ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2014-15

Φωτο: Ο Τάκης Τζαμαργιάς έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για το έργο «Τρίτο Στεφάνι», παραγωγή ΘΟΚ

Πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο ΘΟΚ, τη Δευτερα 21 Μαρτίου 2016, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου για τη θεατρική περίοδο 2014-2015.

Η τελετή απονομής έφερε τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Μυριανθόπουλου σε μια ενδιαφέρουσα αποδόμηση της παραγωγής της Σκηνής 018 του ΘΟΚ «Εγώ, ο Πρίγκιπας».

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Χρυσή Ανδρέου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Ζαχαρίας Ιορδανίδης, Ηλιάνα Κάκκουρα, Παναγιώτης Κυριάκου, Χριστίνα Κυριάκου, Δημήτρης Παπαδάκης, Νικόλας Χαρτόσιας,  Μυρσίνη Χριστοδούλου, Μαρία Χριστοφόρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στο Μιχάλη Πασιαρδή.

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία:

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
(μετά θάνατον)
Λουκής Ακρίτας
Το Ειδικό Βραβείο Σημαίνουσας Προσωπικότητας για τον Πολιτισμό απένειμε ο
Δρ Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του
Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και παρέλαβε εκ μέρους της οικογένειας ο Αντιδήμαρχος Μόρφου κ. Χαρίλαος Χαριλάου

Σκεπτικό βράβευσης
«Είμαστε νούμερα χωρίς σημασία. Μια σειρά μηδενικά που σερνόμαστε στους δρόμους...μέσα στα νερά σκουριάζουμε σιγά- σιγά, όλοι οι νέοι της ηλικίας μου, αδύναμοι να σκεφτούμε, γιατί ξεσυνηθίζουμε με τον καιρό απ’ την πείνa».
Μέσα σε τρεις αράδες δίνεται το στίγμα μιας εποχής, που θα μπορούσε να είναι και η σημερινή. Αυτό όμως γράφτηκε το 1935. «Νέος με καλάς συστάσεις» του Λουκή Ακρίτα. Μια γλαφυρή περιγραφή της φτώχειας, της ανεργίας  και της ανέχειας που μάστιζε την ελληνική κοινωνία. Γιατί είναι  κάποιοι άνθρωποι που δεν επαναπαύονται στο έμφυτο ταλέντο τους. Πέρα από την βαθιά αγάπη στη Γλώσσα και τα Γράμματα κουβαλούν στην ύπαρξη τους το Όραμα! Είναι λες και έχουν γεννηθεί για να υπηρετούν υψηλούς στόχους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αξιολογώντας την προσφορά και το έργο τους, τους αποκαλούμε Μορφές.

Ο Λουκής Ακρίτας γεννήθηκε το 1909 στη Μόρφου, εργάστηκε ως δάσκαλος, πήρε μέρος ως εθελοντής στον Ελληνοιταλικό πόλεμο, στέλνοντας ανταποκρίσεις από το μέτωπο. Την περίοδο της κατοχής εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα «Καθημερινά Νέα».

Διέπρεψε ως δημοσιογράφος και ως λογοτέχνης μέσα από ένα πλούσιο έργο που διέπεται από ανθρωποκεντρικά ιδεώδη. Έγραψε διηγήματα, πεζογραφήματα, θεατρικά έργα. Η πολιτική του σκέψη μετουσιώθηκε σε πράξη επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Ως Υφυπουργός Παιδείας άφησε τη σφραγίδα του σε μια σειρά από σημαντικές  μεταρρυθμίσεις όπως η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία, την οποία θεωρούσε δημόσιο αγαθό. Πίστεψε στη δύναμη της δημοτικής γλώσσας και στόχευσε σε μια παιδεία απαλλαγμένη από τυπολατρείες και αναχρονιστικές δομές. Μέχρι σήμερα η παρακαταθήκη του είναι πάντα εκεί σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης σε κάθε συζήτηση για την Παιδεία.  

