ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Drinks & Chat: Γνωρίζουμε τον bartender του 20-33, Σάββα Χατζηττοφή

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Έχει σπουδάσει κάτι άλλο -και ίσως να του πηγαίνει- ευτυχώς, όμως, η ενασχόλησή του με τον κόσμο της εστίασης αλλά και του bartending τον κέρδισε. Έτσι, τα τελευταία 7 χρόνια εργάζεται πίσω από τις μπάρες και συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα στο 20-33 στην Έγκωμη, του οποίου είναι και συνιδιοκτήτης.

Τον Σάββα δεν χρειάστηκε να μας τον συστήσει κανένας. Τον γνωρίζαμε πριν από καιρό ως θαμώνες του 2033. Αφού λατρέψαμε τις κοκτέιλ δημιουργίες του αλλά και με την ευγένειά του, ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Σάββα μου, πες μας λίγο, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με αυτό το επάγγελμα;

Με τον χώρο της εστίασης, η αλήθεια είναι, ασχολήθηκα από πολύ μικρή ηλικία λόγω ενός χώρου εστίασης που έχει ένας θείος μου. Αργότερα στα φοιτητικά μου χρόνια, δούλεψα πίσω από την μπάρα σε κάποια clubs, όπου ήταν πιο χαλαρά και διασκεδαστικά. Στη συνέχεια, έτυχε και συνεργάστηκα με τον Στέφανο Αθανασίου (Μαντάμ), όπου παρατήρησα ότι έκανε κάποια πολύ πρωτότυπα για την τότε εποχή, με ιντρίγκαρε η ιδέα και άρχισα και εγώ να ψάχνομαι περισσότερο. Εκεί πλέον ξεκίνησε η πορεία μου στον χώρο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τι πιστεύεις ότι κάνει ένα κοκτέιλ μπαρ ξεχωριστό;

Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι που δουλεύουν σε ένα μπαρ, η μουσική του, η ατμόσφαιρα, η διακόσμηση, γενικά τα πάντα. Κατά τη γνώμη μου, για να θεωρείται ένα μαγαζί ξεχωριστό, δεν φτάνει να έχεις ένα ωραία διακοσμημένο χώρο ή απλώς να φτιάχνεις καλά ποτά και να έχεις καλή μουσική, είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών.

Τι είναι αυτό που στρέφει τον κόσμο προς τα κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια;

Κατ’ αρχάς ως λαός γενικά εμείς οι Κύπριοι, η αλήθεια είναι ότι είμαστε αρκετά ξενομανείς, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα ότι είναι θετικό ή αρνητικό. Επειδή πλέον ανοιγόμαστε, ταξιδεύουμε περισσότερο, γνωρίζουμε, δοκιμάζουμε, ίσως αυτοί να είναι μερικοί από τους λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή προς τα κοκτέιλ μπαρ.

Έχεις εκπαιδευτεί κάπου;

Έχω δουλέψει για ένα αρκετό χρονικό διάστημα σε ένα ίσως από τα καλύτερα μαγαζιά του νησιού, το the Gym, το οποίο λειτούργησε ως σχολείο για μένα, αφού εκεί έμαθα αρκετά πράγματα για το χώρο. Εκεί γνώρισα και δούλεψα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου μαθαίνοντας αρκετά απο τα μυστικά της μπάρας. Ακολούθως παρακολούθησα και αρκετά σεμινάρια στο Bar Academy της Αθήνας, του οποίου και είμαι απόφοιτος εδώ και μερικά χρόνια.                                                          

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό που χρησιμοποιείς στα κοκτέιλ σου;

Γενικά, αγαπώ τα φρέσκα φρούτα και τα εσπεριδοειδή, θεωρώ ότι δίνουν μεγάλη ισορροπία στα κοκτέιλ, όπως και τα bitters που δίνουν την έξτρα πινελιά μέσα σε ένα ποτό.

Αγαπημένο ποτό;

Classic daiquiri φυσικά.

Ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ που έχεις φτιάξει;

Frozen margarita όπως σχεδόν όλοι οι bartenders της εποχής μας (γέλια).

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κοκτέιλ που έφτιαξες;

Δύσκολο ποτό δεν θα το έλεγα, ήταν ένα ποτό όμως το οποίο χρειαζόταν πολλή προετοιμασία, το Crazy Parrots.

Το must ποτό του χειμώνα;

Νομίζω το The Old Fashioned με μεγάλη διαφορά.

Ποιο κοκτέιλ θα πρότεινες από το μενού του 2033;

Σίγουρα το Romeo & Juliet. Είναι μια ιδιαίτερη παραλλαγή του κλασικού mastiha sour, με bitter liqueur και λεβάντα.

Από τι πιστεύεις ότι είναι φτιαγμένος ένας σωστός επαγγελματίας bartender;

Κατ’ αρχάς, σίγουρα από αγάπη για τη δουλειά που κάνει. Το δεύτερο, νομίζω, είναι η γνώση, την οποία αποκτά καθημερινά μέσα από σεμινάρια, ταξίδια και επαφές με άλλους συναδέλφους, γιατί είναι ένα επάγγελμα το οποίο τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται συνεχώς.

Τι είναι αυτό που κάνει ένα κοκτέιλ επιτυχημένο;

Νομίζω ο ίδιος ο πελάτης. Αν τον πελάτη τον ευχαριστεί και ξαναέρχεται στο μαγαζί σου για να πιει ξανά, τότε είναι επιτυχημένο. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία μας, ως μαγαζί να πίνει και να τρώει ο πελάτης μας κάτι πολύ καλό.

Πώς αντιμετωπίζεις έναν αγενή πελάτη;

Με περισσότερη ευγένεια από ό,τι θα αντιμετώπιζα οποιονδήποτε άλλο πελάτη.

Τι είναι επιτυχία για σένα στη δουλειά σου;

Η εμπιστοσύνη του κόσμου, να βλέπεις τον άλλο να ξαναέρχεται στο μπαρ που δουλεύεις γιατί πέρασε καλά στην προηγούμενη επίσκεψή του. Να βλέπεις τον άλλο να φεύγει με χαμόγελο από την μπάρα σου, γνωρίζοντας ότι συνέβαλες κι εσύ έστω για λίγο στο να χαλαρώσει και να ξεδώσει από τα προβλήματα της καθημερινότητας που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αρχικά, ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα το θέμα του κορωνοϊού για να μπορέσουμε να κάνουμε αρκετά πράγματα που έχουμε κατά νου στο 2033. Ακολούθως, θέλω να κάνω μερικά ταξίδια, και συγκεκριμένα στη Σκωτία, για να γνωρίσω καλύτερο τον τρόπο που φτιάχνεται το ουίσκι, ένα από τα αγαπημένα μου ποτά.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος θεωρεί τους bartenders λίγο παρεξηγημένα άτομα;

Νομίζω πως όχι, το έχουμε ξεπεράσει, ίσως να ήταν μια φιλοσοφία άλλης εποχής, άλλωστε δουλειά είναι όπως όλες τις άλλες. Τα τελευταία χρόνια βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο να ασχολείται με τον χώρο της εστίασης.