ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αφροδίτη Δερματά: Μια ταινία και τρία βιβλία που θα σε καθηλώσουν

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας επανεκίννησης! Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται και πρωτοχρονιά μιας και είναι ο μήνας με τα πιο πολλά ουσιαστικά ξεκινήματα. Από την χαλαρότητα και την έντονη κοινωνικότητα των διακοπών καλούμαστε να επιστρέψουμε στην ρουτίνα μας, να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, να ξαναμαζευτούμε στην φωλιά μας και να το πάμε πάλι  από την αρχή. Μόλις περάσουν οι κρίσιμες δυο εβδομάδες μετά τις διακοπές και προσαρμοστούμε στην κανονικότητα μας, τότε δεν μας μένει άλλη λύση από το να απολαύσουμε την φθινοπωρινή ηρεμία και τα νέα μας ξεκινήματα.  Αυτή την έντονη περίοδο ενδιαφέρουσες ταινίες και βιβλία μπορούν να δώσουν άλλο νόημα στα βράδια μας και να γίνουν όχημα απόδρασης από την δύσκολη καθημερινότητα.

Το καλοκαίρι πάντα είναι μια καλή εποχή για διάβασμα, μιας και εμπεριέχει τις σωστές συνθήκες για να αφοσιωθείς σε αυτό. Το τρίπτυχο απόλυτης χαλάρωσης περιλαμβάνει ξαπλώστρα, ήχουν θάλασσας και βιβλίο. Από τα βιβλία που διάβασα φέτος το καλοκαίρι αγάπησα πολλά, έδειξα όμως ιδιαίτερη αδυναμία σε τρια και σας τα προτείνω.

Το πρώτο βιβλίο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από την Δήμητρα Παπαδοπούλου και θεωρείται δικαίως το βιβλίο του καλοκαιριού. Με τον τίτλο «ο Έρωτας είναι παιχνίδι μωρό μου» η Δήμητρα Παπαδοπούλου έκανε το ντεμπούτο της στην πεζογραφία. Ο γνωστός καυστικός λόγος της, το χιούμορ της, η περιήγηση στα Eξάρχεια των 80s, οι περιγραφές των συναισθημάτων και των καταστάσεων με τον δικό της μοναδικό τρόπο, οι φιλοσοφικές πινελιές στα διάφορα σημεία κέρδισαν τους αναγνώστες από τις πρώτες σελίδες. Το βιβλίο μιλάει για έναν αδιέξοδο έρωτα ο οποίος περιφέρεται μέσα στον μύθο της επαναστατικής γειτονιάς των Εξαρχίων. Ένας έρωτας που εμφανίζεται σε μπαράκια με δυνατή ροκ μουσική, κρύβεται πίσω από καπνογόνα, περιτριγυρίζεται από αναρχικούς, επιβιώνει μέσα από κλεφτοπόλεμους με την αστυνομία, συναναστρέφεται με τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα μιας γενιάς που ψάχνει απεγνωσμένα την υπαρξιακή ταυτότητα της και τελικά χάνει το παιχνίδι με τον πανδαμάτωρ χρόνο και φτάνει στο σήμερα υποταγμένος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Καμιά φορά νομίζω ότι τα βιβλία έρχονται σε βρουν την κατάλληλη στιγμή που τα έχεις ανάγκη είτε για να σου δώσουν απαντήσεις, ή για να σε βγάλουν από κάποιο αδιέξοδο ή απλά να σε βοηθήσουν να αποδράσεις από την καθημερινότητα σου.Το βιβλίο «Μεσάνυχτα στην βιβλιοθήκη» του Ματ Χέιγκ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Είναι από αυτά τα βιβλία που έδωσαν απαντήσεις σε όλα αυτά «αν» της ζωής μου που πάντα συνοδεύονται με κάποιες τύψεις. Αν αυτό το είχα κάνει διαφορετικά, αν είχα προσπαθήσει περισσότερο, αν είχα πάρει αυτές τις αποφάσεις τι θα γινόταν; Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Νόρα, μια γυναίκα που η ζωή της πάει από το κακό στο χειρότερο. Αποφασίζει λοιπόν να αυτοκτονήσει. Ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη στα ράφια της οποίας υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία με τη ζωή της σε διάφορες εναλλακτικές. Στην βιβλιοθήκη της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές που έχει κάνει και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές εκδοχές που θα μπορούσε να είχε ζήσει. Το ερώτημα που προκύπτει στο τέλος είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος τελικά για να ζήσεις; Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Το είχα χρόνια στην βιβλιοθήκη μου δεν μου έκανε αίσθηση να το ανοίξω μέχρι πρόσφατα. Φέτος το καλοκαίρι το δάχτυλο μου «φρέναρε» στον τίτλο του… «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεση αποδείχτηκε ένα αριστούργημα. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Ραραού μια συνταξιούχα ηθοποιός. Ο συγγραφέας μέσα από έναν εξαιρετικό μονόλογο, περιγράφει με θεατρικότητα δραματικές καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής σε μια επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα. Ο Μάτεσης ξετρυπώνει κοιτάσματα κωμωδίας μέσα από το απόλυτο δράμα φροντίζοντας ο αναγνώστης να αισθανθεί τον παλμό της εποχής, να ταξιδέψει στον χωροχρόνο μέσα από τις λέξεις κρατώντας όμως το συναίσθημα του σταθερό. Μέχρι που έρχεται εκείνη η παράγραφος που «δικαιολογεί» τον τίτλο μέσα από μια συγκλονιστική σκηνή κορύφωσης του μονολόγου. Η «μητέρα του σκύλου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και θεωρώ ότι είναι από αυτά τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε στην ζωή σου.

 

Τις τελευταίες μέρες των διακοπών κατάφερα να βρω στο κινητό μου μέσα από το ERTFLIX μια σειρά που έψαχνα εδώ και πολύ καιρό. Ο λόγος για την αριστουργηματική τετραλογία της Νάπολης της Έλενα Φεράντε. Ο τίτλος είναι η «Υπέροχη φίλη μου» και έχοντας διαβάσει τα βιβλία εδώ και τρία χρόνια, περίμενα με αγωνία να βγει και η σειρά. Η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας δύο κοριτσιών της Έλενα Γκρέκο και της Ραφαέλα Τσερούλο, που μεγαλώνουν σε μια συνοικία της Νάπολης τη δεκαετία του '50, μεταφέροντας μας το νεορεαλισμό εκείνης της εποχής. Η μεταφορά των βιβλίων στην μικρή οθόνη κάλυψε τις προσδοκίες μου, είναι όπως ακριβώς την περίμενα. Καθηλωτική…

Καλό φθινόπωρο μας εύχομαι με όμορφες χαλαρές στιγμές!