ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φθινοπωρινό road trip σε αγαπημένα οινοποιεία

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Με την φιλοσοφία του γαστρονομικού τουρισμού να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα στη χώρα μας, οι μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις στα χωριά της Κύπρου έχουν εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνουν δραστηριότητες πέρα από μια επίσκεψη σε ένα εστιατόριο που μπορεί να υπάρχει στο κάθε χωριό.

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι οι τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία, αξιολογούν τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την κοινωνία ως πυλώνα μιας τοπικής ταυτότητας και πολιτισμικής κληρονομιάς. Τέτοιοι χώροι μπορούν να θεωρηθούν και οι επισκέψεις στα οινοποιεία και τους αμπελώνες της χώρας μας.
Οι αμπελώνες του νησιού μας έχουν μακρά ιστορία, όντας από τους αρχαιότερους του κόσμου. Οι δρόμοι του κρασιού δίνουν στους επισκέπτες πολλά περισσότερα από την εμπειρία της δοκιμής του γευστικού οίνου.

Τα αρώματα των χωριών, τα χρώματα, τα ακούσματα και οι γεύσεις που προσφέρει κάθε τόπος ξεχωριστά οδηγούν τις περιηγήσεις και στον αγροτουρισμό σε πιο χαλαρούς ρυθμούς ζωής, μακριά από τη βαβούρα των πόλεων αλλά και της πολυκοσμίας.

Σε όλη την Κύπρο σχεδόν μπορείτε να απολαύσετε μια οινική εμπειρία σε παραδοσιακά, ξεχωριστά αλλά και εναλλακτικά οινοποιεία, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε, να περιηγηθείτε τους χώρους τους, να μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κρασιά τους και να γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα περνώντας όμορφες στιγμές στην ύπαιθρο.

Οινοποιεία Βλασίδη 


Το Κοιλάνι αποπνέει γαλήνη με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά να μαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του µε το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα να δεσπόζει στην περιοχή. Στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο συγκεντρώνει κόσμο, ενώ οι γύρω ταβέρνες σφύζουν από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σαββατοκύριακα. Στην περιοχή αυτή εδώ και εκατοντάδες χρόνια το αμπέλι βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον. Το Κοιλάνι φιλοξενεί δυο από τα κορυφαία οινοποιεία της Κύπρου, το οινοποιείο Βλασίδη και το Αγία Μαύρη.
Με μοναδική αρχιτεκτονική, ωραία τοποθεσία, ενδιαφέρουσες θεματικές ξεναγήσεις και τα κρασιά του, το οινοποιείο Βλασίδη αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από λιτή, μοντέρνα γραμμή που συνδυάζεται αρμονικά με τον χαρακτήρα της ορεινής Λεμεσού. Το οινοποιείο προσφέρει εναλλακτικές ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες καθημερινά διαθέτοντας όλα τα κρασιά Vlassides αλλά και σπάνιες φιάλες παλαιότερων σοδειών καθώς και ιδιαίτερα πειραματικά κρασιά του Σοφοκλή Βλασίδη από τη σειρά «Δοκιμές». Στις γευσιγνωσίες μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες γαστρονομικές απολαύσεις όπως κυπριακά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά για να συνοδεύσετε το κρασί σας. (Κοιλάνι, Λεμεσός - 99441574)

Οινοποιείο Αγία Μαύρη


Λιθόκτιστο, γραφικό, μικρό, περιποιημένο, βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Κοιλάνι. Εδώ θα βρείτε το γλυκό ζευγάρι της κυπριακής οινοποιίας, Γιαννούλα και Ιωάννης Ιωαννίδης, χάρη στους οποίους το όνομα του νησιού μας ακούγεται σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού. Το οινοποιείο είναι παραδοσιακά χτισμένο και ο εσωτερικός του χώρος μοιάζει με ένα μικρό μουσείο κρασιού. Αποτελεί το πρώτο οινοποιείο που έχει συσταθεί στο χωριό. (Κοιλάνι, Λεμεσός -25470225) Στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες όπως «Το στέκι του Αργύρη» που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού στο Κοιλάνι, που προσφέρει κλασικές κυπριακές γεύσεις σε ένα άνετο φιλικό περιβάλλον. (Πλατεία χωριού Κοιλάνι, Λεμεσός, τηλ.99555375)

Οινοποιείο Αργυρίδη


Πρόκειται για ένα οινοποιείο που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός μπουτίκ οινοποιείου. Ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της περιοχής, το οινοποιείο της οικογένειας Αργυρίδη ή αλλιώς Vasa Winery, που βρίσκεται στην κοινότητα της Βάσας Κοιλανίου, είναι ένα μικρό κόσμημα για το νησί μας. Είναι μικρό σε μέγεθος και παραγωγή και στεγάζεται σε ένα παλαιό παραδοσιακό κτίσμα. Η ιστορία και η παράδοση της οικογένειας Αργυρίδη είναι άμεσα συνυφασμένη με τους αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού που φτάνει μέχρι σήμερα. Το Οινοποιείο Αργυρίδη προσφέρει ξενάγηση και wine tasting σε μικρές ομάδες δέκα με είκοσι ατόμων με προκαθορισμένα ραντεβού. Μετά την περιήγηση σας στο οινοποιείο μπορείτε να καταλήξετε στην Ταβέρνα Πύργος προσφέρει νόστιμη κυπριακή κουζίνα από ντόπια υλικά. Είναι ιδανικό για να απολαύσετε τη θέα του χωριού αλλά και των αμπελώνων, απολαμβάνοντας είτε καφέ είτε γλυκό αλλά και φαγητό. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το στιφάδο με κουνέλι ή βοδινό κρέας. (Βάσα Κοιλανίου, Λεμεσός - 25945999)

