ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μια συναρπαστική έκθεση Ιαπωνικής Τέχνης online από τα μουσεία του Χάρβαρντ

WIZ TEAM

Το Μουσείο Τέχνης του Χάρβαρντ παρουσιάζει δωρεάν και online μία από τις ωραιότερες εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ για την ιαπωνική τέχνη με την αξιοσημείωτη συλλογή του Robert και της Betsy Feinberg που δώρισαν τη συλλογή τους, η οποία αριθμεί περισσότερα από 300 κομμάτια, στα μουσεία του Χάρβαρντ.

Το ζευγάρι ανακάλυψε το πάθος του για την ιαπωνική τέχνη σε μια επίσκεψη στο πωλητήριο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέα Υόρκης, όπου αγόρασαν για δυο δολάρια μια αφίσα που απεικονίζει την άφιξη ενός πορτογαλικού πλοίου τον 16ο αιώνα στην Ιαπωνία. Από τότε οι Feinbergs έχουν συλλέξει περίπου 300 έργα τέχνης από τις περιόδους Edo (1615-1868) και Meiji (1868-1912), εκπληκτικά παραδείγματα με ζωγραφισμένα πανό, μεταξωτά φανάρια, γλυπτά και περίφημα λεπτεπίλεπτα έργα που αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία της τέχνης του Έντο.

Τα θρησκευτικά και κοσμικά θέματα εκφράζονται σε πλούσια εικονογραφημένα τοπία χλωρίδας και πανίδας, συμπεριλαμβανομένων ορεινών, χωριών και ναυτικών σκηνών και πορτρέτα πολεμιστών, μουσικών, πνευματικών μορφών και της ομορφιάς της φύσης.

Το Έντο ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Τοκουγκάβα που κυβέρνησε την Ιαπωνία από το 1603 έως το 1868. Ήταν το προηγούμενο όνομα του Τόκιο και η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Έγινε η έδρα που κυβερνούσαν οι Σογκούν και προκάλεσε ένα κύμα πνευματικής και εικονογραφικής κουλτούρας με αξιοσημείωτους ζωγράφους και πολλά καλλιτεχνικά στούντιο που κατέκλυσαν την πόλη. Ζωγράφοι διαφορετικών γενεών και επιρροών παρήγαγαν μια πλούσια ποικιλία οπτικά δελεαστικών έργων, επηρεασμένων από την κλασική ιαπωνική παράδοση και τις καινοτομίες των διεθνών τάσεων. Η συναρπαστική εικόνα που διαμόρφωσαν τα έργα της περιόδου Έντο συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις εντυπώσεις μας για την Ιαπωνία σήμερα.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην έκθεση Painting Edo: Japanese Art from the Feinberg Collection από εδώ