μετά τον Πλούτο (2016), που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, και παρουσιάζει με ποιητική διάθεση μια επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας Αντιγόνη.

Έχοντας στο πλευρό του μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών της σύγχρονης κυπριακής σκηνής, ο σκηνοθέτης καταθέτει μια παράσταση ιδιαίτερης δύναμης, έμπνευσης και αισθητικής, που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα στο σήμερα, στοχεύοντας να λειτουργήσει σαν «προσευχή» στα χαλάσματα του σύγχρονου κόσμου.

Η Αντιγόνη, ίσως η δημοφιλέστερη τραγωδία του Σοφοκλή κι ένα από τα αρτιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, διαδραματίζεται στη Θήβα μετά την εμφύλια σύρραξη που οδήγησε στον θάνατο τα δύο αντίπαλα αδέλφια, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Ο βασιλιάς Κρέων διατάζει όπως ο Ετεοκλής ταφεί με τιμές, αφήνοντας τον Πολυνείκη, ως εχθρό της Θήβας, άταφο. Η αδελφή όμως των δύο νεκρών, η Αντιγόνη, δεν υπακούει στην εντολή και αποφασίζει να τιμήσει με την πρέπουσα ταφή τον Πολυνείκη. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο.

Με όχημα την εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, η ομάδα πειραματίζεται με νέες κινησιολογικές φόρμες και καινούριους, πρωτότυπους ήχους για να μεταφέρει επί σκηνής το γκρι σύμπαν του σοφόκλειου έργου, αναζητώντας στο διαχρονικό αυτό κείμενο, μια νέα πνοή.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Επιμέλεια κίνησης: Παναγιώτης Τοφή
Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Σπύρου & Βασίλης Βασιλείου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ
Οργάνωση παραγωγής: Σταύρος Σταύρου

Διανομή:
Χριστίνα Παπαδοπούλου (Αντιγόνη), Μαρίνα Μανδρή (Ισμήνη), Θανάσης Γεωργίου (Κρέων),
Γιώργος Ευαγόρου (Φύλακας), Νικόλας Γραμματικόπουλος (Αίμων), Χάρης Αττώνης (Τειρεσίας),
Αντρέας Χατζημιχαήλ (Παιδί), Ανδρέας Κούτσουμπας (Άγγελος), Νιόβη Χαραλάμπους (Ευρυδίκη)
Χορός: Στέλα Φυρογένη, Δημήτρης Σπύρου, Βασίλης Βασιλείου

Info
Δευτέρα, 10 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’
Τρίτη, 18 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Παρασκευή, 21 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Ώρα έναρξης 21.00
Εισιτήρια Soldoutticketbox

Τρωάδες του Ευριπίδη

Την ευριπίδεια τραγωδία Τρωάδες παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου, σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή, με ένα εκλεκτό επιτελείο πρωταγωνιστών και τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης.

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες, ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμη και μετά την καταστροφή.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει μια ανατρεπτική ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

 Με αγγλικούς υπέρτιτλους
 Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών
 Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Θόδωρος Στεφανόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής
Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή:

Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Λουκία Βασιλείου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ελένη), Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Γιώτα Χαρά, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά)

Χορός (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Χαρά Γιώτα, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα (Αθηνά)

Ιnfo
Παρασκευή 14 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο 15 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Ώρα έναρξης 21.00
Προπώληση Soldoutticketbox

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή παρουσιάζεται τον Ιούλιο στη Κύπρο σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Μαζί τους ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: Γιάννης Νταλιάνης, Χρήστος Μαλάκης, Γιώργος Αμούτζας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Πανάγος Ιωακείμ και άλλοι 5 ηθοποιοί. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.

Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, ταξιδεύοντας το ελληνικό πνεύμα και τα διαχρονικά του μηνύματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ιnfo
Αρχαίο θέατρο Κουρίου 25 Ιουλίου
Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ (Σχολής Τυφλών ) 26 Ιουλίου
Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας 27 Ιουλίου
Έναρξη παραστάσεων: 21:00
Εισιτήρια προπωλούνται από την tickethour.com.cy ( Τηλ 77777040 ) και από όλα τα ACS couriers.

