ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Kingfisher Gin: Το gin από τις Πλάτρες που πρέπει να γνωρίζεις

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Στις αγαπημένες Πλάτρες του Σεφέρη, που διακρίνονται για τη μοναδική ομορφιά τους, το φυσικό τους περιβάλλον και την ηρεμία τους, θα βρείτε και το Οινοποιείο Λαμπούρη. Το οινοποιείο παράγει κρασί από το 1989 και ξεχωρίζει για το Seaside dream (ένα ξηρό λευκό, οινοποιημένο αποκλειστικά από Ξυνιστέρι) αλλά και για το μοναδικό κρασί Kosher που παράγεται στην Κύπρο. Θα το βρείτε στον κεντρικό δρόμο στις Κάτω Πλάτρες. Εκτός από το κρασί και την κουμανταρία, φέτος το οινοποιείο Λαμπούρη λανσάρει για πρώτη φορά το gin Kingfisher. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή του οινοποιείου, Roland Wig, ο οποίος μάς αποκάλυψε όσα πρέπει να ξέρουμε για το πρώτο κυπριακό gin.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Οινοποιείο Λαμπούρη και το Kingfisher Gin, καλύτερα να ξεκινήσουμε με την ερώτηση τι είναι το Οινοποιείο Λαμπούρη και πώς δημιουργήσατε το gin.

Το Οινοποιείο Λαμπούρη έχει μια μακρά παράδοση οινοποίησης και είναι διεθνώς γνωστό για την κουμανταρία του. Προσπαθώντας πάντα να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε διάφορα οινοπνευματώδη ποτά, ειδικά επειδή η Κύπρος είχε και είχε μεγάλη ιστορία στο μπράντι και σε αλλά αλκοολούχα ποτά. Έτσι, ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο με τη σειρά από μπράντι και τώρα παρουσιάζουμε το Kingfisher Gin και σιγά-σιγά έρχονται περισσότερα. Η ιδέα της δημιουργίας του gin ήρθε σε μια ωραία βραδιά με φίλους, πίνοντας gin & tonic στη Γερμανία. Με «πείραζαν» οι φίλοι πως η Κύπρος είναι πίσω σε αυτό τον τομέα αφού δεν είχε το δικό της τζιν. Έτσι, λοιπόν, για εμένα ήρθε η πρόκληση για να δημιουργήσω το πρώτο τζιν της Κύπρου. Το Kingfisher Gin αντιπροσωπεύει την Κύπρο σε όλες τις πτυχές της, τη φρέσκια καλοκαιρινή γεύση, τους απαλούς τόνους των βοτάνων του Τροόδους και τη μυρωδιά των καλοκαιρινών και φθινοπωρινών φρούτων.

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να φτιάξετε το δικό σας αποστακτήριο;

Στο οινοποιείο Lambouri αναζητάμε πάντα το επόμενο συναρπαστικό πράγμα που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Σκεπτόμενοι τι δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, καταλήξαμε στην απάντηση της απόσταξης.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία;

 

Χρησιμοποιούμε 28 βότανα για το Kingfisher Gin και γίνεται απόσταξη του καθενός από αυτά ξεχωριστά. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλή αφοσίωση, καθώς είναι σίγουρα πιο εύκολο να κάνεις απόσταξη όλων μαζί των βοτάνων παρά του καθενός ξεχωριστά. Και επίσης δεν θα είχαμε τις μοναδικές γεύσεις και το ίδιο επιθυμητό αποτελέσματα, κάθε φορά.

Πόσο καιρό χρειάστηκε να περάσετε από αυτήν την ιδέα στην υλοποίηση της πρώτης παρτίδας;

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος και γευσιγνωσία. Με τον φίλο μου και τον Master Distiller Hubertus Vallendar, δοκιμάσαμε πάνω από 75 διάσημα και boutique gins, σημειώνοντας ό,τι μας άρεσε σε κάθε gin. Συλλέξαμε όλα τα βότανα και τα φρούτα που έχουμε στην Κύπρο και μετά ξεκίνησα πολύ μικρή παρτίδα. Κάναμε πολλά μείγματα μέχρι να βρούμε την τέλεια συνταγή για το Kingfisher. Ήταν μεγάλη διασκέδαση και εμπειρία και έχουμε βγάλει μερικές ακόμη συνταγές για μελλοντικά gins.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος να το πιείτε;

Το Kingfisher Gin είναι πολύ απαλό, ελαφρύ και αρωματικό. Επομένως, μου αρέσει να το πίνω απλό, με παγάκια και μια φέτα αγγούρι.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας αγάπη; Τζιν ή κρασί;

 

Πριν το Kingfisher Gin, ήταν το κρασί, τώρα είμαι μεγάλος εραστής του τζιν.

Πώς θα περιγράφατε το τζιν σας με 3 λέξεις;

Η πραγματική Κύπρος (Real Cyprus Gin).

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ένα πράγμα που έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια όσον αφορά το gin;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τo gin τα τελευταία χρόνια και είναι ενθουσιασμένοι που δοκιμάζουν νέες γεύσεις, τις συγκρίνουν και ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους με άλλους λάτρεις του gin.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια; Θα προχωρήσετε στη διεθνή αγορά;

Επεξεργαζόμαστε αρκετές ιδέες. Έχουμε επενδύσει σε ένα νέο και μεγαλύτερο αποστακτήριο, το οποίο είναι πιο ευέλικτο, δίνοντάς μας την επιλογή να παράγουμε διαφορετικά είδη οινοπνευματωδών ποτών.