ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Πώς μια ''λευκή τίγρης'' κάνει τη διαφορά

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωταγωνιστής, Balram, παρομοιάζεται με την λευκή τίγρη, δηλαδή σαν κάποιος που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά. Η ταινία ''The White Tiger'' είναι μια απρόσμενη μίξη στοιχείων που δένει τόσο αρμονικά. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Aravind Adiga, κατά το οποίο ο συγγραφέας περιέγραφε με μαύρο χιούμορ την κοινωνία της Ινδίας. 

Το στόρι: Η ιστορία αφορά στον Balram. Έναν άντρα που μεγάλωσε σε ένα φτωχό χωριό και αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο νωρίς. Είναι όμως αποφασισμένος να ξεφύγει από την πείνα και την φτώχεια για να σπάσει τον κύκλο που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Ινδία, με τις κοινωνικές τάξεις χρησιμοποιώντας την ευφυία και την πονηριά του. Το πρώτο βήμα, είναι να αναλάβει καθήκοντα οδηγού σε μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Μετά όμως από ένα ατύχημα, όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Πρωταγωνιστής είναι ο Adarsh Gourav στον πρώτο του μεγάλο ρόλο, μαζί με τους Rajkummar Rao και Priyanka Chopra. 

Δείτε το τρέιλερ και πιο κάτω review με spoilers. 

Πρόκειται για μια ταινία που σε καθηλώνει απρόσμενα. Στην αρχή είναι ευχάριστη, με τον κοινωνικό σχολιασμό και το μαύρο χιούμορ να ισορροπούν άψογα, όσο παρακαλουθείς και σε προβληματίζει η κατάσταση που πλέον θεωρείται δεδομένη στην Ινδία. Σταδιακά η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο ''σκοτεινή''. Ο Balram είναι αφοσιωμένος στον στόχο του αλλά και στα καθήκοντά του μέχρι που τον αναγκάζουν να δηλώσει ένοχος για ένα δυστύχημα για το οποίο δεν ευθύνεται αυτός. Νιώθεις το κλίμα να ''βαρένει'' και σε χτυπάει περισσότερο σαν γροθιά στο στομάχι. Ο πρωταγωνιστής, ερχόμενος από δύσκολα παιδικά χρόνια με συνθήκες που τον κρατούν πίσω και γεγονότα που τον βυθίζουν και που καθορίζουν τη ζωή του, βγαίνει σταδιακά εκτός ελέγχου σε μια ζωή που δεν μπορούσε να είχε προβλέψει. Ο Gourav είναι καθηλωτικός στην ερμηνεία του ως Balram, αλλά το ίδιο ισχύει για όλο το καστ, και η ταινία καταφέρνει να σου δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Πέραν όμως από την παραγματικότητα της Ινδίας, σε κάνει να σκέφτεσαι ''μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο στην χώρα μου; Είτε με ντόπιο, είτε με ξένο;'' και δυστυχώς η απάντηση είναι πιο εύκολη απ' όσο νομίζεις. 

Η κατάληξη όμως, και η ουσία, είναι η ίδια: εσύ καθορίζεις τη μοίρα σου, όχι το αντίστροφο.