ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Drink & Chat: O manager bar του Sedici, Στέλιος Αριστείδου, μιλά στο WiZ

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Νεαρός σε ηλικία αλλά με αρκετά χρόνια στον χώρο, ο Στέλιος Αριστείδου ασχολείται τα τελευταία χρόνια με αυτό που αγαπά, το bartending! Θυμάται πως όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει σεφ, αφού περνούσε αρκετές ώρες σε κουζίνες ξενοδοχείων λόγω της δουλειάς της μαμάς του, του άρεσε η στολή τους, αλλά τελικά το bartending ήρθε κάπως τυχαία στη ζωή του και τον κέρδισε. Θεωρεί πως το φαγητό και το ποτό είναι αλληλένδετα.

Ίσως κάποτε να σας έχει φτιάξει ένα κοκτέιλ αφού για μερικά χρόνια δούλευε στο αγαπημένο Rokoko στη Λευκωσία ως bar manager, συνεργάστηκε με αρκετές εταιρείες αλκοολούχων ποτών σε κάποια guest shifts και τώρα τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο αγαπημένο μπαρ της Γρίβα Διγενή, Sedici. Επίσης είναι ένας από τους Brand Ambassadors Trainers της εταιρείας Campari.

Στέλιο μου, ήταν δύσκολη η προηγούμενη χρονιά για σένα λόγω της πανδημίας;
Φυσικά! Η πανδημία μάς έχει επηρεάσει όλους, τον καθένα διαφορετικά, όμως. Όπως όλοι γνωρίζετε, ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους τομείς.

Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου λόγω της κατάστασης;
Έχει γίνει λίγο πιο δύσκολη η επικοινωνία του bartender με τους πελάτες λόγω της πανδημίας, γιατί ο κόσμος κάθεται πλέον έξω και είναι απομακρυσμένος από την μπάρα. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν κάπως αφού πλέον μπορούμε να εξυπηρετούμε και κόσμο μέσα μέχρι να γίνουν λίγο καλύτερα.

Τι πιστεύεις ότι κάνει ένα κοκτέιλ μπαρ ξεχωριστό;


Πιστεύω πως η ομάδα έχει πρωταρχικό ρόλο στην ενέργεια ενός χώρου, δεύτερο είναι το concept και η ατμόσφαιρα του ίδιου του χώρου. Η ποιότητα και η καλαισθησία στα προϊόντα που σερβίρονται είναι επίσης πρωταρχικό στοιχείο για να ξεχωρίσεις στον τομέα αυτό.

Τι είναι αυτό που στρέφει τον κόσμο προς τα κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια;
Θεωρώ πως λόγω των cocktails έχει δημιουργηθεί η τάση του after work. Λόγω της πιεστικής καθημερινότητας που ζούμε όλοι μας, τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, βλέπουμε την πορεία των κοκτέιλ να είναι ανοδική. Ο κόσμος αναζητά κάτι για να χαλαρώσει και τα cocktail bars είναι χώροι για να αποβάλεις το στρες της καθημερινότητας και να περάσεις όμορφα το υπόλοιπο της ημέρας σου.

Έχεις εκπαιδευτεί κάπου;
Τα τελευταία δέκα χρόνια που ασχολούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο με τον χώρο, έχω πάρει μέρος σε training σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο αλλά και έχω παρακολουθήσει διάφορα masterclass σεμινάρια. Επίσης, με την τριβή μου με αρκετούς σεφ στη χώρα μας, ασχολούμαι πολύ και με το γαστρονομικό μέρος του bar δηλαδή τα Sous Vide, Infuse, Carbonation, Clarified Cocktails και διάφορα άλλα.

Μπορείς να μας περιγράψεις τις πρώτες σου εμπειρίες πίσω από την μπάρα;
Οι πρώτες μου εμπειρίες δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Σίγουρα ήταν χαλαρές και ανέμελες. Η θέση μου ήταν στο πιο παραγωγικό κομμάτι. Οι σημερινές εμπειρίες, αν και πάλι διασκεδαστικές, έχουν περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι στην υλοποίηση ενός μενού και σίγουρα περισσότερη ευθύνη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό που χρησιμοποιείς στα κοκτέιλ σου;
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ προϊόντα και υλικά που παράγονται στο νησί μας αλλά και το αγαπημένο μου Campari.

Αγαπημένο ποτό;
Τι ερώτηση είναι αυτή (γέλια)! Φυσικά το Negroni!

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κοκτέιλ που έφτιαξες;
Το Sunday Village Memory για τον διαγωνισμό της Ζivanas LOEL, το οποίο είχε πολύ χρονοβόρα διαδικασία/προετοιμασία.

Το must ποτό γι’ αυτή την σεζόν;
Θεωρώ ότι τα sour cocktails είναι τα must του καλοκαιριού.

Ποιο κοκτέιλ θα πρότεινες από το μενού του Sedici;
Θα πρότεινα 2 cocktails. Sedici σημαίνει 16 στα Ελληνικά, το κοκτέιλ που προτείνω λοιπόν είναι το ¨ 16 για τους λάτρεις των sparkling refreshing drinks και το Blackberry Negroni για όσους προτιμούν τα sweet-bitter.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου cocktail bar (εκτός του Sedici);
Για φέτος το καλοκαίρι το Sirena Bay.

Από τι είναι φτιαγμένος ένας σωστός επαγγελματίας bartender;
Απαραίτητα συστατικά είναι να αγαπά αυτό που κάνει, να ενημερώνεται και να έχει συνεχή μόρφωση γιατί ο χώρος μας εξελίσσεται καθημερινά. Επίσης η σωστή επικοινωνία με τους πελάτες και συναδέλφους. Γενικά μια ευχάριστη προσωπικότητα είναι πάντα αναγκαία.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα κοκτέιλ επιτυχημένο;
Ο πελάτης. Ανάλογα με το γευστικό προφίλ που έχει ο κάθε άνθρωπος είναι και το ανάλογο cocktail που θα προτείνεις ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη επιλογή.

Πώς αντιμετωπίζεις έναν αγενή πελάτη;
Με υπομονή, ευγένεια και αρκετή δόση χιούμορ.

Τι είναι επιτυχία για σένα στη δουλειά σου;
Το να φεύγει ευχαριστημένος ένας πελάτης και όταν ξαναέρθει και να σε ζητά για να του φτιάξεις το ποτό του, αυτό είναι η επιτυχία για μένα.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος θεωρεί τους bartenders λίγο παρεξηγημένα άτομα;
Όχι, δεν θεωρώ ότι στις μέρες μας υπάρχει προκατάληψη.