ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Οι Emmas, η Cruella και 3 σκυλιά Δαλματίας

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η Disney έχει την τάση να αναβιώνει κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων σε live action μορφή. Αυτό μπορεί είτε να σε ξενίσει, ή να σου αρέσει τρελά. Εγώ ανήκω στην δεύτερη κατηγορία αν και προτιμώ οι νέες εκδοχές να δίνουν κάτι καινούργιο στην ιστορία. Πριν μερικά χρόνια όταν ανακοινώθηκε πως η Disney ετοιμάζει μια ταινία για την Cruella De Vil, ενθουσιάστηκα αν και πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να γίνει ένα γλυκανάλατο prequel που θα δικαιολογεί την κακία του πρωταγωνιστή (βλέπε ''Maleficent''). Όχι κύριε, κάποιοι είναι απλά κακοί δεν χρειάζονται εξήγηση. 

Την Cruella την ξέρουμε. Στην ταινία κινουμένων σχεδίων (και στην ταινία του 1996) είναι η κακιά fashionista που εισβάλλει στο σπίτι της πρώην συμμαθήτριας της, Anita, και του συζύγου της, Roger, γιατί θέλει τα σκυλιά Δαλματίας τους, τον Pongo και την Perdita. 

Όπως και να 'χει, fast forward στο σήμερα η ταινία ''Cruella'' κυκλοφόρησε με πρωταγωνίστρια την Emma Stone και ανταγωνίστρια την Emma Thompson και μας παρουσίαζε την ιστορία της Cruella από την παιδική της ηλικία, όταν το όνομά της ήταν Estella και όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι να γίνει το πλάσμα που γνωρίζουμε. Με φόντο το punk Λονδίνο των '70s, η Disney έκανε το θαύμα της, και θα σου πω αμέσως τι εννοώ, μετά το τρέιλερ, με spoilers.

Κοίτα να δεις πως έχει το πράγμα. Η Glenn Close ήταν καταπληχτική ως Cruella στην ταινία ''101 Dalmatians'' το 1996. Ήταν μια φανταστική καρικατούρα μιας τρελής γυναίκας. Η Emma Stone, τώρα, την έκανε... άνθρωπο. Η ταινία έχει κάνει check σε όλα τα κουτάκια: συγκινητική τραγική ιστορία, σχετικά πιστή σε όσα ξέρουμε για τον χαρακτήρα, δίνει μια νέα οπτική, εξανθρωπίζει την κακιά Cruella. Το ωραίο όμως είναι πως τα κάνει αυτά χωρίς να θέλει να μας πείσει πως η πρωταγωνίστρια ήταν ένα καλό κοριτσάκι που η ζωή και οι καταστάσεις την οδήγησαν στην τρέλα. Τα κάνει όλα αυτά κάνοντάς σου ξεκάθαρο από την αρχή πως η μικρή Cruella δεν ήταν σαν τους άλλους. 

Η Emma Stone κάνει εξαιρετική δουλειά, παρόλο που δεν μπορώ να διαχειριστώ τον χαρακτήρα χωρίς τα έντονα χαρακτηριστικά προσώπου που είχε το cartoon, η Glenn Close ή ακόμα και η Victoria Smurfit στην σειρά ''Once Upon a Time''. Σου παρουσιάζει μια γυναίκα θολωμένη από θυμό, να θέλει εκδίκηση. 

Η Emma Thompson είναι επίσης εξαιρετική σαν Βαρώνη. Η ανταγωνίστρια της Cruella, μια Miranda Presley των '70s με κατοικίδια 3 σκυλιά Δαλματίας, που θέλει να παραμείνει η καλύτερη σχεδιάστρια μόδας του Λονδίνου και η Cruella είναι απειλή. Ε, στο τέλος είναι και η πραγματική της μητέρα, γιατί η Disney αγαπά αυτές τις ανατροπές. Δεν με χάλασε γιατί δεν χάλασε το τέλος. Δεν τελειώνει με το happy end που σκέφτεσαι, αντιθέτως. 

Παρ' ολα αυτά, το πρώτο πράγμα που αλλάζει αυτή η ταινία είναι πως η Cruella δεν μισεί τα σκυλιά. Κι αν στην αρχή σου δείχνει ξεκάθαρα έναν λόγο που μπορεί να δικαιολογεί την στάση της, η συνέχεια τον καταρρίπτει. Μέχρι το τέλος, γίνεται επίσημο πως το ότι η Cruella έχει γδάρει σκυλιά για το παλτό της είναι απλά μια φήμη που η ίδια δεν διαψεύδει γιατί ''όλοι θέλουν έναν κακό''. Όλο αυτό όμως, αν και ωραίο σαν στόρι, ακυρώνει αυτόματα την ταινία του 1996 αλλά και αυτήν των κινουμένων σχεδίων. 

Κατά τη διάρκεια βλέπουμε και την Anita, βλέπουμε και τον Roger (όχι μαζί), και σε μια σκηνή μετα τα credits βλέπουμε πως η Cruella τους έστειλε από ένα κουταβάκι Δαλματίας, τον Pongo και την Perdita. Αυτό, αλλά και η επιθυμία των δύο Emmas να κάνουν σίκουελ, με κάνουν να πιστεύω πως υπάρχουν ήδη τα πλάνα για συνέχεια που ίσως ταιριάξει στην ιστορία που ξέρουμε, ή θα την ανατρέψει εντελώς. 

Προς το παρών, αν την κρατήσω σαν μια ταινία μόνη της που δεν έχει σχέση με τις άλλες της ίδιας ιστορίας, μπορώ να πω πως είναι από τις πιο ωραίες live action ταινίες της Disney, με την μόδα να είναι η τρίτη πρωταγωνίστρια και να παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο όσο η Emma Stone και η Emma Thompson, και το soundtrack απρόσμενα προσεγμένο. Καλοδεχούμενο θα είναι και όποιο σίκουελ αποφασίσουν να κάνουν.