ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

4 μονοπάτια για να έρθεις πιο κοντά με την φύση

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Καλό το Netflix, οι ταινίες, τα βιβλία και η οποιαδήποτε άλλη ασχολία μάς αρέσει να κάνουμε στο σπίτι, όμως ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από την κλεισούρα και να επισκεφθούμε το άλλο μας «σπίτι», τη φύση της χώρας μας που η ομορφιά της είναι απαράμιλλη κάθε εποχή του χρόνου. Όπως έλεγαν και οι παλιοί, για να μάθεις ένα τόπο πρέπει να τον περπατήσεις «παθκιάν-παθκιάν» και αυτό ισχύει στο έπακρο. Ίσως ένα από τα πιο θετικά πράγματα που μας «επέβαλε» η πανδημία είναι ότι γνωρίσαμε και συνεχίζουμε να γνωρίζουμε καλύτερα την Κύπρο μέσα από την πανέμορφη φύση της.

Η φύση έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορεί κάποιοι να μην τις νιώθουν τόσο έντονα, ωστόσο είναι γεγονός ότι μας βοηθά πνευματικά αλλά και ψυχικά. Το να την απολαύσουμε είναι μια διαδικασία απλή και συνάμα διασκεδαστική και μπορεί να μας πλουτίσει με ωραίες εμπειρίες. Είναι μια δραστηριότητα που δεν στοιχίζει τίποτα, είναι ασφαλής, προσφέρεται για κάθε ηλικία και όλο τον χρόνο. Μονοπάτια της φύσης υπάρχουν παντού, ασχέτως αν τα περισσότερα υπάρχουν στα βουνά μας. Βρίσκονται σε χωριά αλλά και στις παραλιακές μας περιοχές. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, οι εικόνες είναι διαφορετικές αλλά πάντα το ίδιο ευχάριστες. H πεζοπορία στη φύση είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία γεμάτη εικόνες, ήχους και αρώματα, όπου χρησιμοποιούμε σχεδόν όλες τις αισθήσεις μας, παρακολουθώντας τη χλωρίδα και την πανίδα και απολαμβάνοντας τη βιοποικιλότητά της, ειδικά τους μήνες της άνοιξης όπου όλα ξυπνούν, προμηνύοντας τη ζέστη του καλοκαιριού. Παράλληλα, μπορεί να δει και να μάθει κανείς ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που ίσως αγνοούσε. Η Κύπρος διαθέτει πολλά μονοπάτια της φύσης, τα πενήντα δύο εκ των οποίων έχουν ειδική σήμανση από το Τμήμα Δασών.

ΥΔΑΤΟΦΡΑΚΤΗΣ ΞΥΛΙΑΤΟΥ

Πρόκειται για έναν παράδεισο στην καρδιά του Τροόδους. Το φράγμα αλλά και το μονοπάτι «Φράγμα Ξυλιάτου» είναι κυκλικό, αρχίζει από την υπερχείλιση του φράγματος και ακολουθεί πορεία παράλληλη της υψηλότερης στάθμης του νερού. Το μονοπάτι αυτό ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο που υπάρχει εκεί και καταλήγει επίσης εκεί. Στο πάνω μέρος του φράγματος περνά από τεχνητή γέφυρα, ανηφορίζει και φθάνει στον δρόμο Ξυλιάτου - Λαγουδερών, τμήμα του οποίου ακολουθεί και καταλήγει στην αφετηρία διαμέσου του αναχώματος του φράγματος. Είναι καλό να ξέρετε ότι στην πορεία σας υπάρχει μια πιθανότητα, τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερο, να συναπαντηθείτε με ένα πολύ σπάνιο είδος φιδιού που είναι το κυπριακό νερόφιδο με το όνομα Natrix Natrix. Μη φοβηθείτε, είναι ένα φίδι που κινδυνεύει να εξαφανιστεί και το σημαντικό είναι πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

