ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Review: Red Dot-Επίσημη πρώτη για την Σουηδία, αξίζει όμως;

ΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στις 11 Φεβρουαρίου ανέβηκε στο Netflix το ''Red Dot'', η πρώτη Σουηδική ταινία της πλατφόρμας και μόνο γι' αυτό αποτελούσε είδηση. Από εκεί και πέρα, στην ταινία πρωταγωνιστή ένας Ελληνοσουηδός, ο Αναστάσιος Σούλης, και αυτό επίσης αποτέλεσε είδηση. Η ταινία σαν ταινία όμως αξίζει τον χρόνο σου; Θα σου πω πιο κάτω. 

Το στόρι: Ακολουθεί ένα ζευγάρι που, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει τον γάμο του πριν τον ερχομό του παιδιού του, αποφασίζει να πάει ένα ski trip στα βουνά της Σουηδίας. Η γαλήνη τους ταράσσεται όταν μια κόκκινη κουκίδα εμφανίζεται ξαφνικά στην τέντα τους, και οι δυο τους βρίσκονται στο στόχαστρο ενός ανελέητου δολοφόνου. Κατά τη διάρκεια του τρομακτικού κυνηγητού, το παρελθόν τους επιστρέφει και τους στοιχειώνει ξανά.

Δες το τρέιλερ πριν συνεχίσω με review. Επίσης, spoilers.

Ο Σουηδικός κινηματογράφος, και γενικότερα ο Σκανδιναβικός, είναι λίγο απρόσμενος. Μπορεί να νομίζεις πως ξέρεις τι βλέπεις, μέχρι να αντιληφθείς πως είναι κάτι άλλο, και αυτό συμβαίνει και με το '"Red Dot''. Δύο πρωταγωνιστές που δεν σου είναι ούτε τόσο συμπαθείς, αλλά ούτε και αντιπαθητικοί. Κάπου στη μέση. Αυτό ίσως να είναι το ένα που ίσως θα άλλαζα. Από τη μία θα ήθελα πρόσωπα που συμπαθείς αμέσως, έτσι ώστε η ανατροπή στο τέλος να είναι ακόμα πιο μεγάλη, από την άλλη οι δύο πρωταγωνιστές μοιάζουν υπερβολικά φυσιολογικοί, καθημερινοί άνθρωποι. Μπέρδεμα. Δένεσαι, ωστόσο, λόγω του στόρι τους, ξέρεις, ζευγάρι που ''το 'χασε'' στην πορεία, περιμένουν παιδί κτλ κτλ. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ποιος νοήμων άνθρωπος πάει να διανυκτερεύσει σε μια τέντα ανάμεσα στα χιόνια, στο πουθενά της Σουηδίας, κυρίως όταν είναι έγκυος, το προσπερνάς γρήγορα γιατί η δράση είναι αρκετή για να σε κρατήσει. Όσο πλησιάζει το τέλος αντιλαμβάνεσαι πως οι δυο τους δεν είναι αθώοι. Για την ακρίβεια ήταν υπεύθυνοι για κάτι τραγικό, και όσα δεδομένα είχες μαζέψει μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλάζουν. Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός τελικά; Ποιος έχει δίκαιο και ποιος είναι το θύμα της υπόθεσης;

Δεν θα πω άλλα. Θα πω μόνο πως είναι αρκετά πιο βίαιο απ' ό,τι περιμένεις. Απρόσμενα βίαιο, για να λέμε την αλήθεια. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά όσες σκηνές βίας και αηδίας υπάρχουν είναι υπέρ αρκετές για μια ταινία που περίμενες να είναι ''θρίλερ - δράσης''.