ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Κύπρο για μια μέρα μερικά από τα Καλύτερα Μπαρ στον Κόσμο

WIZ TEAM

Επτά από τα είκοσι bars που θα βρεθούν στο κάτω διάζωμα της Πλατείας Ελευθερίας, για το «Cyprus Cocktail Festival - The Christmas Edition», φτιάχνοντάς μας τα υπέροχα κοκτέιλ τους, φιγουράρουν στη λίστα με τα «100 Καλύτερα Μπαρ στον Κόσμο» -μάλιστα, τέσσερα από αυτά βρίσκονται στα Top 50.

Ανάμεσα στις θέσεις 51-100, στη σχετική λίστα του θεσμού «The World’s 50 Best Bars», συγκεκριμένα βρίσκονται τρία από τα μπαρ που θα έρθουν στη Λευκωσία (το αθηναϊκό Barro Negro, το κυπριακό Lost + Found και το γαλλικό Le Syndicat), ενώ στο Top50 συναντούμε τα τρία αθηναϊκά μπαρ, The ClumsiesBaba au Rum και Line, στις θέσεις 19, 20 και 31 αντίστοιχα, αλλά και το μιλανέζικο 1930 (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά ποια είναι τα επτά κορυφαία μπαρ:

The Clumsies (Αθήνα)
Νο19 (50 Best Bars 2022)

Οι Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό χώρο για τη διεθνή κοινότητα του bartending, που όμως ταυτόχρονα είναι και αρκετά οικείος για τους ντόπιους. Αυτή η προσέγγιση έχει καταστίσει το The Clumsies ως ένα σταθερό παίκτη στη λίστα των «The World’s 50 Best Bars». Εν μέσω πανδημίας το μαγαζί έφτιαξε ένα μενού με την ονομασία «Feelings», με τα κοκτέιλ να χωρίζονται σε τρεις (συναισθηματικές) κατηγορίες: ευτυχία, ενθουσιασμός ή τρυφερότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το «Caregiver».

Baba au Rum (Αθήνα)
No20 (50 Best Bars 2022)

Λειτούργησε στην Αθήνα πριν από 13 ολόκληρα χρόνια, και παρά την τεράστια ανάπτυξη στην κατηγορία των μπαρ στην ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε παρόλα αυτά να παραμείνει στην κορυφή. Η δύναμή του προέρχεται από τον πολυπράγμων ιδιοκτήτη του, Θάνο Προυναρούς, έναν άνθρωπο που συνδυάζει τις old school τεχνικές με όλα τα νέα trends στο bartending. Πιο διάσημο κοκτέιλ το Spicy Baba, το οποίο ναι μεν φτιάχνεται με τα ίδια συστατικά από το 2010, εντούτοις όμως η συνταγή επανεξετάζεται και ανανεώνεται συνεχώς.

Διάβασε επίσης: Ο Θάνος Προυναρούς, του Baba Au Rum, μιλά στο WiZ

Line (Αθήνα)
No31 (50 Best Bars 2022)

Αποτελεί ένα νέο εγχείρημα από τους ιδιοκτήτες του The Clumsies και τον Δημήτρη Νταφόπουλο των Three Cents. Πρόκειται, όπως διαβάζουμε, για έναν ναό ζύμωσης που στεγάζεται στους όμορφους χώρους μιας πρώην γκαλερί τέχνης. Δίνοντας έμφαση σε απροσδόκητα συστατικά και σε μια ανορθόδοξη επεξεργασία, το Line φτιάχνει τα δικά του «κρασιά» φρούτων, τη δική του μπύρα, ακόμα και χειροποίητο ψωμί.
 

1930 (Μιλάνο)
No35 (50 Best Bars 2022)

Ένα από τα πιο μυστηριώδη μπαρ στον κόσμο κρύβεται εδώ και χρόνια στο Μιλάνο. Πρόκειται στην ουσία για μια κάποιου είδους αναπαράσταση των μυστικών αμερικανικών μπαρ από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, με αντίστοιχη διακόσμηση και vibe. Κάποιοι λένε πως δύσκολα το εντοπίζεις (ακόμα και μέσω Google Maps) και πως ο πιο εύκολος τρόπος να το βρεις είναι να γνωρίζεις τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, Flavio Angiolillo και Marco Russo. Αν όμως το βρεις και μπεις μέσα, θα λατρέψεις τόσο την ατμόσφαιρα αλλά κυρίως το μενού του, που έστω κι αν έρχεται… από το 1930, εντούτοις σού δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο 2030. Το τρέχον μενού του επικεντρώνεται στη Νότια Αμερική και διαθέτει μερικά πραγματικά πρωτοποριακά ποτά, όπως το Chicle, με βάση την τεκίλα.

