ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πικνίκ, όπως παλιά

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Όπως συνήθιζαν να κάνουν τη δεκαετία του 1970, με μια ψάθα στο έδαφος και ένα καλάθι γεμάτο φρούτα και σάντουιτς, σε ανοιχτά τοπία ή ανάμεσα στη φύση, όπου τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα και οι γονείς απολάμβαναν τη γαλήνη των ήχων της φύσης. Σ’ αυτά τα ιδανικά, που κάποτε ήταν η αγαπημένη κυριακάτικη ρουτίνα, επιστρέφουμε φέτος, αποζητώντας την απόλυτη ηρεμία και ελευθερία. Στη χαρά του D.I.Y. που ξεκινάς την ημέρα σου φτιάχνοντας σάντουιτς και ετοιμάζοντας ένα καλάθι που θα απολαύσει όλη η οικογένεια ή η παρέα. Το σκηνικό είναι ιδανικό για εξορμήσεις και γίνεται επιτακτική ανάγκη για αποδράσεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Το φθινόπωρο ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση, σε εκδρομές μακριά ή κοντά από το σπίτι μας, για πικνίκ και περιπάτους, μιας και η Κύπρος διαθέτει πανέμορφα μονοπάτια της φύσης και γραφικά τοπία, που ήρθε ο καιρός να εξερευνήσουμε μακριά από τη βαβούρα των πολυσύχναστων καλοκαιρινών προορισμών. Άλλωστε, τις πιο όμορφες τοποθεσίες της γνωρίζεις καλύτερα μόνο αν τις περπατήσεις, ή αν περάσεις χρόνο μελετώντας τις.

Λευκωσία


Ξεκινώντας από την επαρχία Λευκωσίας, στο δάσος του Μαχαιρά θα βρεις το γραμμικό μονοπάτι Κιόνια που ξεκινά από τον εκδρομικό χώρο. Διασχίζοντάς το, μέσα από το δάσος, θα βρεθείς μπροστά από μια εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας. Τα Κιόνια στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά και αποτελούν περιοχή του δικτύου NATURA 2000, που προστατεύει φυσικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τον Λυθροδόντα και έξι χιλιομέτρων από τη Μάνδρα του Καμπιού. Στα δύο χιλιόμετρα από την Κυπερούντα, υπάρχει το μονοπάτι Δόξα Σοι ο Θεός. Σε υψόμετρο χιλίων τετρακοσίων έως χιλίων εξακοσίων μέτρων, το γραμμικό μονοπάτι προσφέρει πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις πριν καταλήξει στην κορυφή Αδελφοί. Οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στο πυροφυλάκιο της Μαδαρής που δεσπόζει της περιοχής. Στο χωριό Καλοπαναγιώτης, της επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκεται το ενετικό γεφύρι, το οποίο συνέδεε κάποτε το χωριό με το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και τα διπλανά χωράφια. Ένα γεφύρι ανάμεσα στη φύση, σε ένα τοπίο που σε ηρεμεί και σε γαληνεύει, πολύ κοντά στο μοναστήρι, σε μια περιοχή κατάφυτη με πλατάνια, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας βάπτισαν Χριστιανό τον Άγιο Ηρακλείδιο.

Εναλλακτικά, στα όρια της πρωτεύουσας, τα πάρκα της Αθαλάσσας και της Ακαδημίας προσφέρονται όχι μόνο για περπάτημα εντός της πόλης με τη φύση να απλώνεται γύρω σου, λίμνες, μονοπάτια και ειδικά διαμορφωμένο χώρο αν θέλεις να απολαύσεις ένα σνακ ή κάτι δροσιστικό, σαν ένα διάλειμμα μέσα στην πόλη, χωρίς να απομακρυνθείς πολύ από το σπίτι σου.