Ο Λουκής Ακρίτας έφυγε νωρίς.  Στα 57 του χρόνια. 

Ενώ ο Ελληνισμός  χρειαζόταν την πολιτική του σκέψη, το ελεύθερο του πνεύμα και την μεγάλη αγάπη του για την πατρίδα  στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν.

«...Η Κύπρος είναι ο καημός μου και η αγάπη μου. Κι η μόνη μου χαρά θα είναι εάν μπορέσω στα έργα μου να δώσω την ψυχή της». 


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στέφανος Αθηαινίτης για το σκηνικό της παράστασης The (M)adam’s family, παραγωγή Θεατρική Ομάδα Persona
Το Βραβείο Σκηνογραφίας απένειμε ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου

Σκεπτικό βράβευσης
Ευφυές, ευφάνταστο, ευρηματικό. Ένα σύνθετο σκηνικό το οποίο ξεδιπλωνόταν παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής. Ένα σκηνικό που δεν σταμάτησε να εκπλήσσει ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στη γοτθική ατμόσφαιρα του έργου και στη δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου απαραίτητου για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο Στέφανος Αθηαινίτης για άλλη μια φορά απέδειξε το αστείρευτο ταλέντο και την τελειομανία του.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΚΙΝΗΣΗΣ
Μαρία Μέση/
Λέα Μαλένη, Χριστίνα Αργύρη, Θανάσης Ιωάννου, Ελένη Σιδερά,
Νεκτάριος Θεοδώρου, Μαρίνα Αργυρίδου, Νάντια Μουάφη
για τη χορογραφία/κίνηση της παράστασης The (M)adam’s family,
παραγωγή Θεατρική Ομάδα Persona
Το Βραβείο Χορογραφίας/Κίνησης απένειμε η κα. Ανδρούλα Βασιλείου, τέως Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σκεπτικό βράβευσης
Η χορογραφία της Μαρίας Μέση και η κίνηση της Λέας Μαλένη και της ομάδας των ηθοποιών αποδείχτηκε καθοριστικό στοιχείο της παράστασης. Η εξαιρετική εκτέλεση της χορογραφίας και κίνησης, από όλους τους ηθοποιούς, συνέβαλε στη εξέλιξη της πλοκής και βοήθησε να αναδειχθούν τα κωμικά στοιχεία του έργου.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Τάκης Τζαμαργιάς για τη σκηνοθεσία του έργου Το τρίτο στεφάνι, παραγωγή ΘΟΚ
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε ο κ. Αλέξης Μιχαηλίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Σκεπτικό βράβευσης
Οι σκηνοθετικές επιλογές του Τάκη Τζαμαργιά, επιτυγχάνουν με ιδιαίτερη ευαισθησία να αποδώσουν την ουσία και το συγγραφικό πνεύμα του Κώστα Ταχτσή, μετουσιώνοντας τον αφηγηματικό χρόνο σε ζωντανή ρεαλιστική πλοκή.
Παράλληλα, μέσα από τη διαχείριση των επιμέρους στιγμών, υφαίνεται με γνήσια σκηνικά μέσα, το χωροχρονικό πλαίσιο και ο ηθικό-ψυχικός ορίζοντας της νεοελληνικής μικροαστικής οικογένειας του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Χριστίνα Αργύρη για τη μουσική της παράστασης The (M)adam’s family,
παραγωγή Θεατρική Ομάδα Persona
Το Βραβείο Μουσικής απένειμε ο κ. Κώστας Καδής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Σκεπτικό βράβευσης
Η μουσική συνέβαλε καθοριστικά τόσο στη δημιουργία ατμόσφαιρας αλλά και διάθεσης σε μια παράσταση όπου η μουσική και τα τραγούδια ήταν απόλυτα αναγκαία και εναρμονισμένα με την πλοκή του έργου. Το γεγονός ότι η μουσική ήταν εκτελεσμένη ζωντανά από τους μουσικούς επί σκηνής προσέδιδε ακόμη περισσότερη αμεσότητα και ζωντάνια στη μουσική σύνθεση.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στην παράσταση Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι, Ανεξάρτητη παραγωγή
To Βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου απένειμε εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής 2014-2015, το μέλος κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους

