ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έλενα Χαραλαμπούδη: «Θα είναι σκάνδαλο να μην έρθουμε στην Κύπρο»

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Την Έλενα Χαραλαμπούδη την πρωτοείδα στο Τικ Τοκ να κάνει μικρά σκετς σατιρίζοντας πολύ στοχευμένα διάφορους τύπους μαμάδων. Δεν είχα καν καταλάβει ότι είναι ηθοποιός και ίσως εκεί να έγκειται η μεγάλη επιτυχία της. Στο ότι δηλαδή κατάφερε με τον δικό της μοναδικό τρόπο να διακωμωδήσει τις μαμαδίστικές συμπεριφορές κάνοντας μας να ταυτιστούμε και να απενοχοποιήσουμε τους εαυτούς μας, που προσπαθούν να "στριμωχτούν"–ανεπιτυχώς πολλές φορές – στους ρόλους της τέλειας μαμάς που επιτάσσει η σύγχρονη κοινωνία. Με τον καιρό διαπίστωσα ότι πολλές φίλες μου μαμάδες, είχαν τα ίδια συναισθήματα μιας και τα βιντεάκια της Έλενας πηγαινοερχόντουσαν στο μέσεντζερ μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αφορμή την παράσταση «Μίξερ», η οποία ανέβηκε τον χειμώνα στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου και σημείωσε τεράστια επιτυχία, ήρθα σε επαφή μαζί της και αυτή πολύ ευγενικά μου μίλησε για όλα όσα θα ήθελα να ξέρω για την ζωή, την προσωπικότητα και την εξέλιξη της αλλά και για το ενδεχόμενο να έρθει η εν λόγω παράσταση στην Κύπρο.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, τα πρώτα χρόνια της ζωής μου έζησα στα Δυτικά προάστια στο Ίλιον μαζί με τους γονείς μου και το αδερφό μου τον Πέτρο. Έπειτα μετακομίσαμε προς τα νότια. Μεγαλώνοντας λόγω θεάτρου και δουλειάς μετακόμισα στο κέντρο. Πήγα σε ιδιωτικό σχολείο, με πιάνο, γαλλικά και όλα αυτά τα κλασσικά τις δεκαετίας του 90, που τα προσέφεραν απλόχερα οι γονείς στα παιδιά τους διότι ήταν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τώρα. Πέρασα στο Οικονομικό της Νομικής και τον δεύτερο χρόνο σταμάτησα, διότι κάνοντας το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού ενημερώθηκα ότι θα έπρεπε να ασχοληθώ πρωτίστως με τις τέχνες και ύστερα με το Marketing. Εντωμεταξύ εκείνη την εποχή, κανένας δεν γνώριζε να μου πει πως θα μπορούσα να συνδυάσω την τέχνη με τα οικονομικά και το Marketing. Οπότε πήγα κατευθείαν στο Οικονομικό της Νομικής εντούτοις το άφησα πολύ γρήγορα γιατί κατάλαβα ότι το θέατρο με γεμίζει περισσότερο. Μπήκα στο ωδείο Αθηνών και αποφοίτησα το 2012.

Το 2018 έμεινα έγκυος, λίγο πριν φέρω στον κόσμο την κόρη μου την Φαίδρα, είχε έρθει και με είχε βρει η παραγωγός Λίζα Αποστολοπούλου. Έψαχνε μια ηθοποιό να κάνει κάτι διαφορετικό στο Youtube κανάλι που θα άνοιγαν εκείνη την περίοδο, με διάφορες θεματικές για μαμάδες. Το κανάλι περιλάμβανε ως επί τω πλήστον συμβουλές για νέες μαμάδες. Ήθελε να "σπάσει" την σοβαρότητα, εντάσσοντας σαν ένθετο κάτι πιο χιουμοριστικό που να αφορά την μητρότητα. Μια φίλη μου ηθοποιός με πρότεινε στην Λίζα και ήρθαμε σε επαφή. Έκανα ένα δοκιμαστικό βίντεο και είδε ότι ταίριαζα με το concept , έτσι προέκυψε το Five Minute Μum. Aφού δοκιμάσαμε διάφορους τρόπους προβολής του καναλιού, συνειδητοποιήσαμε ότι πλέον δεν λειτουργεί όλη αυτή η εξιδανικευμένη εικόνα της μητρότητας που προβάλλεται στο Instagram. Η σύγχρονη μαμά –η οποία είναι πολύ μόνη της- επιζητούσε κάτι να την απενοχοποιήσει και να την κάνει να γελάσει με όσα της συμβαίνουν. Οπότε διαπιστώσαμε ότι η δική μου στήλη, παρά το γεγονός ότι απείχα εντελώς τα social media, είχε τεράστια ζήτηση και είχα αρχίσει να έχω ουσιαστική σχέση με τους θεατές οι οποίοι ζητούσαν όλο και περισσότερο δικό μου περιεχόμενο. Έτσι γεννήθηκε το Five Minute Mum και μεταλλάχτηκε σε ένα κανάλι που πρωταγωνιστώ εγώ.

Δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ την δημοσιότητα που θα έπαιρνε όλο αυτό. Πιστεύω ότι το πρώτο που χρειάζεται σε αυτή την δουλειά είναι τύχη. Παίζει ρόλο και το ταλέντο, αλλά πρέπει να καταφέρεις να αξιοποιείς την ευκαιρία όταν προκύπτει.

Στην αρχή, πολλοί φίλοι μου ηθοποιοί με απέτρεπαν από το να ασχοληθώ λέγοντας μου ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι στην τέχνη μου και ότι ενδεχομένως να με πάει και πίσω.

Στην ζωή όταν έρχονται δύσκολες καταστάσεις μου θυμίζω ότι πρέπει να πηγαίνω με την ροή, να προσαρμόζομαι. Ότι έρχεται στην ζωή προσπαθώ να το ακολουθώ σαν να είναι γραφτό και να αρπάζω τις ευκαιρίες.

Εγώ είμαι όλοι οι τύποι μαμάδων του Five Minute Mum, εκτός από την πε-λούσια (γελάει). Αλλάζω ρόλους συνεχώς μέσα στην μέρα και μέσα στην εβδομάδα και μέσα στους μήνες και τα χρόνια ανάλογα με την φάση που περνάμε.

Πιστεύω πως, το ότι μια γυναίκα είναι εφικτό να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια αποτελεί έναν τεράστιο μύθο που μας έχει παρασύρει όλες. Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν να μας πείσουν ότι η μητρότητα συνδυάζεται με την καριέρα. Αυτή την στιγμή εγώ προσπαθώ να χτίσω μια καριέρα και να είμαι και μαμά. Ακόμα και ένα 8ωρο απλό να δουλεύεις και πάλι είναι δύσκολο. Είναι μια παγίδα που έχουμε πέσει. Η καριέρα με την μητρότητα μπορεί κάπως να συνδυαστεί μόνο αν έχεις ουσιαστική βοήθεια στο μεγάλωμα των παιδιών.

Τον Κώστα Σιλβέστρο τον γνώρισα όταν είχα κατέβει το 2016 στην Κύπρο για να συμμετάσχω στην παράσταση «Η τάξη μας» με σκηνοθέτη τον Γιάννη Καλαβριανό. Ο Καλαβριανός με είχε φέρει διότι είχα καταγωγή από την Κύπρο. Ο μπαμπάς μου είναι από την Γιαλούσα, έχω συγγενείς από την Κύπρο και γενικότερα σχέσεις, οπότε είπα το «Ναι». Δυο βράδια πριν φύγουμε από την Αθήνα, γνώρισα τον Κώστα σε ένα μπαρ στο Παγκράτι. Τότε έμενε και αυτός μόνιμα στην Αθήνα και σκεφτόταν να επιστρέψει στην Κύπρο. Επέστρεψε για την παράσταση χωρίς να γνωρίζει ότι τελικά θα έμενε. Η εν λόγω παράσταση αποτέλεσε την αφορμή για να μείνει στο νησί και να διαγράψει την λαμπρή πορεία που έχει διαγράψει. Μάλιστα εκείνο το βράδυ στο μπαρ όταν - εντελώς τυχαία - συνειδητοποιήσαμε ότι παίζουμε στην ίδια παράσταση αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε σε ένα διαμέρισμα κοντά στον ΘΟΚ.

Κάποια στιγμή ήρθε στα χέρια μου το έργο της Ζέτης Φίτσιου «Μίξερ» πρότεινα να το σκηνοθετήσει ο Κώστας γιατί θεώρησα ότι είναι ο πιο κατάλληλος. Τελικά δικαιώθηκα διότι έγινε εξαιρετική δουλειά. Με την βοήθεια του Κώστα φτιάξαμε μια παράσταση που είναι μια καθημερινή γιορτή. Κάθε μέρα που ανεβαίνει αυτό το έργο πάνω στην σκηνή νιώθουμε σαν να είμαστε στην παιδική χαρά. Το κοινό το αγκαλιάζει από την πρώτη ατάκα που ακούγεται, χειροκροτεί συνεχώς, παράλληλα η μουσική του Θοδωρή Oικονόμου, που "ντύνει" την παράσταση, λατρεύεται από τον κόσμο.

Αν αναλογιστείς ότι η πρωταγωνίστρια είναι μισή Κύπρια, ο σκηνοθέτης είναι Κύπριος, η ενδυματολόγος είναι Κύπρια, ο χορογράφος είναι επίσης Κύπριος θα είναι πραγματικά σκάνδαλο να μην κατέβει αυτή η παράσταση στην Κύπρο.

Την Έλενα Χαραλαμπούδη μπορείτε να την απολαύσετε στο κανάλι του Youtube "Five Minute Mum" και να ταυτιστείτε ελεύθερα και χωρίς ενοχές! 

Foto: @dionisioskoutsis 

Instagram   Fiveminutesmumchannel 
Instagram Elena_Charalampoudi    
Tik Tok Elena_Charalampoudi