Loading...
Της Αφροδίτης Δερματά
«H μηχανή του Τούρινγκ», η εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία από την Ελλάδα με την ιδιοφυή ερμηνεία του Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του Άλαν Τουρινγκ - που κέρδισε και το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου στα θεατρικά βραβεία κοινού του Αθηνοράματος για το 2022- σε διασκευή και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου. Mετά από 200 sold out παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και περισσότερους από 63.000 θεατές κλείνει τον κύκλο των παραστάσεων στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας.
O Oρφέας Αυγουστίδης μας παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Love fm 100.7 στην εκπομπή της Αφροδίτης Δερματά και μας μίλησε για την παράσταση!
Πως αισθάνεσαι που κλείνει ο κύκλος των παραστάσεων μετά από 2 χρόνια;
Είναι δυο χρόνια και 270 παραστάσεις στο σύνολο. Είναι ένα πολύ μεγάλο ταξίδι το οποίο έχει ολοκληρωθεί αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε με την εν λόγω παράσταση γιατί δεν ολοκλήρωσε την "συνομιλία" της με το κοινό. Όταν μέχρι και την τελευταία στιγμή βλέπεις ότι ο ο κόσμος έρχεται και υπάρχουν θεατές που το έχουν δει δυο και τρεις φορές, κάπου δείχνει ότι συντονίζονται με όλο αυτό και ότι είναι ακόμα κάτι ζωντανό. 'Ετσι έχεις χρέος απέναντι στην «στιγμή» της παράστασης να την επαναφέρεις σύντομα. Άρα, λέω χωρίς να γνωρίζω το πότε, ότι το έργο κάποια στιγμή θα ανέβει πάλι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων αλλά μέχρι τότε προτεραιότητα έχουν τα καινούργια σχέδια.
Θεωρώ ότι είναι τεράστια επιτυχία το να έρχεται κάποιος δυο και τρεις φορές για να παρακολουθήσει μια παράσταση.
Θα αποφύγω να το χαρακτηρίσω έτσι και θα πω ότι εγώ νιώθω ότι στο θέατρο είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσεις σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα και όχι μόνο σε ένα. Είτε εγκεφαλικά, είτε δραματουργικά ή συναισθηματικά χρησιμοποιώντας timing, ρυθμούς κτλ, όταν λειτουργείς σε περισσότερα επίπεδα -κάτι το οποίο πολλές φορές γίνεται και ερήμην σου- είναι μια μαγική στιγμή που όλα τα πράγματα έρχονται και δένουν και είναι εκτός ελέγχου. Γιατί , πόσες φορές δεν προσπαθούμε με όλη μας την ψυχή, με γνώσεις και συντελεστές πρώτης κλάσης να κάνουμε κάτι καλό και τελικά το όλο εγχείρημα δεν παίρνει την έκταση που παίρνουν άλλες στιγμές στο θέατρο; Γι’ αυτό λέω ότι υπάρχουν κάποιες φορές που κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει. Θεωρώ λοιπόν ότι με την συγκεκριμένη παράσταση κάτι συνέβη και μέρος του κόσμου συντονίζεται σε τέτοιο βαθμό που τελικά.. ναι ξαναέρχεται και την ξαναβλέπει .
Αυτό που περιγράφεις το αντιλαμβάνομαι σαν ένα καλό ποίημα που το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις και κάθε φορά ταυτίζεσαι διαφορετικά.
Έτσι ακριβώς είναι η τέχνη γενικότερα. Όχι μόνο η παράσταση μας. Όταν μιλάμε για διαχρονική τέχνη, η ποίηση και η μουσική, έχουν την καθαρότητα που μπορεί να έχει κάτι που απευθύνεται ακόμα και σε ένα παιδί. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι είναι κάτι περίπλοκο και να είναι ένας τεράστιος γρίφος για να είναι σημαντικό. Ειδικά στην μουσική πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι κάποια διαχρονικά σημεία είναι αυτά που μπορούνε να απολαύσουν και τα παιδιά και ας είναι και μουσική ενηλίκων.
Θα ήθελα να μας συστήσεις τον Άλαν Τούρινγκ.
