ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέντε εστιατόρια στη Λευκωσία για να απολαύσεις χαλίτζι

WIZ TEAM

Τα χαλίτζια Τηλλυρίας καταχυρώθηκαν μόλις πρόσφατα ως προϊόν ΠΓΕ (προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) και εμείς σού προτείνουμε εστιατόρια στα οποία μπορείς να απολαύσεις ως μέρος του μενού αυτό το πολύ νόστιμο κυπριακό τυρί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», πρόκειται για λευκό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από νωπό αιγινό γάλα σε μικρές οικοτεχνίες της Τυλληρίας και το οποίο αν και δεν έχει τη δημοτικότητα του χαλουμιού, εντούτοις τα τελευταία χρόνια άρχισε να κατακτά μια θέση στο μενού αρκετών εστιατορίων.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, την ενδυνάμωση δηλαδή της δημοτικότητάς του, βοήθησε σαφέστατα το περιοδικό «Γαστρονόμος Κύπρου», καθότι μέσω των Βραβείων Ποιότητας ανέδειξε από το 2016 το χαλίτζι, βραβεύοντας τότε ως «Καλύτερο Κυπριακό Παραδοσιακό Προϊόν» το χαλίτζι του τυροκομείου Α.Μ. «ΔΡΟΥΣΙΑ» στην επαρχία Πάφου, σε μια εποχή που το εν λόγω παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν δεν ήταν ευρέως γνωστό στο νησί.

Παρόλο που τα χαλίτζια που έχουν κατοχυρωθεί τώρα ως προϊόντα ΠΓΕ είναι μόνο αυτά της Τυλληρίας, που παρασκευάζονται δηλαδή σε μικρές οικοτεχνίες της περιοχής αυτής, εντούτοις χαλίτζι παρασκευάζεται γενικότερα σε πολλά σημεία στο νησί, εξ ου και πλέον πολλά είναι τα εστιατόρια που το προσφέρουν στο μενού τους.

Δείτε παρακάτω 5 εστιατόρια στη Λευκωσία που δουλεύουν με το χαλίτζι, προσφέροντάς το κυρίως ως βασικό συστατικό σε σαλάτες τους.

Κεντρική φωτογραφία: Παλαιά Ελιά

Kuzuba

Εστιατόριο που ποντάρει στην εποχικότητα των πρώτων υλών, προτείνει μια κουζίνα με γεύσεις της κυπριακής και μεσογειακής κουζίνας, μετουσιώνοντας την παράδοση σε κάτι ουσιαστικό με γερές βάσεις. Δίνει έμφαση στα κυπριακά προϊόντα όπως τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, κασκαβάλλι και χαλίτζι, σαλάτες από ολόφρεσκα λαχανικά σε συνεργασία με το Kika’s Garden στην Πάφο και σερβίρει νόστιμα πιάτα. Πολύ καλή εξυπηρέτηση με γνώσεις για τα προϊόντα, ενημερωμένη λίστα κρασιών με ευρωπαϊκές ετικέτες, έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα αλλά και με κυπριακές ποικιλίες, ζιβανίες και νόστιμα κοκτέιλ. Από τα εστιατόρια που δικαιολογούν το ιδιαίτερο ενδιαφρον.

Το χαλίτζι θα το βρείτε στη χωριάτικη σαλάτα, μαζί με αρκατένο, ντομάτες cherry, αγγούρι, κρεμμύδι, βότανα και λευκό βαλσάμικο.

Ταβερνείο Το Ιστορικόν

Αυθεντικό κυπριακό ταβερνείο στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Το μενού περιλαμβάνει επιλογές όπως μεζέδες, το σουβλάκι, το διάσημο λεπτοκομμένο αρνίσιο παϊδάκι, οι αντιναχτές πούλλες με κόλιανδρο, το μιλφέιγ, καθώς και πιάτα ημέρας όπως κοντοσούβλι, κότσι, σούβλα αρνίσια και εποχιακά μαγειρευτά.

Στην επόμενη εκεί επίσκεψή σου δοκίμασε τη σαλάτα με γλιστρίδα και χαλίτζι από τον Πύργο Τηλλυρίας. 
 

Παλαιά Ελιά

Ένα σύγχρονο εστιατόριο, με άγγιγμα παράδοσης, ιδανικό σημείο για όλες τις ώρες της ημέρας. Η Παλαιά Ελιά προσφέρει αυθεντική κυπριακή και ελληνική κουζίνα, φιλική εξυπηρέτηση, αλλά και υπέροχα κοκτέιλ ή καφέ. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο αγαπημένος προορισμός των καλοφαγάδων στον Στρόβολο αναδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την εντοπιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί κατά καιρούς στα πιάτα του. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη ξερή αναρή της γιαγιάς Κακουλλούς στο Κριθαρότο Θαλασσινών, την Κάππαρη από τη Δένεια στο Λαβράκι, το Φοινιώτικο Περγαμόντο στην Πάπια, την αλοιφή από πράσινο μήλο Άλωνας στα Χοιρινά Φιλετάκια, τις πατάτες Κοκκινοχωριών, τα Ντοματίνια της Οδούς, τα αγγουράκια από τη Σωτήρα κ.λπ.

Τα χαλίτζι τους είναι «Ανωυρκάτικο» και προσφέρεται στη Σαλάτα Χαλίτζι.
 

Royal Goat Farm

Είναι τοποθετημένο σε μια πεδιάδα της περιοχής Παλιομετόχου και προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται εκεί, σε ένα καλαίσθητο ρουστίκ περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προσφέρει brunch κάθε Σάββατο (δύο σειρές: 9.30-11.300 ή 12.30-14.30), την Κυριακή το μεσημέρι προσφέρει το δημοφιλές παραδοσιακό κυπριακό γεύμα "Τ' αντάμωμα", ενώ τα βράδια της Πέμπτης το μενού έχει οφτό κλέφτικο συρτό και γεύσεις στα κάρβουνα. Λειτουργεί μάλιστα μόνο με κρατήσεις.

Με όποια αφορμή κι αν πας, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το χαλίτζι που παράγουν οι ίδιοι επί τόπου, είτε μόνο του με λίγο δυόσμο είτε στη σαλάτα, με επίσης δικής τους παραγωγής χόρτα και λαχανικά!
 

Ποταμός

 

Εξοχική ταβέρνα με αυθεντική ταυτότητα στο Καμπί του Φαρμακά, δίπλα στον ποταμό. Μια οικογενειακή υπόθεση με τον Σωτήρη Γιασεμή να διατηρεί όλη την εικόνα της υπαίθρου, κλασικές νόστιμες συνταγές της παραδοσιακής κουζίνας από τα χέρια της μητέρας του Μηλίτσας, με καλές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, μεζέδες σχάρας, οφτό που γλιστράει από το κόκκαλο, καλοψημένη σούβλα, πατάτες λουκούμι. Best seller οι εξαιρετικοί ανθοί. Φρέσκα χορταρικά από το δικό τους περιβόλι, τα πρωινά με κυπριακό brunch και σπιτικές μαρμελάδες.

Το λευκό τυρί της φρεσκότατης και γεμάτης γεύση χωριάτικης σαλάτας που θα έρθει στο τραπέζι σου είναι χαλίτζι!

*Η λίστα με τα εστιατόρια που τιμούν το Χαλίτζι (είτε με μόνιμες προσθήκες στο μενού τους είτε περιστασιακά) είναι σίγουρα μεγαλύτερη, οπότε σύντομα θα επιστρέψουμε με ακόμα περισσότερες επιλογές σε ένα νέο αφιέρωμα.