Σκεπτικό βράβευσης
Η Νιόβη Χαραλάμπους έδωσε μια συγκινητική ερμηνεία στο ρόλο μιας γυναίκας σε τρεις διαφορετικές ηλικίες της ζωής της επιτυγχάνοντας να αποδώσει με απόλυτη πειστικότητα τα διλήμματα και τις ανησυχίες του χαρακτήρα σε κάθε χρονική στιγμή. Χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις και υπερβολές κατάφερε να μεταδώσει γνήσια συναισθήματα και να καθηλώσει το κοινό.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΩΤΙΣΜΩΝ
Καρολίνα Σπύρου για τους φωτισμούς της παράστασης The (M)adam’s family,
παραγωγή Θεατρική Ομάδα Persona
Το Βραβείο Σχεδιασμού Φωτισμών απένειμε ο κ. Θανάσης Τσώκος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου
 
Σκεπτικό βράβευσης
Οι προσεγμένοι, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Καρολίνας Σπύρου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια παράσταση στην οποία φως και σκιά καθόριζαν χώρους αλλά και χαρακτήρες. Κατόρθωσε ταυτόχρονα να αποκαλύψει αλλά και να αποκρύψει στοιχεία μέσα από ένα συνεχές παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Γιώργος Αναγιωτός για την ερμηνεία του στην παράσταση Ποιό σώμα;
παραγωγή ΘΟΚ
Το Βραβείο Ερμηνείας Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου απένειμαν οι κυρίες του κυπριακού θεάτρου Τζένη Γαΐτανοπούλου και Λένια Σορόκου

Σκεπτικό βράβευσης
Πώς ερμηνεύεις ένα χαρακτήρα χωρίς κυριολεκτική υπόσταση, έναν άντρα που κρύβεται μέσα στο σώμα μιας γυναίκας; Ο Πάρης στο έργο Ποιο σώμα; είναι η αντρική υπόσταση της Ιωάννας και ο Γιώργος Αναγιωτός τόσο με τη συναισθηματική αλλά και σωματική ερμηνεία του καταφέρνει να δώσει υλική υπόσταση σ΄ ένα δύσκολο και απαιτητικό ρόλο.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Στέφανος Αθηαινίτης για τα κοστούμια της παράστασης The (M)adam’s family, παραγωγή Θεατρική Ομάδα Persona
Το Βραβείο Ενδυματολογίας απένειμε ο κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης,
Δήμαρχος Λευκωσίας

Σκεπτικό βράβευσης
Με έξυπνες και πρακτικές λύσεις ο Στέφανος Αθηαινίτης  κατάφερε να ντύσει τους διάφορους χαρακτήρες των ηθοποιών οι οποίοι έπρεπε να ερμηνεύσουν φανταστικούς ρόλους. Υιοθετώντας μια μεγάλη ποικιλία κοστουμιών συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία μιας εξωπραγματικής ατμόσφαιρας αλλά και στο χιούμορ της παράστασης.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου για την παραγωγή Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί
Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Παιδικού Έργου απένειμε εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη παράσταση παιδικού/νεανικού έργου 2014-2015, το μέλος
κ. Γιώργος Στόγιας

