ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Brunch à la française στην Κρίτου Τέρρα

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Ο Χρίστος είναι σπουδασμένος truffle hunter και μερακλής των σπάνιων μανιταριών. Μετακόμισε πριν λίγα χρόνια μαζί με την γυναίκα του Αγγελική στην Κρίτου Τέρρα θέλοντας να φτιάξουν την οικογένεια τους. Λειτουργούν το καφέ του χωριού και την παγωταρία Παπαφιλίππου στο κέντρο του χωριού στον δρόμο προς τους καταρράκτες.

Φέτος αποφάσισε να μοιραστεί την αγάπη του για την τρούφα με τον υπόλοιπο κόσμο φτιάχνοντας στα σαββατοκύριακα ένα brunch γαλλικού τύπου όπως αυτά που σερβίρουν στη νότια Γαλλία. Λένε στην Προβηγκία πως ο καλύτερος τρόπος να φας τρούφα είναι με τα αβγά.

Έτσι φτιάχνουν τις περίφημες ομελέτες με τρούφα και τυρί ή κτυπητά αβγά με τρούφα ή μορχέλες (true morels, morchelle). Στο καφέ του Χρίστου, λοιπόν, κάτω από τον ίσκιο των καλαμιών και βλέποντας στα 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, το πράσινο του χωριού και τον πανέμορφο κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σερβίρεται ένα διαφορετικό brunch.

Αβγά του χωριού κτυπητά αλλά όχι χυλός, αναμεμιγμένα με παρμεζάνα βαθιάς ωρίμασης και φρέσκο θυμάρι, απλωμένα σε μια μεγάλη φέτα ψωμί χωριάτικο με προζύμι. Από πάνω τρούφα, πολλή και πραγματική, που μοσχοβολά παντού.

 

Τώρα είναι η περίοδος της καλοκαιρινής με μια πιο ήπια γεύση αλλά το ίδιο συναρπαστική για τους λάτρεις. Όταν ρωτήσαμε την προέλευση της τρούφας, ο Χρίστος μάς απάντησε πως είναι άλλοτε κυπριακή από την περιοχή και άλλοτε από την Ελλάδα, την οποία εμπορεύεται ο ίδιος.

Ο Χρίστος και η Αγγελική φτιάχνουν στο καφέ τους όλων των ειδών τους καφέδες, από κυπριακό μέχρι καπουτσίνο, εσπρέσο και φρέντο.

Η τιμή είναι τίμια, 10 ευρώ το πιάτο γι' αυτήν την αγροτική γαστρονομική πανδαισία.

Πληροφορίες:

Κρατήσεις στο 99990726 (Σ-Κ)

Καφέ Κρίτου Τέρρα, Κέντρο Χωριού.