Λεμεσός

Στο μονοπάτι Άρτεμις, μπορείς να απολαύσεις το δάσος της Μαύρης Πεύκης, όπου ο πεζοπόρος μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε σπάνια είδη χλωρίδας και πετρώματα. Υπάρχει επίσης πρόσβαση σε δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης (Pinus Nigra), ηλικίας περίπου πεντακοσίων χρόνων. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα «τεισιά της παλιάς χώρας», τα οποία είναι ερείπια πρόχειρων οχυρωματικών έργων που κτίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της ενετικής κατοχής της Κύπρου (1571 μ.Χ.) από ομάδα Ενετών στρατηγών που αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί. Η διαδρομή είναι κυκλική γύρω από την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο χιλίων οκτακοσίων πενήντα μέτρων και προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην ίδια επαρχία βρίσκεται επίσης και το γραμμικό μονοπάτι Περσεφόνη, στο δάσος του Τροόδους. Ο περιπατητής περνά από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης κατά τα πρώτα δύο χιλιόμετρα, συναντώντας εξαιρετική θέα στο τέρμα, στην τοποθεσία Μακριά Κοντάρκα. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πλατεία Τροόδους προς Καρβουνά βρίσκεται ο εκδρομικός χώρος του Κάμπου του Λιβαδιού και σε απόσταση δυόμισι χιλιομέτρων βρίσκονται οι εκδρομικοί χώροι Αρμυρολίβαδο και Λιβάδι του Πασιά, σε περίπτωση που θέλεις να πάρεις μια ανάσα για φαγητό ή κάτι δροσιστικό. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και ο περιπατητής θα πρέπει, είτε να παραληφθεί με όχημα από άλλο άτομο στο σημείο που αυτό διασταυρώνεται με υφιστάμενο δασικό δρόμο, είτε να επιστρέψει ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, ή το μονοπάτι Ψηλό Δεντρό - Πουζιάρης με το οποίο διασταυρώνεται σε ένα σημείο. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια της επαρχίας Λεμεσού είναι αυτό των Καληδονιών που έχει δύο εισόδους, μία στο Τρόοδος και μία στο χωριό Πλάτρες. Το ειδυλλιακό μονοπάτι έχει ως βασική ατραξιόν τους καταρράκτες δεκατριών μέτρων, τον οποίο συναντάς σε δύο χιλιόμετρα αν ξεκινήσεις από το Τρόοδος, ή σε ένα χιλιόμετρο αν επιλέξεις τις Πλάτρες.

Πάφος

Στην επαρχία Πάφου, και πιο συγκεκριμένα στο Δάσος του Ακάμα, μπορείς να πεζοπορήσεις στο κυκλικό μονοπάτι Αφροδίτη. Σ’ αυτό το μονοπάτι μπορεί κανείς να συναντήσει ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης, τα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με τον μύθο, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς έκανε το μπάνιο της. Θα περάσεις, επίσης, από τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε μεσαιωνικό μοναστήρι. Όσον αφορά στα φυσικά αξιοθέατα, αξιοσημείωτη είναι η βελανιδιά που υπολογίζεται πως είναι πλέον πεντακοσίων χρονών και βρίσκεται κοντά στα ερείπια του Πύργου. Κατά μήκος του μονοπατιού μπορείς να απολαύσεις την εξαιρετική θέα του Δάσους της Πάφου αλλά και του Ακρωτηρίου «Αρναούτης», της Πόλης Χρυσοχούς. Το μονοπάτι Αφροδίτη ενώνεται με το μονοπάτι Άδωνις, ενώ στην αφετηρία του μονοπατιού μπορείς να επισκεφθείτε τους Βοτανικούς Κήπους του Ακάμα. Αν αγαπάς τα πέτρινα γεφύρια ανάμεσα στη φύση, το γεφύρι του Τζελεφού είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι στην Κύπρο και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών αλλά και ντόπιων μιας και το τοπίο είναι μαγευτικό. Το βρίσκουμε στον ποταμό Διάριζο, στην καρδιά του δάσους της Πάφου.