ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέσσερα νέα αστέρια Michelin σε εστιατόρια της Αθήνας

WIZ TEAM

Πώς αλλάζει το «μισελενάτο» τοπίο στην ελληνική πρωτεύουσα. Ποιο γνωστό εστιατόριο χάνει το ένα από τα δύο αστέρια του.

Την Πέμπτη 29/9 ανακοινώθηκαν τα εστιατόρια που ξεχωρίζει ο οδηγός Μichelin στην Αθήνα. Όπως διαβάζουμε στον Γαστρονόμο, τo πιο μεγάλο νέο είναι ότι το Delta Restaurant του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την πολυσυζητημένη δημιουργική κουζίνα του Γιώργου Παπαζαχαρία και του Θάνου Φέσκου, χτυπάει με τη μία δύο αστέρια -μαζί και ένα πράσινο αστέρι που δίνεται σε γαστρονομικές προτάσεις που κινούνται στον άξονα της αειφορίας. Η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κομμάτι της φυσιολατρικής φιλοσοφίας του ντουέτου, που κεντρίζει το ενδιαφέρον με πιάτα-οφθαλμαπάτες, όπως εκείνη τη χαρακτηριστική γαρίδα με το κεφάλι από καρότο και τις επιδόρπιες μέλισσες/πεταλούδες, με μια ιδιαίτερη ματιά στις ζυμώσεις και αναγνώσεις άγνωστων υλικών. Το εστιατόριο ανεβαίνει μετά από ένα χρόνο και μερικούς μήνες λειτουργίας στην κορυφή της αθηναϊκής κατάταξης του «κόκκινου οδηγού» για το 2022. Δυστυχώς, βρίσκεται μόνο του εκεί στα ψηλά, καθώς η επί χρόνια διάστερη Σπονδή -γαστρονομικός θεσμός της Αθήνας- χάνει το ένα από τα δύο της αστέρια.

Τέσσερα νέα αστέρια Michelin λάμπουν πάνω από την εστιατορική σκηνή της Αθήνας.

Το πρώτο του αστέρι κερδίζει άμα τη αφίξει του κι αυτό, σχεδόν, στην εστιατορική σκηνή της πόλης, το Soil του Τάσου Μαντή στο Παγκράτι, αποσπώντας ταυτόχρονα κι πράσινο αστέρι για τη νατουραλιστική του προσέγγιση στο fine dining, άμεσα συνδεδεμένη με τη κτήμα του στο Αλεποχώρι, ενώ στην ομάδα των μισελενάτων μπαίνει και το The Zillers, του ομώνυμου ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης, τα ηνία της κουζίνας του οποίου κρατάει ο ταλαντούχος Παύλος Κυριάκης, παρουσιάζοντας μια σειρά ιδιαίτερα δημιουργικών πιάτων. Τα αστέρια τους διατηρούν για άλλη μια χρονιά το Botrinis του Έκτορα Μποτρίνι, η Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου, το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και το Pelagos του Four Seasons στη Βουλιαγμένη.

Από εκεί και πέρα, στη μικρή ομάδα των Bib Gourmand, μια σήμανση που αναδεικνύει την καλή σχέση ποιότητας-τιμής, τα πράγματα δεν αλλάζουν - σταθερά παραμένουν στη θέση τους τα Nolan, Οικείο και Cerdo Negro1985

Στις επιλογές του οδηγού, δίπλα στα Athénée, GB Roof Garden, Άνετον, Okio, Aleria, Cookoovaya, Alficon, Vezene, Sense, Le Pavillon και Annie Fine Cooking, προστέθηκαν τα Hervé, Veri Τable, Μerceri και Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ.

Διαβάστε επίσης:
Η Αθήνα μου: Παναγιώτης Όθωνος
Η Αθήνα μου: Έλενα Μιχαήλ

Πηγή: γαστρονόμος

Κεντρική φωτογραφία: Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας (αριστερά) και ο Θάνος Φέσκος στη φάρμα του εστιατoρίου Delta στο Μαρκόπουλο / φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας