ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Η τρομακτική πραγματικότητα μιας μεθυσμένης γυναίκας

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Μια ταινία που μετά από περιορισμένη κυκλοφορία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ (λόγω COVID), κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τα Χριστούγεννα και κατάφερε να ξεχωρίσει. Σήμερα το spotlight είναι στο ''Promising Young Woman'', με την Carey Mulligan σε ένα ρόλο που πολλοί χαρακτήρισαν ως ''σταθμό στην καριέρα της''. 

Η συγκεκριμένη ταινία ακολουθεί την Cassie, μια 30χρονη γυναίκα που όσο ήταν στο πανεπιστήμιο, η καλύτερη της φίλη έγινε θύμα βιασμού όσο ήταν μεθυσμένη και μετά έβαλε τέλος στη ζωή της. Τώρα, η Cassie έχει βάλει στόχο να εκδικηθεί όλους εκείνους που είτε είχαν άμεση σχέση με το περιστατικό, είτε έκαναν τα στραβά μάτια για δικά τους συμφέροντα. Παράλληλα, παριστάνει τη μεθυσμένη στα μπαρ για σου / τους αποδείξει πόσο εύκολο και συνηθισμένο είναι να ξεπεράσει κάποιος τα όρια. 

Δες το τρέιλερ πριν συνεχίσω με spoilers. 

Το παράδοξο με την ταινία είναι πως παρουσιάζει θλιβερές αλήθειες, με ένα θέμα βαρύ χωρίς να υποκύπτει σε περισσότερο δράμα για λόγους δραματοποίησης. Μπερδεμένο; Όχι, δεν είναι τόσο, θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. 

Η Cassie τα βράδια παριστάνει τη μεθυσμένη στα μπαρ. Την πλησιάζουν άντρες τάχα για να τη βοηθήσουν, καταλήγουν να προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν. Είναι μια ψυχρή προσωπικότητα, ρεαλίστρια, καυστική. Η ταινία σε ταρακουνά απλά και μόνο παρουσιάζει τα πράγματα με τρομαχτικό ρεαλισμό. Δεν βλέπεις τίποτα που να σου φαίνεται εξωφρενικό, είναι τρομαχτικό το πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όλα. Η διαδικασία δεν είναι ευχάριστη. Μία από τους ''στόχους'' της Cassie είναι η διευθύντρια του πανεπιστημίου που παράβλεψε το περιστατικό γιατί ο θύτης ήταν άριστος μαθητής. Η άλλη ήταν μια φίλη τους που δικαιολόγισε τον βιασμό αφού ''το θύμα δεν έπρεπε να πίνει τόσο''. Όλα τα έχεις ξανακούσει κάπου και όλα σε διαλύουν λίγο παραπάνω. Σκοπός της Cassie είναι να δικαιωθεί το όνομα της φίλης της και στο τέλος τα καταφέρνει. Happy end ή όχι, εξαρτάται από το τι θεωρείς happy end. Με ένα απρόσμενο τέλος η Cassie τα καταφέρνει. 

Το παράδοξο, όπως είπα και πριν, είναι πως η σκηνοθέτρια και σεναριογράφος Emerald Fennell μπορούσε να κάνει την ταινία 100 φορές πιο δραματική. Κράτα όμως ισορροπία και το παρουσιάζει σαν μια πολύχρωμη ιστορία εκδίκησης, βασισμένη σε γεγονότα που μπορούσαν να γίνουν εύκολα και στην πραγματικότηα, με την Carey Mulligan να είναι υπέροχη καθ' όλη τη διάρκεια. 

Must watch γιατί λέει όλα αυτά που δεν θες να ακούσεις για τον κόσμο που ζούμε.