ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Meet the Chef: Το πρόσωπο πίσω από τα πιάτα του Bunch of Grapes

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Η ποιότητα, η λεπτομέρεια και οι ξεχωριστές γεύσεις είναι τα στοιχεία που θα συναντήσουν οι επισκέπτες μόλις δοκιμάσουν τα πιάτα του Sebastian Cwiek στο γαστρονομικό τους ταξίδι στο Bunch of Grapes. Ένα εστιατόριο που προσωπικά φέτος γνώρισα και με έχει κερδίσει, το Bunch of Grapes κρύβει πίσω του μεγάλη ιστορία.

Ένας χώρος που συνδυάζει αγροτουρισμό αλλά και ωραίες, γνώριμες γεύσεις (κυπριακές αλλά και πειραγμένες), στεγάζεται σε ένα κτήριο με ιστορία πέραν των 200 χρονών, κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο για το νησί μας. Ο κύριος Σταύρος και η κυρία Λία, οι ιδιοκτήτες, φιλεύουν τον κόσμο από το 2003.

Το roster του εστιατορίου ήρθε και συμπλήρωσε πέρσι ο Sebastian Cwiek. Σπουδασμένος στο Culinary Art School της Βαρσοβίας, ο Sebastian υπήρχε χρόνια μάγειρας σε αρκετά επώνυμα μαγαζιά της Λεμεσού όπως Epsilon Resto, Plus Sea, The Woody, Il gusto και άλλα. Φέτος βρίσκεται στο Bunch of grapes, όπου δημιουργεί εκλεκτές γεύσεις μέσα σε ένα άκρως ειδυλλιακό περιβάλλον στο χωριό Πισσούρι.

Πάμε λίγο στην αρχή, στο ξεκίνημα της καριέρας σου. Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσεις ν’ ασχολείσαι με τη μαγειρική;


Από την εφηβεία μου, θυμάμαι ότι ενδιαφερόμουν να μάθω για το φαγητό αλλά και το μαγείρεμα. Καθημερινά έβλεπα τη μαμά μου να μαγειρεύει αλλά τη βοηθούσα και στην κουζίνα. Έτσι, από τότε η αγάπη μου για τη μαγειρική μεγάλωνε καθημερινά.

Θυμάσαι το πρώτο πιάτο που είχες φτιάξει μόνος σου;
Το πρώτο πιάτο που έφτιαξα μόνος μου ήταν η καρμπονάρα. Στα εφηβικά μου χρόνια, βρέθηκα στην Ιταλία για διακοπές και δοκίμασα διάφορα είδη ζυμαρικών. Όταν πήγα πίσω στην Πολωνία, θυμάμαι ότι ήθελα να δοκιμάσω όλες αυτές τις γεύσεις που είχα γευτεί στην Ιταλία. Ήμουν 14 χρονών όταν έφτιαξα μια γνήσια ιταλική καρμπονάρα.

Ποιον σεφ θαυμάζεις πολύ και γιατί;
Μου είναι δύσκολο να διαλέξω ένα γιατί θαυμάζω και αγαπώ αρκετούς. Αλλά, αν θα αναγκαστώ να διαλέξω, διαλέγω τον Massimo Bottura διότι είμαι ερωτευμένος με την ιταλική κουζίνα και τις ιταλικές γεύσεις. Για εμένα είναι ένας από τους καλύτερους σεφ αφού προσπαθεί και προωθεί νέες ιδέες και νέες τεχνικές της ιταλικής γαστρονομίας.

Τι αγαπάς στη δουλειά σου;
Το ότι μπορώ να δημιουργώ καθημερινά και να κάνω τον κόσμο πιο ευτυχισμένο δείχνοντάς τους την αγάπη μου για το φαγητό.

Υπάρχει κάτι που απεχθάνεσαι σ’ αυτήν;
Να σας πω την αλήθεια, δεν μισώ κάτι σε αυτήν. Αν μισούσα, σίγουρα δεν θα συνέχιζα αυτό που κάνω.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα πιάτα του Bunch of Grapes;


Πάντα όταν βλέπω κάτι, φαντάζομαι πώς θα το έκανα και το κάνω. Καθημερινά πηγαίνοντας προς τη δουλειά σταματώ στις αγορές ψάχνοντας για κάτι που θα εξιτάρει τη φαντασία μου και θα με εμπνεύσει.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική και ποιος σου την έχει δώσει;
Την καλύτερη συμβουλή μού την έδωσε η μητέρα μου: «Πάντα να φτιάχνεις αγνές και τίμιες γεύσεις.»

Πόσο εκπαιδευμένο είναι το κοινό της Κύπρου στη γαστρονομία και πόσο θεωρείς ότι εκτιμάει τη μαγειρική τέχνη;
Τα τελευταία χρόνια, μπορεί και την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο, ο κόσμος άρχισε και έχει περισσότερες γνώσεις όσον αφορά τη γαστρονομία και δεν φοβάται να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Πολλοί σεφ δεν μαγειρεύουν στο σπίτι. Ισχύει στην περίπτωσή σου;
Φυσικά και μαγειρεύω στο σπίτι.

Τι σημαίνει καλό φαγητό για εσένα;


Φρεσκάδα, νέες ιδέες, συνταγές και ωραίο στήσιμο.

Αν κάποιος ερχόταν στο Bunch of Grapes μόνο για ένα πιάτο, ποιο θα του πρότεινες;
Την τραγανή ψητή πάπια με σος από ροδάκινο.

Έχεις πλάνα να ανοίξεις κάποτε το δικό σου εστιατόριο; Αν ναι, πώς το φαντάζεσαι και με τι κουζίνα;
Πιστεύω πως είναι το όνειρο του κάθε σεφ να ανοίξει κάτι δικό του. Αν είχα την ευκαιρία αυτή, σίγουρα θα άνοιγα ένα κλασικό ιταλικό εστιατόριο με νέες τεχνικές μαγειρέματος.

Αγαπημένο κυπριακό προϊόν;
Το χαλούμι.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο Bunch of grapes;
Τα καλύτερα! Νέες ιδέες, τεχνικές, πιάτα γεμάτα αγάπη και φαντασία.