ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι αφανείς δημιουργοί του οργανισμού Πάφος2017

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι και η Έναρξη που αναμένεται πάντα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού αποτελεί και την αρχή για το τι θα ακολουθήσει στην  πόλη που έχει τον τιμητικό αυτό τίτλο.

Η Τελετή ‘Εναρξης της Πάφου είναι εμπνευσμένη από τους μύθους της με αφετηρία τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και αναδεικνύει την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της Πάφου, ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου Ευρωπαικού Πολιτισμού.   Ποια είναι όμως η δημιουργική ομάδα  που μαζί με τη καλλιτεχνική ομάδα του Οργανισμού Πάφος2017 σχεδίασε τη σημαντική αυτή   στιγμή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Η επίσημη πρώτη του Πάφος 2017, στις 28 Ιανουαρίου 2017, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία της Πάφου στις 19.00,  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μια Δημιουργική Ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών σε συνεργασία με την ομάδα της εταιρείας Walk the Plank  από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα αυτή εργάζεται σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια για τη δημιουργία της τελετής.

Επικεφαλής είναι η γνωστή Βρεττανίδα σκηνοθέτις Liz Pugh, εκ των Ιδρυτών της ομάδας Walk the Plank που είναι εξειδικευμένη σε γεγονότα μεγάλης κλίμακας. Η Liz Pugh με παρουσία σε πολλά φεστιβάλ και διεθνείς διοργανώσεις ανοιχτού χώρου έχει δημιουργήσει μαζί με τον John Wassell την εταιρεία Walk the Plank, η οποία διατηρεί συνεργάτες σε πάρα πολλές χώρες. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει αφήσει τη σφραγίδα της με τις πρωτότυπες δράσεις της και ιδέες που εμπλέκουν  δεκάδες, εκατοντάδες πολίτες στις χώρες που δημιουργούν θεάματα/δρώμενα.

Δείγματα της δουλειάς της ομάδας την οποία ενισχύει στην παραγωγή ο John Wassel, έχουν διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ του Η.Β., διοργανώσεις της Κοινοπολιτείας και σε  Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ και στο Τούρκου της Φινλανδίας. Διακρίνονται πάντα για το υψηλό επίπεδο του θεάματος, την ενσωμάτωση καλλιτεχνών από την τοπική κοινωνία καθώς και τη χρήση πολλών στοιχείων όπως, η πυροτεχνική, το φώς και η μουσική.  

Στο σχεδιασμό της παράστασης της Τελετής Έναρξης η ομάδα Walk the Plank ένταξε μια ομάδα Κυπρίων και ξένων δημιουργών οι οποίοι εμπλούτισαν και ενίσχυσαν δημιουργικά με τα δικά τους στοιχεία το πολυθέαμα της έναρξης. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της Έφης Κυπριανίδου στη σύνθεση των κειμένων και την δραματοποίησή τους, της μουσικού Χριστίνας Αθηνοδώρου που"υπογράφει", με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την επιμέλεια και τον συντονισμό της τελετής έναρξης. Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του δρώμενου,  στο ρόλο του συν-σκηνοθέτη είναι ο Νεοκλής Νεοκλέους, ενός από τους πιο σημαντικούς Κύπριους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που υπηρετεί πιστά το θέατρο  για 23 χρόνια και έχει κάνει πάνω από δέκα εμφανίσεις στην Επίδαυρο και άλλες τόσες τηλεοπτικές επιτυχίες. Τα πολύ ιδιαίτερα σκηνικά τα οποία καλύπτουν μια τεράστια έκταση στην πλατεία Δημαρχείου,  έχει επιμεληθεί ο  Γιώργος Παπαδόπουλος και τα κουστούμια η Μιράντα Θεοδωρίδου και οι δυο δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο θέατρο.

Η τελετή περιλαμβάνει πέρα από μουσική, χορό, παρελάσεις και έντονα το στοιχείο των προβολών και ευρύτερα του εικαστικού περιβάλλοντος. Για το σχεδιασμό και το 3D Mapping ανάλαβαν οι  Βέρα Παπασταύρου και ο Κυριάκος Κουσουλίδης, οι οποίοι υπόσχονται ένα μοναδικό θέαμα. Τόσο ο  σχεδιασμός και η υλοποίηση του φωτισμού και του ήχου έχουν γίνει από έμπειρους καλλιτέχνες από το  Η.Β.

Εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παραγωγής είναι το κομμάτι του χορού αφού χορευτές πρωταγωνιστούν επί της μεγάλης σκηνής. 15 χορευτές από την Κύπρο και το Ισραήλ χορεύουν τους ρόλους τους Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας σε χορογραφία και διδασκαλία του διάσημου Ισραηλινού χορογράφου και χορευτή  Ido Tadmor. Μαζί με τον βοηθό του Jhonathan Hay Soutchy ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης χορογραφεί 40 έφηβους χορευτές από σχολεία της Πάφου τα οποία συντονίζει ο Οργανισμός Dance Culture Πάφου. Η Πρεσβεία του Ισραηλ ενισχύει σημαντικά  τη συνεργασία αυτή των χορευτών της  Πάφου με χορευτές από το Ισραήλ σε μια προσπάθεια δημιουργίας στενότερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο καλλιτεχνικές ομάδες, γεγονός που θα επεκταθεί και πέρα από το 2017.

Πέρα από τους πιο πάνω, δεκάδες είναι οι συντελεστές  που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την εναρξη της χρονιάς.

www.pafos2017.eu