ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο πιο must προορισμός στην Λευκωσία

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Tης Αφροδίτης Δερματά

Η Λευκωσία μπορεί να μην έχει θάλασσα κοντά της και να πέρασε δυσκολότερα σε σχέση με τις άλλες πόλεις -που είναι παραθαλάσσιες- κατά την διάρκεια της καραντίνας. Έχει όμως κι αυτή την παρηγοριά της και δεν είναι άλλη από το Γραμμικό Πάρκο Του Πεδιαίου Ποταμού το οποίο  έγινε must προορισμός πριν και ακόμα περισσότερο  μετά την καραντίνα, μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανακάλυψαν τώρα την ύπαρξη του.

Ο υπέροχος πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος δημιουργήθηκε το 2002,  θεωρείται ο μεγαλύτερος στο νησί, έχει μήκος 14 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά κύριο λόγο στους δήμους Λακατάμειας και Στροβόλου.Στον Πεδιαίο μπορείς να ζήσεις και να αισθανθείς την μυρωδιά και τους ήχους της κάθε εποχής ενώ το τοπίο αλλάζει συνεχώς σε κάθε του σημείο. Γεφυράκια, πυκνή βλάστηση, πάρκα και υπόγειες διαβάσεις συνθέτουν το σκηνικό το οποίο αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα το περπάτημα συντροφεύεται από τον ήχο της ροής του ποταμού ενώ την άνοιξη στο βάδισμά σου κάνει παρέα η φωνή των βατραχιών και των πουλιών. Τα καλοκαιρινά βράδια είναι μια όαση δροσιάς μέσα στην πόλη ενώ το φθινόπωρο είναι η παρηγοριά μετά τις διακοπές.Δίπλα στον Πεδιαίο, στον Δήμο Λακατάμιας βρίσκεται και η λίμνη του Μαγκλή.  Ένας μοναδικός βιότοπος μέσα στον οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφοροι οργανισμοί όπως ψάρια και καραβίδες, καθώς και διάφορα υδρόβια φυτά. Αξίζει να πας αργά το απόγευμα και να την απολαύσεις καθώς καθρεπτίζεται πάνω της το φως του ήλιου που δύει.Μπορείς να κάνεις επίσης μια στάση στο πανέμορφο εξωκλήσι οσιομαρτύρων της Μονής Καντάρας στο ύψος των Αγίων Ομολογητών.

 Για ξεκούραση, καφεδάκι και πορτοκαλόπιτα μπορείς να κάνεις στάση στο υπαίθριο cafe Καφεστράτα στη Λακατάμια (99618650).Το γραμμικό πάρκο είναι μια όαση μέσα στην πόλη που δίνει την ευκαιρία στους Λευκωσιάτες να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να απολαύσουν τις ενεργητικές ιδιότητες του πράσινου. Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε θάλασσα αλλά νιώθουμε ευγνωμοσύνη που η φύση διασχίζει την πόλη μας και μας χαρίζει ανάσες δροσιάς.