ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αμίαντος: Ένα κρυμμένο διαμαντάκι

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Της Αφροδίτης Δερματά

Να ξυπνάς το πρωί και να ακούς το κελάρυσμα από το ρυάκι, να ανοίγεις το παράθυρο και να σε καλημερίζουν κόκκινα, ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα, να γεμίζουν τα μάτια σου φύση, να παίρνεις μια βαθιά ανάσα και το καθαρό οξυγόνο να διαπερνάει το κάθε κύτταρό σου. Χρώματα και αρώματα της φύσης να χαϊδεύουν τις αισθήσεις σου, κάπως έτσι είναι η πιο όμορφη καλημέρα και τη συνάντησα πρόσφατα στον Αμίαντο.

Ο Αμίαντος είναι ένα κρυφό, άγνωστο για τους περισσότερους, διαμαντάκι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα κάτω από την κορυφή του Τροόδους. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό χωμένο μέσα στο πράσινο, που διασχίζεται από τον ποταμό Κούρη, με ελάχιστους μόνιμους κάτοικους. Ο Αμίαντος οφείλει την ονομασία του στην εξόρυξη αμιάντου που πραγματοποιούνταν στα μεταλλεία του χωριού. Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, το κοινοτικό πάρκο της Ποντίκας και του Αμιάντου, η παιδική χαρά του χωριού και ο βοτανικός κήπος του μεταλλείου μπορούν να σού προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Ο καλύτερος τρόπος, όμως, για να μάθεις ένα μέρος δεν είναι άλλος από το να το περπατήσεις. Αξίζει νωρίς το απόγευμα να πάρεις τον περιφερειακό δρόμο με προορισμό το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Είναι περίπου δύο ώρες περπάτημα σε άσφαλτο, να πας και να γυρίσεις. Σπανίως συναντάς αυτοκίνητα ενώ οι ήχοι του δάσους και η απέραντη θέα σε συντροφεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του περιπάτου.

Αν είσαι αθλητικός τύπος, αξίζει τον κόπο να ανακαλύψεις τα κοντινά γραμμικά μονοπάτια. Το μονοπάτι «Περσεφόνη» με βαθμό δυσκολίας ένα έχει μήκος 3 χιλιόμετρα, χρειάζεσαι μια ώρα για να το διασχίσεις περνώντας μέσα από πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης, ενώ στο τέρμα η εξαιρετική θέα σε επιβραβεύει. Ένα δεύτερο μονοπάτι που μπορείς να περπατήσεις είναι το «Λούματα των αετών» με βαθμό δυσκολίας δύο, το οποίο διασχίζει μια πανέμορφη πλαγιά κι ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού μέσα από πλούσια βλάστηση και καταλήγει στο Πάρκο Αμιάντου. Αξίζει να κάνεις μια μικρή παράκαμψη και να δεις το αναστηλωμένο κρησφύγετο των Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α.

Όποια διαδρομή και αν ακολουθήσεις, σού προτείνω να ανακτήσεις τις χαμένες σου δυνάμεις στο εστιατόριο «Τα Φύλαγρα» (τηλ. 25552553) που βρίσκεται μεταξύ Αμιάντου και Σαϊτά. Δοκίμασε οπωσδήποτε την πεντανόστιμη καλοψημένη σούβλα του και τους υπέροχους κολοκυθανθούς. Για το τέλος, ένα γλυκό του κουταλιού θα σφραγίσει όμορφα τη μέρα σου και θα αφήσει μια όμορφη ανάμνηση στον ουρανίσκο σου. Έχει χιλιάδες κρυμμένες ομορφιές και πανέμορφη φύση αυτός ο τόπος… Ανακάλυψέ τον!

Υ.Γ1. Ο Αμίαντος δεν έχει καταλύματα, οπότε, αν δεν έχεις κάποιον να σε φιλοξενήσει, κάνε απλώς μια μονοήμερη απόδραση.
ΥΓ2 Για να βρεις τα μονοπάτια κάνε ένα κλικ εδώ