Loading...
Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, Λεώνη Ορφανίδου, επαναδιεκδικεί θέση δημοτικού συμβούλου στον διευρυμένο πλέον μητροπολιτικό Δήμο της Πρωτεύουσας.
Έχοντας να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο στο κομμάτι του πολιτισμού, τόσο από τη θέση της στην Πολιτιστική Επιτροπή όσο και από την εθελοντική της δράση μέσω του Δικτύου Εθελοντών Λευκωσιάζω, αλλά και ως Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, που όπως μας εκμυστηρεύεται αποτελεί προσωπικό της όραμα, η κυρία Ορφανίδου μάς αφιερώνει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της και μεταξύ άλλων μας μιλά για την ανάγκη η Λευκωσία να καταστεί εκτός από έξυπνη πόλη και μια… εύκολη πόλη.
Διεκδικείτε την επανεκλογή σας ως Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αυτή τη φορά, έχοντας πλέον μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη θέση;
Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στον τομέα του πολιτισμού, στον οποίο και αφιερώθηκα. Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, ηγήθηκα πλήθους πολιτιστικών και άλλων δράσεων. Οργανώσαμε τις δράσεις αυτές μαζί με την Πολιτιστική Επιτροπή και τις Υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο να «βγάλουμε» τους πολίτες από τα σπίτια τους, να νιώσουν περήφανοι για την πόλη τους και να απολαύσουν τους νέους δημόσιους χώρους που ολοκληρώθηκαν κατά τη θητεία μας.
Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για τον διευρυμένο μητροπολιτικό δήμο;
Συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ομαλή συνένωση όλων των δήμων που θα αποτελέσουν τον διευρυμένο μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας στον τομέα του πολιτισμού. Οργανική δηλαδή συνένωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και των πολιτιστικών χώρων των δήμων αυτών. Η Λευκωσία έχει καθιερωθεί, με τις προσπάθειες του νυν Δημάρχου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου, ως έξυπνη πόλη, τολμώ όμως να προσθέσω και την ανάγκη να καταστεί και μια εύκολη πόλη. Εύκολη στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και ακόμη ευκολότερη στην πρόσβαση των πολιτών στις δράσεις αυτές. Σαφής προτεραιότητα είναι βεβαίως και η περαιτέρω αναβάθμιση της Λευκωσίας σε υποδομές και δράσεις πολιτισμού, ώστε να καταστεί μια πραγματική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί οι πολίτες της Λευκωσίας να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, να μην μπορούν να απολαύσουν μια διευρυμένη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε έναν χώρο διεθνών προδιαγραφών που της αξίζει.
Τι απ’ όσα έχετε κάνει ως πολιτιστική επιτροπή θα λέγατε πως έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χάρτη της Πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια;
Στον Δήμο Λευκωσίας πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού που είναι η ταυτότητα της και ο πλούτος της. Ένας πλούτος ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου, ηγήθηκα της υλοποίησης της στρατηγικής μας για τον Πολιτισμό. Επιστέγασμα, το πολύμηνο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Το Φεστιβάλ, το οποίο υπηρετώ ως Αντιπρόεδρος, αποτελεί προσωπικό μου όραμα και αισθάνομαι περήφανη που εδώ και 5 χρόνια δίνει βήμα σε νέους και σε καθιερωμένους Κύπριους δημιουργούς, πλάι σε διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες. Η φιλοσοφία του Φεστιβάλ έχει μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση κι έχει ως στόχο να προτείνει τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Στόχο έχει επίσης να προτείνει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες μέσα από την επαφή τους με άλλες κουλτούρες, άλλα ήθη, διαφορετικά κοινωνικά σύνολα. Η φιλοσοφία αυτή γεννήθηκε μέσα από την προσπάθειά μας για την Πολιτιστική Πρωτεύοσα της Ευρώπης 2017 και η υλοποίησή της δεν σταμάτησε ποτέ.