Lambouri Winery


Στις αγαπημένες Πλάτρες του Σεφέρη, εκτός από τη μοναδική ομορφιά της, το φυσικό της περιβάλλον και την ηρεμία της, θα βρείτε και το Οινοποιείο Λαμπουρής, που παράγει κρασί από το 1989 και ξεχωρίζει για το Seaside dream (ένα ξηρό λευκό, οινοποιημένο αποκλειστικά από Ξυνιστέρι) αλλά και για το μοναδικό κρασί Kosher που παράγεται στην Κύπρο. Θα το βρείτε στον κεντρικό δρόμο στις Κάτω Πλάτρες. Ξεναγήσεις μπορούν να γίνονται στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. Ο χώρος είναι ανοιχτός Δευτέρα με Σάββατο. Στο οινοποιείο θα βρείτε και το café Lion όπου θα απολαύσετε ασφαλώς τα κρασιά τους, δροσιστικά ποτά, gin δικής τους παραγωγής, αλλά και νόστιμες γεύσεις. (Πλάτρες, Λεμεσός - 25422525) Τις Πλάτρες μπορείτε να βρείτε αρκετές επιλογές με καλό φαγητό. Μερικές από αυτές είναι το εστιατόριο Rendezvous στο ξενοδοχείο Petit Palais και προσφέρει νόστιμα πιάτα της διεθνής κουζίνας, την ταβέρνα Καληδόνια Ρωτής, που προσφέρει νόστιμους κυπριακούς μεζέδες.

Οινοποιείο "Οίνου Γη" Κτήμα Βασιλειάδη


Πρόκειται για το υπερσύγχρονο οινοποιείο του κτήματος Βασιλειάδη με πανοραμική θέα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, τη θάλασσα της Λεμεσού, τον Όλυμπο της οροσειράς του Τροόδους και τους λόφους Αφάμη, Λαόνα και Μούττη. Οι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι οινοποίησης, εμφιάλωσης, γευσιγνωσίας είναι έτοιμοι να προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Στον αμπελώνα του κτήματος ευδοκιμούν κυπριακές και διεθνείς ποικιλίες. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών υπόσχονται στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στη μακρά οινική παράδοση της γης του Ομόδους. Στο κομψό, πολυτελές εστιατόριο στο οινοποιείο Βασιλειάδη θα βρείτε το εστιατόριο Πλαγιά. Σε μια μαγευτική τοποθεσία με ένα όμορφα διακοσμημένο χώρο θα γευτείτε πιάτα από διάφορες κουζίνες σε μοντέρνες εκδοχές με ποιοτικές πρώτες ύλες. Τα πιάτα διαχωρίζονται σε σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως και επιδόρπια, ενώ υπάρχουν και οι επιλογές deli με πιατέλες τυριών και αλλαντικών. Το οινοποιείο “Οίνου γη” είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 18:00 μ.μ. (Όμοδος - 25446000)

Οινοποιείο Κολιός


Το οινοποιείο Κολιός βρίσκεται στο χωριό Στατός. Διαθέτει μεγάλη γκάμα κρασιών σε λογικές τιμές. Μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στο πετρόκτιστο κτήμα και να κάνετε την κράτηση σας για να δοκιμάσετε σπιτική κουζίνα στο εστιατόριο που διατηρείται σε αυτό. Το οινοποιείο παραμένει κλειστό τις Κυριακές και δέχεται μόνο κρατήσεις. (Στατός, Άγιος Φώτιος - 26724090)

Οινοποιείο Santa Irene


Πρόκειται ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης. Στόχος του οινοποιείου εξ αρχής ήταν η ανάδειξη της αμπελουργικής αλλά και οινικής παράδοσης της περιοχής του Φαρμακά ειδικότερα, αλλά και γενικότερα της ορεινής Πιτσιλιάς αλλά και της Κύπρου. Καθώς η παραγωγή του οινοποιείου προσανατολίζεται αυστηρά στην παραγωγή ποιοτικών, αυθεντικών και ιδιοσυγκρασιακών οίνων με σαφή τον κυπριακό χαρακτήρα. Άξιο ιδιαίτερης μνείας είναι και το εστιατόριο Ιεράμπελος που συστεγάζεται με το οινοποιείο και όπου δημιουργούνται γεύσεις οι οποίες συνοδεύουν άριστα τα κρασιά της μονάδας. Η κουζίνα στον Ιεράμπελο αυτό-προσδιορίζεται ως fusion.Στον κατάλογο θα βρεις χοιρινό και κυπριακό κοντοσούβλι, χωριάτικη χοιρινή μπριζόλα, χοιρινό κότσι και βοδινά φιλέτα διάφορων ειδών και κοπών. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι όλα αυτά ψήνονται σε φούρνο Josper, έναν εξειδικευμένο φούρνο με ξυλοκάρβουνο, ο οποίος έχει την ιδιότητα να προσδίδει μια μυρωδιά καπνιστού. Προσφέρονται επίσης τα κλασσικά πιάτα σχάρας (χοιρινό/κοτόπουλο σουβλάκι και σιεφταλιές), θαλασσινά, ζυμαρικά, burgers και πίτσες, καθώς και επιλογή για μεζέδες. Τις Κυριακές μεσημέρι λειτουργεί με μπουφέ.Το οινοποιείο και το εστιατόριο λειτουργούν Πέμπτες από τις 9 μέχρι τις 2 και Σαββατοκύριακα από τις 09.00 π.μ. το πρωί μέχρι τις 23.00 μ.μ.(Φαρμακάς - 22515515)