Barro Negro (Αθήνα)
No52 (50 Best Bars 2022)

Αυτοχαρακτηρίζεται ως η πρώτη «τεκιλαρία» της Αθήνας και ήρθε με σκοπό να διορθώσει όλες τις παρανοήσεις που υπάρχουν σχέση με τα ποτά που προέρχονται από την αγαύη. Ως εκ τούτου, στο Barro Negro υπάρχει ένας εκτενής κατάλογος με τεκίλες και μεσκάλ (mescal), τα οποία μπορείς να απολύσεις είτε μόνα τους είτε σε κοκτέιλ -όπως Margarita. Πέραν από τα κλασσικά μεξικάνικα ποτά, μπορείς επίσης να απολαύσεις house cocktails, όπως το Los Abuelos, το οποίο περιλαμβάνει mezcal, blanco tequila, ελαιόλαδο, λάιμ, μάραθο και λικέρ από βότανα. Εδώ, το ποτό μπορείς να το συνοδεύσεις με ένα tacos ή μια μεξικάνικη σαλάτα.

Lost + Found (Λευκωσία)
No81 (50 Best Bars 2022)

Τι να πούμε για αυτό το κυπριακό μπαρ, το πρώτο που κατάφερε να εισχωρήσει στη λίστα με τα Καλύτερα Μπαρ στον κόσμο. Ήταν το πρώτο μπαρ της Κύπρου που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσα μπαρ στον κόσμο, και να βρεθεί στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου. Μέχρι σήμερα παραμένει το μοναδικό! Από το 2015 που κατάφερε για πρώτη φορά να σκαρφαλώσει στα Top50, καταλαμβάνοντας την 48η θέση, ξεκίνησε μια φρενήρης πορεία για το λευκωσιάτικο μπαρ. Το 2016 ήταν 43η, το 2017 ήταν 29ο, το 2018 έφτασε στην θέση 25, ενώ το 2019 βρέθηκε στην 53η θέση. Η φετινή λίστα βρίσκει για ακόμα μια φορά το Lost + Found ανάμεσα στα καλύτερα μπαρ του κόσμου, στην θέση 81. Αν περάσεις ένα βράδυ απ’ εκεί και γίνεις ένα με το πολυπληθές κοινό του, απολαμβάνοντας ένα κοκτέιλ, θα νοιώσεις παγκόσμιος πολίτης.

Le Syndicat (Παρίσι)
No84 (50 Best Bars 2022)

Σε αυτό το αυθεντικό παριζιάνικο στέκι, που συχνά φιγουράρει στη λίστα με τα Καλύτερα Μπαρ στον κόσμο, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα γαλλικά συστατικά και το hip-hop. Αυτό που θα αγαπήσεις στο Le Syndicat, εκτός από τα πολύ ευφάνταστα κοκτέιλ που φιγουράρουν στο μενού του εδώ και οκτώ χρόνια (από κονιάκ μέχρι Marc de Bourgogne), είναι η διακόσμηση με την urban-industrial αισθητική και τις μεταλλικές κουρτίνες.

Πιο κάτω η λίστα και με τα 20 Cocktail Bars που θα βρίσκονται στο φεστιβάλ:

Από Κύπρο:
LOST + FOUND DRINKERY
NOTES AND SPIRITS
UKIYO LISTENING BAR
BARONYMOUS
SEVEN MONKEYS THE BAR
SOUSOURADA BAR
ΛΑΜΠΑΤΕΡ BISTRO BAR
LIBRARY BAR
KATHIKAS SQUARE GIN BAR

Από Ιταλία:
1930

Από Γαλλία:
LE SYNDICAT

Από Ελλάδα:
THE CLUMSIES
BABA AU RUM
ΤΟ ΛΟΚΑΛΙ
LINE ATHENS
BARRO NEGRO
UPUPA EPOPS – THE BAR
THE BAR IN FRONT OF THE BAR
42 BARSTRONOMY


Στο φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης λαχταριστό street food από το PLATEA (διάβασε σχετικά εδώ).


Στηρίζουν:
NAKED MALT
EL DORADO DEMERARA RUM
SILENT POOL INTRICATELY REALISED GIN
JOHNNIE WALKER
BOMBAY SAPPHIRE
TANQUERAY
O/PURIST TSIPOURO
BEEFEATER LONDON
VOLCAN DE MI TIERRA
PAPAFiLiPOU N-ice

Μαζί οι κορυφαίοι DJs του νησιού από τον Deejay Radio, από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα.


Διάβασε επίσης: Αυτοί είναι οι έξι DJs που θα παίξουν στο Cyprus Cocktail Festival - The Christmas Edition

Κύριος Χορηγός του Cyprus Cocktail Festival - The Christmas Edition είναι οι υπεραγορές ALPHAMEGA, ενώ στηρίζει ο Δήμος Λευκωσίας και το Visit Nicosia.

Κεντρική φωτογραφία: οι ομάδες των αθηναϊκών Baba Au Rum και Line