ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο ηθοποιός Ανδρέας Κουτσόφτας παρέλαβε το βραβείο και μίλησε για την αγάπη

WIZ TEAM

Ο «Νέος Δημιουργός της Χρονιάς», όπως αναδείχτηκε ο Αντρέας Κουτσόφτας στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2002, ανέβηκε στη σκηνή και αφού παρέλαβε το βραβείο του από την πρόεδρο του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, αναφέρθηκε στην αγάπη, η οποία όπως λέει, ήταν ο κοινός παρονομαστής και στα τέσσερα έργα για τα οποία κρίθηκε κατά την περσινή περίοδο.

«Ούλλοι οι χαρακτήρες που επεράσαν από τα χέρια εψάχναν την αγάπη για να αντλήσουν δύναμη είτε προς τον συνάνθρωπό τους είτε προς τον ίδιό τους τον εαυτό, ώστε να καταφέρουν να κλείσουν συναισθηματικές τρύπες, να σταθούν στα πόθκια τους, να αγαπήσουν τζαι να αγαπηθούν. Η αγάπη εν κινητήριος δύναμη. Ας μεν την χαλιναγωγούμε λοιπόν τζαι ας μεν τη λογοκρίνουμε. Εν ο μόνος τρόπος για να εξελιχτούμε εμείς, πρώτα σαν άνθρωποι τζαι στη συνέχεια να μπορέσουμε να καταθέσουμε τη ψυσιή μας στο θέατρο τζαι να φτάσουμε μαζί στο φως. Γιατί η αγάπη εν φως. Τζαι χωρίς φως εν υπάρχει θέατρο».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by THOC/ΘΟΚ (@th.o.c)


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αφορά στο σκεπτικό της βράβευσης, «το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα, ο οποίος για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις παραγωγές ‘Βιομαγεία’ της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου, ‘Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες’ του Ιούλιου Βερν, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, παραγωγή ΘΟΚ, ‘Πριν έρθει ο Γερμανός’ της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παραγωγή Hamm Broductions και ‘Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας’ του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, παραγωγή Θέατρο Διόνυσος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Ανδρέας Κουτσόφτας πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό το βραβείο για μένα είναι κίνητρο, ώστε να προσπαθήσω ακόμα πιο πολύ να εξελιχθώ μέσα από το θέατρο και την υποκριτική ως άνθρωπος και κατ’ επέκταση, ως καλλιτέχνης».

Συνυποψήφιοί του στην κατηγορία Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς ήταν η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Κωνσταντίνα Ανδρέου, η μουσικός- performer Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama) και ο ηθοποιός Άγγελος Χατζημιχαήλ.

Πολύ δυνατές σε περιεχόμενο ήταν φυσικά και οι ομιλίες των άλλων δύο βραβευθέντων, του Δημιουργού της Χρονιάς, Εδουάρδου Γεωργίου, και Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, η οποία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ. Όλοι ανεξαιρέτως έθιξαν για ακόμα μια φορά τη σημαντικότητα της περαιιτέρω στήριξης του Θεάτρου από το κράτος και δη από το νεοϊδρυθέν υφυπουργείο Πολιτισμού.

Ανάμεσα στα highlights της βραδιάς ήταν σαφώς και το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, τη σκηνοθεσία του οποίου υπέγραφε ο Μάριος Κακουλλής, σε κείμενα του Βαλεντίνου Κόκκινου, χορογραφία του Φώτη Νικολάου, μάσκες της Μάρθας Φωκά, μουσική της Μαρίας Σπίβακ και styling του Ορέστη Λαζούρα. Εκτός από τους ηθοποιούς Βαλεντίνο Κόκκινο και Πολυξένη Σάββα που παρουσίασαν την εκδήλωση, στη σκηνή βρέθηκαν επίσης οι ηθοποιοί Έλενα Καλλινίκου και Αντωνία Χαραλάμπους και οι χορευτές Φώτης Νικολάου και Γιάννης Οικονομίδης.