ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεκίνησαν οι πρόβες του ΘΟΚ για την επανεκκίνηση της θεατρικής ζωής στην Κύπρο

WIZ TEAM

"Η μικρή μας πόλη" του Θόρντον Ουάιλντερ

Όλα τριγύρω μας αλλάζουνε μορφή,
καινούργιο πρόσωπο φορέσαν οι ανθρώποι,
δρόμοι πρωτόγνωροι φοβούνται την κορφή
και στα βαθιά μάς περιμένουν άλλοι τρόποι.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έδωσε το σήμα για την επανεκκίνηση της θεατρικής ζωής του τόπου. Παρουσία της Προέδρου κας Αντιγόνης Αθηαινίτη, οι συνεργάτες της παράστασης «Η μικρή μας πόλη» βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ για την πρώτη πρόβα της καλοκαιρινής σεζόν. Όπως σημείωσε η κα Αθηαινίτη, καλωσορίζοντας τους συντελεστές και τους ηθοποιούς, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, έχοντας πλήρη συναίσθηση της θέσης και της ευθύνης του και τηρώντας πολύ προσεκτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, μπαίνει στη μάχη για την επιστροφή στην πολιτιστική κανονικότητα, στηριζόμενος στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων ανεξαιρέτως των συνεργατών του. Επισήμανε μάλιστα ότι η επιλογή για το ξεκίνημα με το συγκεκριμένο έργο, έναν ύμνο για τη ζωή και τις χαρές της, δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ Η μικρή μας πόλη, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, έκανε πρεμιέρα τον προηγούμενο Φεβρουάριο, εγκαινιάζοντας τον νέο θεσμό του ΘΟΚ «ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ» με παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες εκτός Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Η μικρή μας πόλη καταγράφει όλες εκείνες τις απλές χαρές και λύπες της καθημερινής ζωής που σημαδεύουν την πορεία του ανθρώπου. Μια ελεγεία για τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, διαποτισμένη από αθωότητα, ειλικρίνεια και αγάπη. Η Αλεξία Παπαλαζάρου σκηνοθετεί με ευαισθησία, χιούμορ και φαντασία ένα θίασο οκτώ ταλαντούχων ηθοποιών, δημιουργώντας μια παράσταση συνόλου, ιδανική για όλους, με τη μουσική συνδρομή των μελωδιών του Κώστα Κακογιάννη.

Η καλοκαιρινή πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου (ημερομηνία έναρξης της Γ΄ Φάσης, όπου προβλέπεται η λειτουργία των ανοιχτών θεάτρων) στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στις 9:00 μ.μ. Παραστάσεις στη Λευκωσία θα δοθούν και στις 10, 11 και 12 Ιουνίου.  

Το πρόγραμμα παραστάσεων σε περιοδεία, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την προσέλευση του κοινού,  θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Ο ΘΟΚ στο δύσκολο και πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα, με άοκνους συνεργάτες όλους τους συντελεστές της παράστασης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και καλεί το κοινό να εμπιστευτεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται και να επιστρέψει στο χώρο όπου συντελείται το ζωντανό θέατρο για μια εμπειρία χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Για να βρεθεί ξανά «ο κόσμος στη θέση του».

Απόσπασμα κριτικής για την παράσταση

Η Αλεξία Παπαλαζάρου έχει δημιουργήσει «μια παράσταση ξεκάθαρη, διαδραστική και αυτοαναφορική, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο εκάστοτε κοινό και να το πείσει ότι αυτή η μακρινή, σε τόπο, σε χρόνο, πόλη δεν διαφέρει σε τίποτα από τη δική του. […]».

«Όλοι, ανεξαιρέτως, οι ηθοποιοί […] συντονίζονται απόλυτα με το κλίμα του έργου. Σε μια παράσταση που απαιτεί να ισορροπούν ανάμεσα στον θεατρικό και τον πραγματικό χρόνο, τον θεατρικό και τον πραγματικό τους εαυτό, τον λόγο, την κίνηση […] και το τραγούδι, οι οκτώ ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ με το εξαιρετικό σκηνικό τους δέσιμο κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια ομάδα αδιάσπαστη, όπου ο ένας συμπληρώνει διαρκώς την ερμηνεία του άλλου. […]».

«Θα έλεγα, ωστόσο, ότι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της παράστασης, ο οποίος λειτουργεί και ως ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό, είναι η υπέροχη, νοσταλγική, συγκινησιακή μουσική του Κώστα Κακογιάννη, η οποία βρίσκει την ολοκλήρωσή της στους εύστοχους στίχους του Πάμπου Κουζάλη, που κατορθώνουν, μέσα από την απλότητά τους, να συνοψίσουν όλη την ουσία και το φιλοσοφικό φορτίο του έργου».

«Η μικρή μας πόλη» είναι «μια πόλη που θα μπορούσε να είναι η πόλη του καθενός. Μια πόλη όπου οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, γερνάνε και πεθαίνουν […]».

Μαρία Χαμάλη
 «Παράθυρο» εφημ. Πολίτης, 1/3/2020

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου,
Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου

Εισιτήρια

Η προπώληση εισιτηρίων για τις  παραστάσεις θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.
Οι θεατές θα προαγοράσουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός στο θέατρο το βράδυ της παράστασης.
Ο αριθμός των θεατών ανά παράσταση θα είναι μειωμένος.
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77 77 27 17, www.thoc.org.cy