ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα Βραβεία «Κώστα Μόντη»

Το Σάββατο  9 Απριλίου, 2016  στην  αίθουσα  εκδηλώσεων της Τράπεζας  Κύπρου,  στη Λευκωσία,  πραγματοποιήθηκε  με εξαιρετική  επιτυχία σημαντική εκδήλωση για τον Κώστα Μόντη που περιλάμβανε Ημερίδα για το Ποιητικό και ευρύτερα Λογοτεχνικό  Έργο του Ποιητή.  Καθώς επίσης  Τελετή Απονομής των Βραβείων  Κώστα Μόντη, στους πρωτεύσαντες μαθητές/μαθήτριες στον 12ον  Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου και στον 3ον Παγκύπριο  Μαθητικό  Διαγωνισμό  Διασκευής-Δραματοποίησης  στίχων του ποιητή.

Τους διαγωνισμούς αυτούς συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο σε αγαστή συνεργασία το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», που είναι και ο εμπνευστής και χορηγός του διαγωνισμού, με το Υπουργείο Παιδείας και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων. Στη διοργάνωση της Ημερίδας συμμετείχε και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στους διαγωνισμούς  συμμετέχουν όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία και οι Τεχνικές Σχολές της Κύπρου. 

Χαιρετισμούς στην πιο πάνω εκδήλωση απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», Δρ. Φώτος Φωτιάδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Ο Υπουργός Παιδείας Δρ. Κώστας  Καδής στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων  ανέφερε ότι «ο Μόντης διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Κύπρο και την  Ελλάδα και τόνισε ότι η απομυθοποιητική  και συχνά ειρωνική και αιχμηρή ποιητική γραφή, η επιγραμματική λιτότητα, ο πότε δραματικός και πότε παιγνιώδης και σατιρικός τόνος των στίχων του, η αγωνιώδης αποτύπωση του ατομικού και συλλογικού τραύματος, χωρίς συναισθηματισμό και ρητορεία, αλλά με συμπύκνωση, διαύγεια και καθαρότητα, είναι μερικά από τα γνωρίσματα της ποίησης του Κώστα Μόντη που την καθιστούν πλέον κλασική, καθώς έχει κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο».

Ο Δρ Φώτος Φωτιάδης στο δικό του χαιρετισμό μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ο Κώστας Μόντης αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος ποιητής του Κυπριακού Ελληνισμού του τελευταίου αιώνα και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές με πανελλήνια εμβέλεια, τονίζοντας ότι η παρακαταθήκη που μας άφησε είναι πολύ μεγάλη και σημαντική, ότι ποιητές όπως ο Μόντης, ποτέ δεν πεθαίνουν αλλά απλά μετακομίζουν στους στίχους τους και κατέληξε ότι το Έργο του Μόντη αποτελεί αστείρευτο τηλαυγή φάρο που φωτίζει όχι μόνο τη σύγχρονη γενιά των Κυπρίων αλλά θα φωτίζει εσαεί και τις επερχόμενες γενιές».

Η επιτυχία της φιλολογικής Ημερίδας που διοργανώθηκε με τίτλο  «Κι’  εκεί απέναντι σου οι  λέξεις ….. όψεις του λογοτεχνικού έργου του Κώστα Μόντη» ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ποιότητα, τη θεματολογία και τον αριθμό των ανακοινώσεων που  έγιναν  από ακαδημαικούς  καθώς επίσης μελετητές και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι με τις πέντε πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους προέβησαν στην ανάλυση διαφόρων σημαντικών όψεων  του λογοτεχνικού έργου του Κώστα Μόντη.  Την Ημερίδα παρακολούθησαν πέραν των διακοσίων συνέδρων, κατά κύριο λόγο φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, λογοτέχνες  και άλλοι ενδιαφερόμενοι.  Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδωσαν τροφή για περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση σημαντικών πτυχών του έργου του Κώστα Μόντη.

Οι βραβευθέντες στο Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου είναι:
A΄ Βραβείο:   Καλλασίδου    Θέα,  Λύκειο  Α΄,  Αρχ. Μακαρίου Γ΄  Πάφος
Β΄ Βραβείο:   Λαζάρου  Χριστάλλα,  Λύκειο και Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχού
Γ΄ Βραβείο:   Κέκκου Αντωνία,  Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄  Λάρνακα.

Στο Διαγωνισμό  Διασκευής/Δραματοποίησης  Στίχων βραβεύτηκαν τα ακόλουθα Σχολεία:
A΄ Βραβείο:   Περιφερειακό Λύκειο  Λιβαδιών
Β΄ Βραβείο:   Περιφερειακό  Λύκειο Κολοσσίου
Γ΄ Βραβείο:  Λύκειο  Παραλιμνίου