ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Αξίζει το δράμα η ''Rebecca'';

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μια ταινία που από το πρώτο τρέιλερ μού κέντρισε το ενδιαφέρον, μέχρι να αντιληφθώ πως πρόκειται για την ίδια ''Rebecca'' του βιβλίου της Daphne du Maurier του 1938 και, συνεπώς, του Alfred Hitchcock. Όπως και να 'χει αποφάσισα να την δω σαν μια νέα ταινία, και αυτό να κάνεις και εσύ, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με τον Hitchcock. 

Τέλος πάντων είναι ένα ''ρομαντικό, ψυχολογικό θρίλερ''. Η πρωταγωνίστρια δεν ''αποκτά'' ποτέ όνομα παρά μόνο ''Mrs de Winter'' και ο πρωταγωνιστής είναι ο Maxim de Winter. Γνωρίζονται στο Μόντε Κάρλο και σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω συνθηκών, αποφασίζουν να παντρευτούν και να επιστρέψει έτσι η Mrs. de Winter μαζί με τον Maxim στην έπαυλη του, το Manderley. Εκεί όμως ξαφνικά η σχέση τους δεν μοιάζει με αυτή του Μόντε Κάρλο, και η καθημερινότητά τους επισκιάζεται από την ''ύπαρξη'' της πρώτης συζύγου, της Rebecca, που έχει πεθάνει. Ό,τι και να κάνει η νέα Mrs. de Winter βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με τη σκιά της Rebecca, και την υποχθόνια οικονόμο του σπιτιού, την Mrs. Danvers. 

Πρωταγωνιστούν οι Lily James, Armie Hammer και Kristin Scott Thomas, σε σκηνοθεσία του Ben Wheatley.

Δες το τρέιλερ και ακολουθεί review με spoilers. 

Άκου να δεις, ξέροντας το στόρι (αυτό που είπα πιο πάνω) ξέρεις από την αρχή πώς θα εξεληχθεί η ταινία, περιμένεις απλά να δεις το τέλος. Από την ώρα που η Mrs. de WInter έρχεται στο Manderley και βλέπεις σιγά - σιγά χτίζεται το πόσο έντονη είναι η παρουσία της Rebecca σε όλα, παρόλο που έχει πεθάνει. O Maxim δεν μιλά για εκείνη. Η Danvers την λάτρευε. Όλα δείχνουν πως ο Maxim την λάτρευε επίσης. Η Mrs. de Winter δεν μοιάζει σε τίποτα με την Rebecca και ούτε πρόκειται να μοιάσει, αυτό γίνεται ξεκάθαρο. Μετά το αποκορύφωμα, τον χορό, που η Mrs. de Winter φοράει καταλάθος ένα φόρεμα της Rebecca, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, όχι όμως όπως περίμενες. Σύντομα έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Δεν θα σου πω ακριβώς τι είναι η ανατροπή γιατί αξίζει να το ζήσεις, αλλά είναι απρόσμενη. Ο τρόπος που χτίζεται η ταινία δεν προμηνύει αυτή την ανατροπή αλλά σου δημιουργούνται ερωτήματα που δεν λύνονται κιόλας. 

Για την ανατροπή και μόνο η ταινία κερδίζει πόντους. H σκηνοθεσία είναι αδιάφορη μέχρι να μην είναι, και μ' αυτό εννοώ πως δεν σου δίνει κάτι διαφορετικό εκτός όταν το επιτρέπει η τοποθεσία. Στο σύνολο, χάνει όμως από τις ερμηνείες που σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πιο έντονες, χωρίς να σημαίνει πως είναι κακές, και από το μεγάλο ερώτημα που θα σου έρθει ασυναίσθητα όταν γίνει η ανατροπή. Γιατί υπάρχει πάντου ακόμα η Rebecca; Κράτα το αυτό, θα καταλάβεις όταν δεις την ταινία. 

Κατά τα άλλη είναι μια ωραία παρέα για movie night.