Χώροι όπως το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας γιατί είναι σημαντικοί σε μια πόλη;
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας είναι ένα σύγχρονα σχεδιασμένο και οργανωμένο μουσείο, ταγμένο στην ιστορία της πόλης της Λευκωσίας. Με τη μόνιμη συλλογή του και τις περιοδικές εκθέσεις που οργανώνει θυμίζει σε όλους μας την πολλών αιώνων ιστορία της πόλης μας. Με τα εξαιρετικά εκπαιδευτικά του προγράμματα, που απευθύνονται σε οικογένειες αλλά και στα σχολεία μας, αποτελεί ένα άριστο εργαλείο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά μας στην πόλη τους, με τρόπο σύγχρονο και διασκεδαστικό. Είναι βεβαίως σημαντικός κρίκος στο τουριστικό προϊόν της Λευκωσίας μαζί με τα υπόλοιπα μουσεία και χώρους πολιτισμού της πόλης. Θα ήθελα να αναφερθώ και στα πολλά άλλα μουσεία της πόλης που κοσμούν την πόλη με την πολιτιστική τους προσφορά και δράση αλλά θέλουμε χρόνο και πολύ χώρο.
Δεν βλέπω το λόγο γιατί οι πολίτες της Λευκωσίας να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, να μην μπορούν να απολαύσουν μια διευρυμένη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε έναν χώρο διεθνών προδιαγραφών που της αξίζει.
Σε ποιο επίπεδο θα βοηθήσει πολιτιστικά η πολυαναμενόμενη άφιξη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου;
Σε όλο τον κόσμο, τα σύγχρονα μουσεία με μοναδική αρχιτεκτονική και μουσειολογική προσέγγιση, που αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, αποτελούν ένα σημαντικό αξιοθέατο τόσο για την πόλη όσο και για τον τόπο. Ένα αξιοθέατο που δύναται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Σε σχέση με τις υποψηφιότητες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030, ποια θα λέγατε πως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας σε σχέση με τις άλλες δύο πόλεις;
Μπορεί τελικά να επιλέγηκε άλλη πόλη της πατρίδας μας, κατά τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, αλλά η όλη προσπάθεια μας άφησε κληρονομιά μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική για τον πολιτισμό που, έκτοτε, ως Δήμος Λευκωσίας υλοποιούμε με σταθερά και ουσιαστικά βήματα. Οπότε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας είναι ότι δεν θυμήθηκε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης πριν από έναν χρόνο. Δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται για τον συγκεκριμένο στρατηγικό μας στόχο. Με φιλοσοφία μας τον πολιτισμό από όλους για όλους συνεχίζουμε να μπολιάζουμε δυναμικά τη στρατηγική που χαράξαμε το 2017 δίνοντας τη σκυτάλη στις προσπάθειες της επαρχίας Λευκωσίας να διεκδικήσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030.
Ποιες δράσεις της πρωτοβουλίας «Λευκωσία 2030» να σημειώσουμε οπωσδήποτε στο diary μας;
Προς το παρόν σημειώστε την 2α Ιουνίου. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού (που είναι την 1η Ιουνίου), προετοιμάζουμε δύο δράσεις που δίνουν το στίγμα της υποψηφιότητας της Λευκωσίας. Στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας είναι η συνδημιουργία με τα παιδιά, γι’ αυτό και το πρωί της 2ας Ιουνίου θα «ΣπουδάΣΟΥΜΕ τη Λευκωσία», και συγκεκριμένα την περιοχή του Αγίου Κασσιανού, με τη βοήθεια των παιδιών, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας παιδιά από όλα τα σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας θα λάβουν μέρος στη δράση «Λευκωσία: πάζλ πολιτισμών».
Η Λευκωσία έχει καθιερωθεί ως έξυπνη πόλη, τολμώ όμως να προσθέσω και την ανάγκη να καταστεί και μια εύκολη πόλη. Εύκολη στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και ακόμη ευκολότερη στην πρόσβαση των πολιτών στις δράσεις αυτές.
Εκτός από τη δράση σας στον Δήμο, εδώ και 11 χρόνια έχετε αναπτύξει και μια έντονη εθελοντική δράση, μέσω του Δικτύου Εθελοντών Λευκωσιάζω. Ποια ή ποιες από τις εκδηλώσεις σας μέσω του δικτύου κρατάτε με πολλή αγάπη και νοσταλγία στη μνήμη σας;
Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που με αγγίζει ιδιαίτερα γι’ αυτό και τον Ιούλιο του 2013 μαζί με μια ομάδα φίλων με όραμα για μια καλύτερη Λευκωσία, ιδρύσαμε το Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω. Ανοίξαμε έναν κύκλο προσφοράς με όλους όσοι αγαπούν και θέλουν να δουλέψουν για τη Λευκωσία. Μαζί θεσμοθετήσαμε το «Θερινό Σινεμά ΛευκωσιάΖΩ», το «Pet & Family Fun Day», τη «Λεωφόρο Χριστουγέννων» και πολλές άλλες δράσεις πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.