ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε αυτό το γραφικό χωριό θα απολαύσεις νόστιμο κυπριακό μπούκωμα

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Μετά από μήνες περιορισμών και αφού οι καιρικές συνθήκες πλέον είναι αρκετά καλές, την τιμητική τους έχουν οι εξορμήσεις. Το Όμοδος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά για εκδρομές αφού μπορείς να συνδυάσεις βόλτα στα παραδοσιακά δρομάκια του και πολλές επιλογές για στάση είτε για καφέ είτε για μεζεδάκια ή ακόμη και για brunch.

Μιας και μιλάμε για brunch, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κυπριακό μπούκωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο σ’ αυτό τον αγαπημένο προορισμό και συγκεκριμένα στο «Fotini Bakery House» ή αλλιώς στο «Αρκατένα Φωτεινή», όπως είναι ευρύτερα γνωστό.

Το κυπριακό μπούκωμα έχει γίνει πλέον το δικό μας trend με διάφορους χώρους στα όμορφά μας χωριά να το προσφέρουν χρησιμοποιώντας εκλεκτά τοπικά προϊόντα.

Κυριακή πρωί, λοιπόν, αποφασίσαμε να περάσουμε τη μέρα μας στο όμορφο και γραφικό Όμοδος. Αφού φτάσαμε στο χωριό, επισκεφτήκαμε πρώτα το κτήμα Γερολέμου για μια ξενάγηση. Το οινοποιείο βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Όμοδος σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής.

Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο σύγχρονο οικογενειακό οινοποιείο όπου μάθαμε μερικά μυστικά για τη βιολογική καλλιέργεια της αμπέλου και για το κρασί. Μετά από την περιήγηση ακολούθησε η γευσιγνωσία κρασιού όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική θέα προς τα αμπέλια αλλά και τα εξαίρετα κρασιά του οινοποιείου.

Αφού απολαύσαμε τη βόλτα μας στο οινοποιείο, ήρθε η ώρα να κατέβουμε προς το χωριό και προς τα Αρκατένα Φωτεινής. Ο χώρος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σχεδόν δίπλα από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού. Αφού διασχίσαμε το χωριό μέχρι να περάσει η ώρα που είχαμε κάνει κράτηση, φτάσαμε στον χώρο.

Με τα τραπεζάκια του απλωμένα ομοιόμορφα στα όμορφα σοκάκια του χωριού και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, καθίσαμε και παραγγείλαμε τα ποτά μας μέχρι να δούμε το μενού. Στο μενού θα βρείτε 3 διαφορετικά platters.

Η πρώτη εκδοχή σάς δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας platter αφού προσφέρει αρκετές επιλογές που μπορείτε να συνδυάσετε. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιες ελιές προτιμάτε, ποια τυριά θέλετε, τις μαρμελάδες της αρεσκείας σας αφού προσφέρουν αρκετές επιλογές, αλλαντικά και αλοιφές τα οποία έρχονται με αβγά, ντομάτες, αγγουράκια, αρκατένα κουλουράκια και ζεστό αρκατένο ψωμί. Η επιλογή αυτή είναι για άνω των δύο ατόμων και κοστίζει στα 10 ευρώ το άτομο.
Πιο κάτω στο μενού θα δείτε την υγιεινή επιλογή γι’ αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους. Σε αυτό το πλατό θα βρείτε μαλακό αρκατένο κουλούρι, αναρή με χαρουπόμελο ή έψημα και μέλι, εποχικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπορείτε να επιλέξετε δύο μαρμελάδες της αρεσκείας σας. Το πλατό αυτό επίσης είναι για άνω των δύο ατόμων και κοστίζει στα 8 ευρώ το άτομο.

Η τρίτη επιλογή είναι για τους γλυκατζήδες ή γι’ αυτούς που ψάχνουν το «πόπαστον»: μπορείτε να βρείτε μαλακό αρκατένο πασαλειμμένο με μαύρη και λευκή σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας και φρούτα με την τιμή του να είναι στα 9 ευρώ το άτομο.

Εμείς επιλέξαμε την πρώτη επιλογή και τη συνδυάσαμε με νόστιμη ταχινόπιτα αφού εκτός από τα πλατό στο μενού μπορείτε να βρείτε τις αλμυρές και γλυκές αρτοδημιουργίες του φούρνου. Αρκατένη ελιωτή, χαλουμωτή, λουκανικόπιτα με σάλτσα ντομάτας, σπανακόπιτα, αρκατένη ταχινόπιτα, αναρόπιτα, ρυζόγαλο, τσιζκέικ Φωτεινής είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να βρείτε.

Συνολικά το μπούκωμα που απολαύσαμε ήταν αρκετά καλό με τα προϊόντα να είναι νόστιμα και με όλες τις προτάσεις να έχουν ως κοινό παρονομαστή τα αρκατένα και το ζεστό αρκατένο ψωμί. Πρόκειται για μια αρκετά καλή επιλογή αν θέλετε να ξεφύγετε από τα παραδοσιακά ταβερνάκια ή ψάχνετε κάτι πιο ελαφρύ στο χωριό.

Info
Oδός Ληνού, 4760, Όμοδος
Τηλέφωνο: 99284201