ΑΗΔΟΝΙΑ

Το δεύτερο hotspot βρίσκεται στο Καμπί και πρόκειται για ένα ξύλινο δεντρόσπιτο. Αυτό που αγνοούν, όμως, οι περισσότεροι πριν φτάσουν στο σπιτάκι είναι το όμορφο μονοπάτι. Το χωριό Καμπί, Βρίσκεται σε υψόμετρο οκτακοσίων εξήντα μέτρων μέτρων και απέχει πενήντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Το Καμπί του Φαρμακά είναι ένας ιδανικός τόπος για να χαλαρώσετε, να αποτυπώσετε το τοπίο φωτογραφικά ενώ είναι κατάλληλος και για πεζοπορία. Η δομή και η ταξινόμηση των παραδοσιακών σπιτιών, οι στενοί δρόμοι με θέα τα βουνά και γενικότερα η φύση του, σας κάνει να κρατάτε συνεχώς τη φωτογραφική σας μηχανή ή και το κινητό τηλέφωνο. Το μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια» είναι ένα από τα πολλά που μπορείτε να επισκεφτείτε με την οικογένειά σας ή την παρέα σας. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που έχει πάρει την ονομασία του από την τοποθεσία του, μιας και βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού που περιτριγυρίζει το μονοπάτι και υπάρχουν πλάτανοι, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα στα οποία φωλιάζουν εκατοντάδες αηδόνια. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες που μπορούν να σας μείνουν αξέχαστες. Επίσης, πέρα από το εντυπωσιακό δεντρόσπιτο, πανέμορφη είναι και η διαδρομή που θα σας οδηγήσει μέχρι εκεί, η οποία αποτελείται από αλλά μικρά μονοπάτια και γέφυρες.

ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ

Από τα πιο γνωστά μονοπάτια, το μονοπάτι «Δόξα σοι ο Θεός - Πυροφυλάκιο Μαδαρή» είναι γραμμικό και βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας. Η αφετηρία είναι σε απόσταση δύο χλμ. από την Κυπερούντα και πέντε χλμ. από τα Σπήλια, στον δρόμο Κυπερούντας - Σπηλιών. Έχει πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από υψόμετρο χιλίων τετρακοσίων - χιλίων εξακοσίων μέτρων κατά μήκος της κορυφογραμμής Μαδαρής. Καταλήγει κοντά στην κορυφή Αδελφοί. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ν’ ανεβούν στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Το μονοπάτι αυτό συνδέεται και με άλλα μονοπάτια της περιοχής όπως το «Μαδαρή-Σελλάδι του Καραμανλή» και «Δόξα σοι ο Θεός-Μούττη της Χώρας». Στην αφετηρία υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό αν θέλετε να ανεφοδιαστείτε πριν την ανάβαση. Αν το διασχίσετε όλο, η διάρκειά του είναι περίπου στις δύο ώρες.

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ – ΜΥΛΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥΣ

Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε. Η Γαλάτα είναι ένα γραφικό χωριό που ανήκει στην κοιλάδα της Σολέας και βρίσκεται αρκετά κοντά στη Λευκωσία. Πριν μπείτε στην πλατεία του χωριού με πορεία από Λευκωσία προς Γαλάτα, στα δεξιά σας θα δείτε το εκκλησάκι του Αρχαγγέλου όπου και αρχίζει το μονοπάτι και καταλήγει στον Μύλο της Ροδούς, καλύπτοντας μια απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου. Μπορείτε, όμως, να ξεκινήσετε και από την αντίθετη πλευρά. Από το κέντρο του χωριού προχωράτε ευθεία, περνάτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και λίγα μέτρα στα αριστερά θα βρείτε ένα όμορφο γεφύρι κοντά στον νερόμυλο της Ροδούς. Όποια και αν είναι η αφετηρία σας, το μονοπάτι αυτό είναι υπέροχο, αφού εκτείνεται δίπλα από την όχθη του Κλάριου ποταμού. Το αναπαλαιωμένο σπιτάκι του μύλου, οι γραφικοί ογκόλιθοι, η μικρή πλατεία κοντά στο γεφύρι αλλά και η υπέροχη βλάστηση της περιοχής θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω. Το μονοπάτι είναι μικρό και θα χρειαστούν μόνο είκοσι λεπτά για να το διανύσετε.