ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια δυνατή γεύση από Κύπρο σε μία και μόνο μπουκιά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η εμπειρία ενός δείπνου στο Kuzuba.

Λέμε συχνά ότι το φαγητό είναι εμπειρία. Πόσο συχνά όμως έχουμε την ευκαιρία να το απολαμβάνουμε ως τέτοιο και όχι διεκπεραιωτικά; Πόσο συχνά μπορούμε δηλαδή να βρεθούμε σε ένα εστιατόριο, που τόσο σε επίπεδο αισθητικής -από τα ίδια τα πιάτα και την παρουσίαση του φαγητού ως τη διακόσμηση μέσα και έξω- όσο και σε επίπεδο γεύσης, έχει την ικανότητα να μας προσφέρει μια δυνατή γευστική ανάμνηση που θα την κουβαλάμε για καιρό…

Μαθαίνοντας για τη φιλοσοφία του Kuzuba -μέρος της οποίας είναι η ανάγκη για εύρεση και ανάδειξη ποιοτικών ντόπιων προϊόντων-, αλλά και για το μενού που αγαπά την εποχικότητα στις πρώτες ύλες, όπως επίσης και για το trend που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του εστιατορίου που μέσα σε μερικούς μήνες έφερε άλλο αέρα στην Κυριάκου Μάτση, κλείσαμε τραπέζι ένα βράδυ καθημερινής.

Με το που καθίσαμε στον cozy εξωτερικό χώρο, τα vibes του γεμάτου από κόσμο Kuzuba μάς άνοιξαν αμέσως την όρεξη. Αρχικά παραγγείλαμε χοιρομέρι και τυρί της φλαούνας (θέλαμε να δοκιμάσουμε και τσαμαρέλα αλλά ήταν έλλειψη από το μενού), συνδυάζοντάς τα με μια υπέροχη αρωματική πεπαλαιωμένη κυπριακή ζιβανία Ousia, παραγωγής The Anama Concept. Καλύτερο ξεκίνημα για δείπνο σε ένα εστιατόριο που αγαπά την Κύπρο και τα προϊόντα της δεν θα μπορούσε να γίνει. Στο τραπέζι ήρθαν επίσης μερικά κατακόκκινα και πολύ πλούσια σε γεύση ντοματίνια, αλλά και μια απίστευτα μυρωδάτη σιηνόπιτα -ό,τι πρέπει για μεζέ με τη ζυβανία.

Ακόμα και η επιλογή του ονόματος -κουζούπα στην Κύπρο είναι ο κορμός του αμπελιού- καθόλου τυχαία δεν είναι για ένα εστιατόριο με μια τέτοια φιλοσοφία! 

Συζητώντας και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια και έχοντας το μενού στα χέρια μας, με τη βοήθεια των σερβιτόρων (εξαιρετικό και το σέρβις να πούμε) παραγγείλαμε μερικά από τα best sellers πιατάκια. Απίστευτα σε γεύση και παρουσίαση τα crispy bites (fish tartare, yuzu yogurt, allioli), το πολύ δημοφιλές μπουρέκι με βοδινό και τέλος, το Wine Sausage, όπως αναγράφεται στο μενού. Ένα πιάτο το οποίο άνετα θα μπορούσε να προσφερθεί σε κάποιον που θέλει να πάρει μια δυνατή γεύση από παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα του τόπου μας. Συγκεκριμένα, πάνω σε προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί υπάρχει ένα νοστιμότατο κομμάτι από κρασάτο λουκάνικο, αυγό ορτυκιού και ένα γλυκό σως από κόκκινες πιπεριές! Αν η Κύπρος είχε μία και μόνο επίσημη, θα μπορούσε άνετα να ήταν σε αυτή τη μπουκιά.

Σε σχέση με τα κυρίως τώρα, πήγαμε με κρέας -στήθος πάπιας και αρνίσιο κότσι. Και τα δύο περιλαμβάνονταν στα πιάτα ημέρας. Κι ενώ η λογική λέει ότι θα έπρεπε να απολαύσουμε μαζί και ένα κόκκινο κρασί, εμείς αντιθέτως είχαμε όρεξη για λευκό. Βλέποντάς την αρχή που κάναμε με χοιρομέρι και τυρί παφίτικο, συνδυάζοντάς τα μάλιστα με ωραία μυρωδάτη ζυβανία, ο σερβιτόρος που ήρθε για το κρασί μάς παρότρυνε να πάμε με μια Πρωμάρα από Βουνί Παναγιά. Δεν το μετανιώσαμε, αφού πρόκειται για ένα πολύ αρωματικό λευκό, από μια γηγενή ποικιλία με μεγάλες δυνατότητες.

Το dinner έκλεισε με μια κρέμα σοκολάτας, που περιελάβανε salted caramel foam, καραμελωμένα αμύγδαλα και brioche.

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι το βράδυ εκείνης της Πέμπτης απολαύσαμε μια δυνατή γαστρονομική εμπειρία. Εστιατόρια όπως το Kuzuba είναι η απόδειξη ότι οι κυπριακές γεύσεις μπορούν να αναδειχθούν και πέρα από τον τυποποιημένο μεζέ μιας ταβέρνας. Τέτοια εστιατόρια, που κάνουν σοβαρή δουλειά, που ψάχνουν, βρίσκουν, φτιάχνουν και προσφέρουν γευστικά διαμάντια, υπάρχουν κι άλλα στο νησί και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα ανακαλύψουμε.

Διάβασε επίσης: 6 εστιατόρια που αγαπούν τα κυπριακά προϊόντα

Ακόμα κι αν πληρώσεις κάτι παραπάνω σε ένα εστιατόριο, φεύγοντας, αυτό που έχει σημασία είναι να θες να επιστρέψεις και πάλι, έτσι ώστε να δοκιμάσεις ακόμα περισσότερα πιάτα απ’ το μενού. Ακόμα και οι τηγανιτές πατάτες που παραγγείλαμε, που θεωρητικά είναι ένα εντελώς αδιάφορο συνοδευτικό, ήταν ολόφρεσκες, πολύ νόστιμες και καθόλου λαδερές! Εδώ θα πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στη σχέση και τη συνεργασία με το Kika’s Garden, αφού ο ένας εκ των ιδιοκτητών προέρχεται από την εν λόγω οικογένεια, πράγμα που σημαίνει πως μέρος των φρέσκων προϊόντων για την κουζίνα του εστιατορίου έρχεται από την Καλλέπια.

Ακόμα και η επιλογή του ονόματος -κουζούπα στην Κύπρο είναι ο κορμός του αμπελιού- καθόλου τυχαία δεν είναι για ένα εστιατόριο με μια τέτοια φιλοσοφία! Όπως επίσης και η επιλογή των έργων που κοσμούν το εστιατόριο, ανάμεσά τους και τα εξαιρετικά σχέδια του σπουδαίου καλλιτέχνη Άντη Χατζηαδάμου.

Info
Τηλ. 99865444
Δ-Σ 17.30 - 00.00
Κυριάκου Μάτση 54Α, Λευκωσία

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kuzuba (@kuzuba_)