Βάκχες του Ευριπίδη

Ο διεθνούς φήμης, καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας.

Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διόνυσου στη Θήβα προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη, να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας.

Ο μεγάλος δεξιοτέχνης του θεάτρου με την αδιασάλευτη -εδώ και δεκαετίες- διεθνή θεατρική παρουσία, παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγισή του στις Βάχκες. Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, καταθέτει άλλη μια θεατρική, πολιτική και μεταφυσική πρόταση, απογειώνοντας το κείμενο του Ευριπίδη αλλά και τη σκηνική πράξη.

«Η σύγκρουση μεταξύ Διόνυσου και Πενθέα, είναι αυτή μεταξύ ενστίκτου και λογικής, που όταν κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μετριαστεί, τότε οι συνέπειες για τους ανθρώπους είναι ολέθριες».

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Gábor Devecseri
Διασκευή/Δραματουργία: András Kozma
Σκηνοθεσία/Σκηνικά/Κοστούμια/Σχεδιασμός φωτισμών: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος
Βοηθός σκηνοθέτη: Gábor Vida
Διερμηνέας: Παναγιώτα Λότσου
Υποβολέας: Anikó Sütő
Οδηγοί σκηνής: István Lencsés, Krisztián Ködmen
Φωτογραφία: Johanna Weber

Διανομή:

Roland Bordás (Διόνυσος), Péter Herczegh (Πενθέας), Nelli Szűcs (Αγαύη), Ádám Schnell (Κάδμος), József Szarvas (Τειρεσίας), Martin Mészáros (Αγγελιοφόρος Α’-βοσκός), József Varga (Αγγελιοφόρος Β’-φύλακας)
Χορός, Γυναίκες του Παλατιού, Θρηνωδοί: φοιτητές υποκριτικής του Τμήματος Καλών τεχνών των Rippl-Rónai University και Szent István University
Battai Lili Lujza, Bognár Bence János, Duma Kata, Ionescu Raul Gabriel, Jakab Tamás, Juhász Péter, Kerék Benjámin Dominik, Kiss Anna Gizella, Krauter Dávid Róbert, Mikita Dorka Júlia, Polyák Anita, Puskás Balázs Ákos, Séra Dániel, Sipos Ilka, Soós Anett, Wettstein Márk, Winkler Tamás Ábel

Info
Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’
Ώρα έναρξης 21.00
Προπώληση Soldoutticketbox

Ιππόλυτος του Ευριπίδη

Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σκηνοθετεί την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Ιππόλυτος του Ευριπίδη καταθέτοντας μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών.

Με κεντρικά πρόσωπα του μύθου τη Φαίδρα, δεύτερη σύζυγο του Θησέα, απόγονη του Ήλιου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που προέρχεται από τόπους μακρινούς όπου κυριαρχεί το πάθος και η μαγεία, και τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, προσκολλημένο εμμονικά σε μια ιερή αγνότητα, ο Ευριπίδης υφαίνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.

Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Δραματουργική επεξεργασία / Διασκευή / Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Εύα Γουλάκου
Μουσική: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Παυλόπουλος
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μπραουδάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη
Βοηθός φωτίστριας: Λάμπρος Παπούλιας
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός videographer: Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Διανομή (αλφαβητικά):

Κόρα Καρβούνη (Φαίδρα), Δημήτρης Παπανικολάου (Εξάγγελος), Μαρία Σκουλά (Τροφός),
Έλενα Τοπαλίδου (Αφροδίτη/Άρτεμις), Γιάννης Τσορτέκης (Θησέας), Ορέστης Χαλκιάς (Ιππόλυτος)
Χορός (αλφαβητικά): Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Νίκος Γονίδης, Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Ιωάννα Λέκκα, Αμαλία Νίνου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Μελίνα Πολυζώνη, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ηρώ Χαλκίδη, Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Μουσικοί επί σκηνής (αλφαβητικά): Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο-πλήκτρα), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (κρουστά κλασικά μελωδικά), Σπύρος Πολυχρονόπουλος (πλήκτρα, ηλεκτρονικά)

Info
Παρασκευή, 4 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Σάββατο, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Ώρα έναρξης 21.00
Προπώληση Soldoutticketbox