ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αιτήσεις για τον Διαγωνισμό Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες

Διεξάγεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 η τελική φάση του «10ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο Διαγωνισμός αυτός που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1998 και απευθύνεται κάθε δύο χρόνια σε νεαρούς πιανίστες κάτω των 17 ετών, θα είναι και φέτος αναβαθμισμένος αφού τους διοργανωτές του θεσμού συνδράμει το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μέσω της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία αυτή έρχεται να επιβραβεύσει ακόμη περαιτέρω την προσπάθεια των νεαρών μας πιανίστων με μία πρόσκληση για συναυλία, ως σολίστ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου για ένα εκ των φιναλίστ του διαγωνισμού.

Το Α’ Βραβείο του διαγωνισμού, παραμένει ένα ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα στην Ευρώπη για τον νικητή και συνοδό του, ώστε ο νεαρός μας πιανίστας να επωφεληθεί από μία σειρά μαθημάτων που θα διοργανωθούν ειδικά γι’ αυτόν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde σε συνεργασία με κορυφαίους καθηγητές ή/και σολίστ πιάνου του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει ξεχωρίσει και έχει χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος ίσως διαγωνισμός του είδους του στην Κύπρο» αφού δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο στη σωστή διοργάνωση και την προβολή του όσο και στην εκπροσώπηση της πατρίδας μας εκτός των συνόρων της αλλά και την ουσιαστική στήριξη των νέων παιδιών και την περαιτέρω εξέλιξη τους.

Οι συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στα γραφεία του Οργανισμού Avantgarde μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016. Οι νεαροί πιανίστες που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα διαγωνιστούν την Πέμπτη 2 Ιουνίου για να εξασφαλίσουν μία εκ των 6 θέσεων που οδηγούν στην Τελική Φάση. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 3 Ιουνίου, οι έξι φιναλίστ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας την πρώτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη αλλά και την πρόσκληση για συναυλία που προσφέρει η συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη και θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η τελική του φάση θα μεταδοθεί ζωντανά από την Τηλεόραση του ΡΙΚ.

«Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί την σπουδαιότερη εκδήλωση από όλες όσες διοργανώνουμε» παραδέχεται ο Πρόεδρος του Avantgarde, κ. Σταύρος Κυριακίδης. «Ο Avantgarde είναι ένας Οργανισμός με πλούσια δράση στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου και έχει διοργανώσει ορισμένες από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Διαγωνισμός όμως αυτός είναι πολύ ξεχωριστός για μας. Κι’ αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί μέχρι και την ηλικία των 17, να διαγωνιστεί με συνομήλικους του, να ακούσει και να αξιολογήσει τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά να διεκδικήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει, ουσιαστικά, την χώρα του χάριν στο εκπαιδευτικής φύσεως ταξίδι που προσφέρεται ως Βραβείο. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συνεργαζόμαστε και φέτος με το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και είμαστε ευτυχείς που συμπορευόμαστε με ένα ακόμη οργανισμό που στηρίζει τους νεαρούς μουσικούς του τόπου και μοιράζεται τις δικές μας ευαισθησίες και ανησυχίες».

Η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως μία χώρα με παράδοση πλέον στο μουσικό στερέωμα της Ευρώπης. Ο Thomas Duis, διακεκριμένος Γερμανός πιανίστας έχει εκφράσει επανειλημμένα τον θαυμασμό του για το ταλέντο και τη μουσικότητα των νεαρών μας πιανίστων. «Στη Κύπρο βρίσκουμε πολύ περισσότερο ταλέντο από τις πλείστες τόσες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσω του θεσμού αυτού να στηρίξουμε τα παιδιά αυτά και να τους προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητες τους. Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά το παιδί που θα βρεθεί στην Ευρώπη, θα κάνει όλους εδώ στη Κύπρο υπερήφανους. Σίγουρα εμείς περιμένουμε να το φιλοξενήσουμε με ανυπομονησία».

Το βάρος της ευθύνης για την επιλογή των νικητών, έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς. Συγκεκριμένα αφορά πιανίστες και καθηγητές πιάνου από Γερμανία και Ιταλία ενώ εκπροσώπηση στην Επιτροπή θα έχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η κάθοδος ξένων κριτών είναι υπερβολή» σχολιάζει ο κ. Κυριακίδης. «Για μας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να νοιώσουν όλα τα παιδιά πως κρίνονται ακριβοδίκαια. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε καταξιωμένους παιδαγωγούς αλλά και σολίστ να έρθουν σε επαφή με τους Κύπριους νεαρούς μουσικούς, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικού μας επιπέδου».

Για πληροφορίες, όρους και αιτήσεις συμμετοχής, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde στα τηλέφωνα 22356066 ή/και 99620414. Τον Διαγωνισμό στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, η Ελληνική Τράπεζα, η Hermes Airports, η Kyriakides Piano Gallery και η Steinway & Sons.