ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Online παραστάσεις για μικρούς θεατρόφιλους

WIZ TEAM

Παραστάσεις από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου από δημιουργούς όπως η Μαριάννα Τόλη και ο Γιάννης Καλατζόπουλος αλλά και παραγωγές της Κάρμεν Ρουγγέρη και του Θεάτρου Τέχνης έρχονται να μας κρατήσουν συντροφιά τώρα που -μικροί και μεγάλοι- μένουμε μακριά από την αγαπημένη μας συνήθεια.

«Το βαλς με τα παραμύθια»

Όπως όλες οι παραστάσεις έτσι κι εκείνες της Κάρμεν Ρουγγέρη ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους φέτος πολύ νωρίτερα από το καθορισμένο. Η αγαπημένη δημιουργός, όμως, μαζί με την κόρη της και συνδημιουργό πια στην Παιδική Σκηνή που φέρει το όνομα της, Χριστίνα Κουλουμπή, μοιράζονται μαζί μας την παράσταση της προηγούμενης σεζόν «Το βαλς με τα παραμύθια» (σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία) για να κρατήσουν ζωντανή την επικοινωνία με τα παιδιά μέχρι να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στην πλατεία του θεάτρου με τον «Μικρό Πρίγκιπα» σε μουσική του Στέφανου Κορκολή, όπως μας ενημέρωσε πριν από λίγο καιρό.

Οι αναγνωρίσιμες μουσικές μελωδίες του πατέρα του βαλς Γιόχαν Στράους πλέκονται με έξι γνωστά παραμύθια -«Ο Βασιλιάς Κοκκινοτρίχης», «Η βασιλοπούλα και ο βάτραχος», «Οι μουσικοί της Βρέμης», «Ο σπόρος του Αυτοκρἀτορα», «Ο Πινκ και η Πονκ», «Η χρυσή χήνα»- που το καθένα αναδεικνύει μια αξία της ζωής, όπως η αγάπη, η εντιμότητα, η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η καλοσύνη, η συνεργασία και η ειλικρίνεια. Η Χριστίνα Κουλουμπή έδωσε φτερά με τα κοστούμια της στα χορευτικά βήματα του ιδιαίτερα καλλίφωνου θιάσου ηθοποιών-τραγουδιστών (Άντα Αθανασοπούλου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Αντώνης Παπαδάκης, Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Τσαρέκας) που εναλλάσσεται στους ρόλους.




«Όλιβερ Τουίστ»

Σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία, παρουσίασε ο Κωστής Καπελώνης τη σεζόν 2012-2013 στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης το λογοτεχνικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ». Η διαχρονική ιστορία του μικρού Όλιβερ με φόντο το Λονδίνο του 19ου αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει δουλεύοντας σκληρά, μένοντας όμως πάντα πιστός στις αξίες του, ανέβηκε ως ένα ευφάνταστο μιούζικαλ για παιδιά με κυρίαρχο το στοιχείο της σωματικότητας και του αυτοσχεδιασμού, σε κλασικές, ροκ και ποπ μελωδίες από την Kallliope και τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά από τους ηθοποιούς-μουσικούς

.


«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Το 2002 η Μαριάννα Τόλη διασκεύασε μαζί με τον Γιώργο Βάλαρη το διάσημο έργο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» με το δικό της μοναδικό ύφος για το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Το πολυμεταφρασμένο κλασικό πεζογράφημα πήρε σάρκα και οστά επί σκηνής μέσα από τις μουσικές του Αλέξανδρου Μπαζάνη (σταθερού συνεργάτη της δημιουργού μέχρι και το θάνατο της τον Δεκέμβριο του 2018) και τα τραγούδια της Μαριάννας Τόλη και της Βασιλικής Χαραλάμπους. Η παράσταση εστιάζει στις ανάγκες του πλανήτη μας και στην αντιμετώπιση του από τον άνθρωπο, καθώς και στο εσωτερικό ταξίδι που οφείλουμε όλοι να κάνουμε για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ένα μεταφορικό ταξίδι το οποίο συμβαδίζει με το πραγματικό ταξίδι του πλούσιου και εκκεντρικού Φιλέα Φογκ σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι την Βομβάη και το Χονγκ Κονγκ ως την Νέα Υόρκη και πάλι πίσω.

Δείτε την παράσταση ΕΔΩ

«Η χώρα των πουλιών»



Ο Γιάννης Καλατζόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο του παιδικού θεάτρου, υπηρετώντας το πιστά μέχρι σήμερα ως το πιο σημαντικό είδος, καθώς απευθύνεται στους πολίτες του αύριο. Μια από τις πιο επιτυχημένες διασκευές του πάνω σε κλασικά κείμενα είναι η «Χώρα των πουλιών», βασισμένη στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που ανέβηκε το 2003 στο Εθνικό Θέατρο με τον ίδιο να αναλαμβάνει -εκτός από τη σκηνοθεσία του έργου κι έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους- την καλλιτεχνική διεύθυνση για το Παιδικό Στέκι. Η παράσταση ακολουθεί την ιδιαίτερα ποιητική και πολιτική χροιά της αριστοφανικής κωμωδίας που αφορμάται από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου μετά τη Σικελική Εκστρατεία. Όπως είχε δηλώσει ο Γιάννης Καλατζόπουλος, «στο έργο γίνεται ένας συμβιβασμός, τον οποίο ο Αριστοφάνης υπαινίσσεται, στην εποχή που οι Αθηναίοι έκαναν ένα συμβιβασμό μεσούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Όταν δηλαδή -εν ονόματι μιας συμφιλίωσης και μιας ειρήνης που όλοι περίμεναν- παρέδωσαν τα όπλα τους. Έτσι κι εδώ τα πουλιά καταθέτουν τα ράμφη τους και δυστυχώς προδίδονται. Ο Πεισθέταιρος είναι ένας επαναστάτης για την εποχή του και εκφράζει ένα διαφορετικό κόσμο, ο οποίος, όμως, περιβάλλεται και πολιορκείται πανταχόθεν, και από τους ανθρώπους που θέλουν να ανατρέψουν αυτή την ιδανική πολιτεία, αλλά και από τους θεούς των οποίων έχουν βλάψει τα συμφέροντα».

Δείτε την παράσταση ΕΔΩ.

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Γνώριμος σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου και σημαντικός θεατράνθρωπος, ο Γιάννης Ιορδανίδης παρουσίασε για πρώτη φορά το 2004 στο Παιδικό Στέκι τη δική του διασκευή για παιδιά πάνω στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Μια μουσική εκδοχή του πολυπαιγμένου έργου, με στοιχεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα παραμύθια της αγγλικής παράδοσης. Στο μαγικό δάσος που έφτιαξε επί σκηνής ο σκηνογράφος Νίκος Σαριδάκης, άνθρωποι και ξωτικά πρωταγωνιστούν σε τρεις ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα μιλώντας για το όνειρο και τον έρωτα.

Δείτε την παράσταση ΕΔΩ

Πηγή: Αθηνόραμα