Ο Άλαν Τούρινγκ είναι μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα. Είναι ένας σπουδαίος μαθηματικός που έζησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συνέβαλε σημαντικά στον τερματισμό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Θα έλεγα ότι αυτός κέρδισε τον πόλεμο. Μέχρι τις αρχές του 2000 ήταν κρατικό μυστικό η συμμετοχή του στην ομάδα που έσπασε τον κώδικα των ναζί κι έτσι οι συμμαχικές δυνάμεις κατόρθωσαν όσα κατόρθωσαν τότε. Εντούτοις η ιστορία του έγινε γνωστή πολύ πρόσφατα ότι δηλαδή σε αυτόν οφειλόταν όλο αυτό. Ήταν ο πατέρας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, είχε σχεδιάσει τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ήταν οραματιστής της τεχνητής νοημοσύνης, από τους πρώτους που μιλούσαν επιστημονικά για αυτό. Ένα ζήτημα που μας αφορά πολύ ειδικά φέτος και απ΄ ότι φαίνεται και για τα χρόνια που έρχονται. Το συνειδητοποιώ και εγώ καθώς το ξεστομίζω πάνω στην σκηνή ότι φέτος το θέμα είναι πιο επίκαιρο από πέρσι. Ταυτόχρονα ο Τούρινγκ ήταν αθλητής, φιλόσοφος, ένα φοβερό μυαλό, ένας γρίφος από μόνος του που όσο τον γνωρίζεις τόσα περισσότερα θες να μάθεις. Το φινάλε του ήταν τραγικό. Καταδικάστηκε το 1952 - από την ίδια κυβέρνηση την οποία ευεργετήθηκε λόγω της διάνοιας του λίγα χρόνια πριν- σε κατ’ οίκον περιορισμό και χημικό ευνουχισμό εξαιτίας των σεξουαλικών του προτιμήσεων που θεωρούνταν εγκληματική πράξη στην Μεγάλη Βρετανία εκείνης της εποχής. Μέχρι που δεν άντεξε αυτή την αντιμετώπιση και διέπραξε την αυτοχειρία του το 1954 σε ηλικία 42 χρονών. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά, θέλω να πω κι άλλα αλλά νομίζω η παράσταση τα λέει όλα.
Υποδύεσαι έναν ρόλο περίπλοκο - είσαι και μόνος σου στην σκηνή- με τον οποίο δεν είναι εύκολο να ταυτιστεί ο μέσος θεατής. Πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις, να διαπεράσεις τον θεατή, να τον «ανεβάσεις» πάνω στην σκηνή.
Η δυσκολία όταν ξεκινάς να «χτίζεις» μια παράσταση, είναι ότι ξεκινώντας έχεις άπειρες επιλογές. Το πιο δύσκολο είναι να αρχίσεις να αποκλείεις επιλογές, πλευρές, πτυχές και να ξεκινήσεις να στοχεύεις και να κεντράρεις . Μόλις αποφασίσεις τι θες να κάνεις, μετά πρέπει απλά να το τελειοποιήσεις. Δηλαδή πρέπει να το προσεγγίσεις βήμα-βήμα για να φτάσεις σε ένα σημείο το οποίο τεχνικά να μην φαίνεται η κατασκευή του. Το τελευταίο κομμάτι είναι η ειλικρίνεια πάνω στην σκηνή ώστε να μπορέσει το κοινό να συνδεθεί με κάτι αληθινό και όχι με κάτι που φαίνεται κατασκευασμένο. Υπάρχουν κάποια στάδια τα οποία δεν μπορείς να παραλήψεις και όσο πιο συνειδητά τα κάνεις τόσο πιο «δεμένο θα είναι το φαγητό». Μια τέτοια ακραία προσωπικότητα για να μπορέσει να «συναντηθεί» με το κοινό χρειάζεται αλήθεια και ειλικρίνεια, συστατικά που είναι γνώριμασε όλους.
Μιας και ο κύκλος κλείνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο δημοτικό θέατρο Λευκωσίας ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
Περιμένουμε λίγο να ανακοινωθούν επίσημα οπότε δεν θα πάρω την πρωτοβουλία να το ανακοινώσω πρώτος. Θα είμαστε και πάλι στο «θέατρο Βασιλάκου» στην Αθήνα στον Κεραμεικό με μια πολύ ωραία ομάδα και έναν σκηνοθέτη που είμαστε φίλοι χρόνια και είναι καινούργιος στον χώρο. Ελπίζω σε μερικές μέρες να μπορώ να ανακοινώσω τα σχέδια μας. Προς το παρόν σέβομαι την διαδικασία που έχει ορίσει η παραγωγή.
Δείτε λεπτομέρειες για την παράσταση ΕΔΩ