ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Ένα οπτικό αριστούργημα με ένα αδιάφορο στόρι

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

To ''Blade Runner'' του 1982 είναι ανάμεσα στις πιο εμβληματικές ταινίες του κινηματογράφου. Ταινία επιστημονικής φαντασίας, neo-noir που λαμβάνει χώρα στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου η Tyrell Corporation δημιούργηγησαν ρομπότ - κλώνους ανθρώπων που θα βοηθούσαν την κοινωνία. Όταν μια γενιά κλώνων ξεκινούν ανταρσία σε μια αποικία εκτός Γης, η παρουσία τους στη Γη γίνεται παράνομη και οι αστυνομικοί (οι blade runners) έχουν αποστολή να τερματίζουν οποιοδήποτε κλώνο εντοπίζεται στον πλανήτη μας. Τον Νοέμβριο του 2019, ο πρώην blade runner Rick Deckard (Harrison Ford) επιστρατεύεται για να εντωπίσει τέσσερις κλώνους που επέστρεψαν στη Γη. 

Fast forward 35 χρόνια μετά, η ταινία απέκτησε σίκουελ με σκηνοθέτη τον Denis Villeneuve και πρωταγωνιστή τον Ryan Gosling και τον Ford να επιστρέφει στον ρόλο του. Στην ταινία ''Blade Runner 2049'' (που μπορείς να βρεις στο Netflix), o blade runner με όνομα Κ, ανακαλύπτει ένα βαθιά κρυμμένο μυστικό που τον οδηγεί σε μια αποστολή να βρει τον Deckard, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και 30 χρόνια. 

 Δες το τρέιλερ

Η ταινία διαρκεί 2 ώρες και 45 λεπτά, ''ναι'' 2 ώρες και 45 λεπτά. ΟΚ ανακαλύπτει στοιχεία για ένα παιδί κλώνων που βρίσκεται ελεύθερο στη Γη. Μπορεί να είναι ο ίδιος, μπορεί να μην είναι, το στόρι δεν σε ενδιαφέρει τόσο. Αυτό που σε μαγνητίζει όμως είναι τα visuals καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας. Εξεληγμένη τεχνολογία, δυστοπικές πόλεις, έντονα χρώματα, φώτα κτλ σε κάνουν να χαζεύεις την οθόνη χωρίς να σκέφτεσαι τι βλέπεις. Η ιστορία, με λίγα λόγια, είναι ξεκάθαρα αδιάφορη σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα. Ο Gosling φυσικά είναι καλός, ο Ford είναι αυτός που ξέρεις, οι ερμηνείες των Ana de Armas, Jared Leto, Robin Wright, Carla Juri και Mackenzie Davis είναι άψογες, συνάδουν με το κλίμα της ταινίας και αυτό, μαζί με όσα προανέφερα πριν για το οπτικό αποτέλεσμα, είναι αρκετά για να σε κρατήσουν σχεδόν τρεις ώρες, όσο κι αν δεν το πιστεύεις. Υπάρχουν επίσης παραπομπές στην πρώτη ταινία, με πρώτη και καλύτερη την ψηφιακή αναβίωση της Rachael (Sean Young) που έγινε μέσω πλάνων αρχείου και ηχογραφήσεων έτσι ώστε να μοιάζει ακριβώς όπως τότε, με το πρόσωπο της Young να ταυτίζεται ψηφιακά με την Loren Peta, τη γυναίκα που... υποδύεται το σώμα της Rachael. 

Δες το αν είσαι φαν της πρώτης ταινίας και θέλεις να επιστρέψεις στον κόσμο αυτό, αν είσαι φαν των δυστοπικών ταινιών και αν αγαπάς και εσύ τα οπτικά αριστουργήματα που σου κινούν το ενδιαφέρον. Το στόρι έρχεται μετά απ' αυτά.