ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι γίνεται όταν ένα ''σωστό'' εστιατόριο έχει εντελώς λάθος μουσική;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Η σωστή γαστρονομική εμπειρία σε έναν εστιατόριο είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφόρων παραγόντων. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο παίζει το φαγητό, ο τρόπος παρασκευής, η μαεστρία του σεφ και οι πρώτες ύλες, ακολουθεί η εξυπηρέτηση, ενημερωμένο, γρήγορο και ευγενικό προσωπικό, ύστερα έρχεται ο περιβάλλοντας χώρος, σωστή διακόσμηση που σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις γεύσεις και τέλος έρχεται η μουσική.

Έχω επισκεφτεί δεκάδες εστιατόρια τα τελευταία χρόνια κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχω γευτεί τεράστια ποικιλία φαγητών και μάλιστα όσον αφορά την Κύπρο έχω διαπιστώσει σαφή και αλματώδη βελτίωση στον χώρο της εστίασης. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι εργάζομαι και ως ραδιοφωνική παραγωγός και έχω ιδιαίτερη σχέση με την μουσική, αλλά αντιμετωπίζω σοβαρό ζήτημα όταν στα εστιατόρια που επισκέπτομαι ή μουσική υπόκρουση είναι λάθος. Γενικά ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που ακούν σχεδόν τα πάντα, ανάλογα την ώρα , ανάλογα την στιγμή, την εποχή και την συναισθηματική κατάσταση. Μπορώ να ακούσω από Βach μέχρι Έφη Θώδη, από Maria Callas μέχρι Τρύπες. Εντούτοις δεν θα άκουγα με τίποτα Έφη Θώδη την Κυριακή το πρωί, όπου θέλω να χαλαρώσω με ένα βιβλίο στον καναπέ μου και να απολαύσω την ηρεμία του σπιτιού μου. Επίσης δεν θα έβαζα να παίζει Βach ή Μαρία Callas όταν έχω καλέσει κόσμο στο σπίτι μου για ζιβανίες και σουβλάκια. Η μουσική πρέπει απαραίτητα να αποτελεί το σωστό φόντο ανά την περίσταση, διαφορετικά μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενοχλητική.

Με λύπη διαπιστώνω ότι στην Κύπρο πάρα πολύ λίγα μαγαζιά γνωρίζουν τι είδους μουσική πρέπει να παίξει στον χώρο τους. Ως επι τω πλείστων, στα περισσότερα μαγαζιά επικρατεί μια άκυρη παραφωνία η οποία - όσο και αν πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις για μια τέλεια γαστρονομική εμπειρία- μειώνει την προσπάθεια και μάλιστα σε τεράστιο βαθμό.

Για παράδειγμα θεωρώ απαράδεκτο, το γκουρμέ εστιατόριο που σερβίρει ψάρια πάνω στην θάλασσα, με την απίστευτη θέα και την τρομερή διακόσμηση να παίζει bit, δυνατή μονότονη μουσική σε σημείο που να μην μπορείς να επικοινωνήσεις με τον διπλανό σου. Δεν γίνεται το γραφικό ταβερνάκι, με την πειραγμένη κυπριακή κουζίνα και την όμορφη αυλή να παίζει τέρμα λαϊκά λες και είναι μπουζουκερί. Είναι εντελώς άκυρο το γκουρμέ, ρομαντικό εστιατόριο με τον χαμηλό φωτισμό και τα ιδιαίτερα «πιάτα», να παίζει ελληνικά chill indie (όσο και αν τα λατρεύω). Επίσης είναι εντελώς παράταιρο το μικρό ταβερνάκι μέσα στο δάσος περιτριγυρισμένο από δέντρα και φύση να έχει live μουσική, με τα ηχεία στο τέρμα από τις 8 το βράδυ, σε σημείο που η δυνατή φωνή της τραγουδίστριας να σου τρυπάει το νευρικό σύστημα. Θα έπρεπε να σκεφτείς ως επιχειρηματίας ότι δεν ήρθα τυχαία στην μέση του πουθενά, ήρθα για να ηρεμήσω. Και για να μην παρεξηγηθώ, ακούω όλες τις παραπάνω μουσικές… όμως αλλού. Τα ποπ μπιτάκια θα τα άκουγα πολύ ευχαρίστως σε ένα παραθαλάσσιο club, τα λαϊκά επίσης πολύ ευχαρίστως σε μια πίστα, τα chill indie σε ένα εναλλακτικό καφενείο και την δυνατή ζωντανή μουσική σε ένα ρεμπετάδικο και αυτό μετά τις 10.30 αφού έχω πει τα νέα μου με την παρέα και αφού έχω πιεί και μερικά τσίπουρα.

Η μουσική παίζει σημαντικό και καθόλου αμελητέο ρόλο στην συνολική εικόνα του εστιατορίου και στην γενικότερη εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν επαγγελματικά sites που φτιάχνουν playlist ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και δεν είναι τυχαίο ότι όσες φορές έχω ρωτήσει επιχειρηματίες πως έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα τόσο προσεγμένο play list, οι περισσότεροι μου έχουν πει ότι ενοικιάζουν playlists ειδικά διαμορφωμένο για το εστιατόριο τους.

Για να συνοψίσουμε αν είσαστε εστιάτορες και θέλετε να χαρίσετε μια σωστή εμπειρία στους πελάτες σας… ΠΡΟΣΟΧΗ στην μουσική σας. Το είδος που ακούτε εσείς υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μην ταιριάζει καθόλου με την προσωπικότητα της επιχείρησης σας.

YΓ. Αν τελικά βρείτε την σωστή μουσική...χαμηλώστε την παρακαλώ. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συζητάμε με τους συνδαιτυμόνες μας άνετα, χωρίς να ουρλιάζουμε.