Σκεπτικό βράβευσης
Σε ένα είδος που η ηλικία του κοινού γίνεται συχνά δικαιολογία για αφέλεια στο περιεχόμενο και προχειρότητα στη μορφή, το “Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί” έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπούς αισθητικής παιδικό θέατρο, με κριτική στάση σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, το οποίο να συγκινεί και να προβληματίζει.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ
Σάββας Κυριακίδης για τη θεατρική Διασκευή του έργου Το τρίτο στεφάνι, παραγωγή ΘΟΚ
Το Βραβείο Θεατρικής Διασκευής απένειμε ο Δρ Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Σκεπτικό βράβευσης
Ο θεατρολόγος Σάββας Κυριακίδης, πιστός στο κείμενο και τη χυμώδη γλώσσα του Κώστα Ταχτσή (το έργο του οποίου αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μεταπολεμικής λογοτεχνίας), επιχείρησε μια νέα δραματοποίηση / μεταγραφή με έμφαση στην αξία της αφήγησης και κατάφερε με επιτυχία να μεταφέρει τόσο το πνεύμα του βιβλίου, αλλά και να αποδώσει αποκαλυπτικά τις σχέσεις οικογένειας και κοινωνίας όπως αυτές διαμορφώνονται στη δίνη των ιστορικό-κοινωνικών πολιτικών ροών, παρέχοντας παράλληλα ερμηνευτικές οπτικές θεάσεις των σημερινών κρίσιμων καιρών.


ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
Μιχάλης Πασιαρδής
Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
κ. Νίκος Αναστασιάδης

Σκεπικό βράβευσης
Η φιγούρα του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εντός των τειχών πόλης.

Η διαχρονική «καλημέρα» του αφυπνίζει τη συνείδηση που προσωρινά -όπως συνηθίζει να λέει μ’ επιείκεια-  έχουμε καταχωνιάσει.

Η παρουσία  του είναι πάντα τόσο διακριτική, αφήνοντας, ωστόσο, αποτύπωμα ανεξίτηλο, στην ταυτότητα της ύπαρξης μας.

«Όπλα» του είναι οι λέξεις. Οι λέξεις που τόσο τον πολιορκούν και άλλο τόσο τον αποκαλύπτουν. Με αυτές σκάβει μέσα στην ψυχή μας, με αυτές μας εξωθεί σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αλλά πάντα με τρυφερότητα και ευαισθησία. Χωρίς ποτέ να μας κάνει διάλεξη.

Χαρίζοντας μας ένα πλούτο από ποιητικές συλλογές, χρονογραφήματα, ραδιοφωνικές εκπομπές, ποιήματα που μελοποιήθηκαν από μεγάλους συνθέτες. Θεατρικά έργα, που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο και ανέβηκαν στη σκηνή. Καταγράφοντας με τρόπο ποιητικό την παράδοση, εξυμνώντας τη γη και παραθέτοντας μνήμες. Ένας ακούραστος, ανιδιοτελής, συνεπής στρατιώτης των κυπριακών γραμμάτων.

Απονέμουμε απόψε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου Κύπρου στον Μιχάλη Πασιαρδή για την προσφορά του στο Θέατρο και τα Γράμματα. Στην πραγματικότητα τον βραβεύουμε για την αγάπη του και την προσφορά του σε εμάς. Κύριε Μιχάλη, κάποτε όταν ρωτηθήκατε εάν νιώσατε σημαντικός, απαντήσατε «ποτέ! Απολύτως ποτέ!». Γνωρίζουμε ότι δεν σας αρέσουν τα φιλόδοξα και τα βαρύγδουπα. Όμως για μάς είστε σημαντικός! Απολύτως σημαντικός! Γιατί είστε ο άνθρωπος εκείνος που με τόση απλότητα μας κάνετε να νιώθουμε περηφάνια για τη γλώσσα μας, για τη διάλεκτό μας, γι’ αυτό που είμαστε μέσα στην Ιστορία.   


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου για τη θεατρική περίοδο 2014-2015
Μελέτης Αποστολίδης Αρχιτέκτονας, Εικαστικός
Μαρίνος Καρτίκκης Σκηνοθέτης Κινηματογράφου, Εικαστικός
Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης Ακαδημαϊκός
Έλενα Πάρπα Iστορικός Tέχνης, Eπιμελήτρια Eκθέσεων
Σοφοκλής Σοφοκλέους Ιατροδικαστής