ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Drinks & Chat: Η Ραφαέλα Έλβινκ μάς παρουσιάζει τη θηλυκή πλευρά του bartending

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Είναι γλυκιά και προσεγμένη στον τρόπο που συμπεριφέρεται αλλά και που μιλά. Ούσα καλλιτεχνική φυσιογνωμία και νεαρή σε ηλικία (μόλις 25 ετών), η Ραφαέλα Έλβινκ ασχολείται με το bartending αλλά και γενικά με τον χώρο της εστίασης από τα 18 της.

Με βορειοευρωπαϊκές ρίζες, αφού ο πατέρας της είναι φιλανδικής και σουηδικής καταγωγής, η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Κοινωνική Εργασία και η πρώτη της δουλειά ήταν στο Ποτοπωλείο.

Η Ραφαέλα επέλεξε να ασχοληθεί περισσότερο με το bartending και θεωρεί πως δεν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να μπει στον χώρο αυτό, αρκεί να έχει το πάθος που αρμόζει σ’ αυτή τη δουλειά. Τώρα εργάζεται στο High And Wet.

Ραφαέλα μου, πες μας λίγο, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με αυτό το επάγγελμα;
Αρχικά το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με την εστίαση και γενικά τον χώρο της φιλοξενίας μού το μετέφερε το πρώτο μου αφεντικό, που με βοήθησε να χτίσω μια φιλοσοφία γύρω από αυτό. Η αγάπη όπως και η ενασχόλησή μου με το bartending προέκυψε μετά από ένα ταξίδι στην αγαπημένη μου Αθήνα.

Τι πιστεύεις ότι κάνει ένα κοκτέιλ μπαρ ξεχωριστό;
Τρία απλά πράγματα: H δημιουργικότητα, η εξέλιξη και η φιλοξενία που προσφέρει.

Αγαπημένο κοκτέιλ μπαρ στην Κύπρο;
Χμμμ, ένα από τα μέρη που μου αρέσει να απολαμβάνω το κοκτέιλ μου είναι το Γρανάζι.

Τι είναι αυτό που στρέφει τον κόσμο προς τα κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια;


Το κοκτέιλ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί αρκετά και ο κόσμος δεν φοβάται πλέον να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, ίσως είναι και αυτός ο λόγος που στρέφεται σε αυτό.

Έχεις εκπαιδευτεί κάπου;
Η συνεχής εκπαίδευση μέσα από διάφορους τρόπους και η αναζήτηση νέων τρόπων ή τεχνικών είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε επάγγελμα, όπως και στο bartending, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Έχω παρακολουθήσει και εγώ με τη σειρά μου σεμινάρια στο Bar Academy στην Αθήνα αλλά συνεχίζω να ψάχνομαι και να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ για τον τομέα μου.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό που χρησιμοποιείς στα κοκτέιλ σου;
Τα bitters είναι από τα αγαπημένα μου υλικά.

Αγαπημένο ποτό;
Χωρίς αμφιβολία, το Negroni (χαμόγελο).

Ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ που έχεις φτιάξει;
Το θυμάμαι σαν χθες, ήταν ένα κλασικό Mojito.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κοκτέιλ που έφτιαξες;


Δεν πιστεύω πως υπάρχουν δύσκολα κοκτέιλ, αλλά υπάρχουν περίπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές.

Το must ποτό του χειμώνα;
Ίσως θα έλεγα το Rum-Old Fashioned, αλλά επειδή είμαι fan του Νegroni, κλίνω προς το Negroni.

Πώς αντιμετωπίζεις έναν αγενή πελάτη;
Ποτέ δεν παίρνω προσωπικά την αγένεια, χρειάζεται να κατανοήσεις τον πελάτη και να προσπαθήσεις να του προσφέρεις αυτό που του λείπει με ευγένεια και υπομονή. Ένα χαμόγελο είναι must.

Πώς είναι να είσαι γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα;
Ο χώρος της εστίασης και γενικά ό,τι έχει να κάνει με αυτόν, είναι γενικά δύσκολος. Ξενυχτάς αρκετά, νιώθεις πολλή κούραση αλλά ταυτόχρονα είναι και μια διαδικασία πολύ ωραία, είτε είσαι γυναίκα είτε είσαι άντρας. Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με το φύλο, έχει να κάνει με το πάθος του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, θα μου άρεσε να έβλεπα περισσότερες γυναίκες σε αυτό το επάγγελμα στην Κύπρο.

Τι είναι επιτυχία για σένα στη δουλειά σου;
Επιτυχία είναι να προσφέρεις στον πελάτη σου την καλύτερη δυνατή εμπειρία και εξυπηρέτηση. Το ακόμη καλύτερο κομμάτι της επιτυχίας είναι να βλέπεις την ομάδα σου να πηγαίνει μπροστά και να εξελίσσεται συνεχώς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Ακόμα έχω να μάθω πολλά, αλλά στο μέλλον θα ήθελα να είμαι μέρος μιας καινούργιας, φρέσκιας ιδέας.

Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις με το bartending;
Δεν είμαι άνθρωπος που βάζω όρια στα επαγγελματικά μου, ίσως μια μέρα όμως να μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω και σε κάποιο μπαρ στο εξωτερικό.