ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Αόρατο»: Tο gin που φέρνει την Κύπρο στο ποτήρι σου

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Πριν λίγο καιρό σάς είχαμε γράψει τις εντυπώσεις μας σχετικά με το πρώτο κυπριακό gin, τον Αόρατο. Τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό και το μοντέρνο artisan αποστακτήριο ονόματι Aristides Distilling.

Ένα συναρπαστικό spirit με πολλές χιλιάδες φανατικούς οπαδούς, που για πολλά χρόνια ήταν ποτό για φθηνή μέθη, το gin πλέον έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά του πλανήτη αφού έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καθαρότερα και γευστικότερα οινοπνευματώδη.

Τολμώντας κάτι διαφορετικό ο Άρης και η Μαριάννα, ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Aristides Distilling, λάνσαραν την πρώτη από τις τρεις συνταγές gin που έχουν ετοιμάσει αποκλειστικά από κυπριακά βότανα. Ένα ζευγάρι που ένωσε τις ιδέες και τις δυνάμεις του μάς μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μέχρι να φτάσουν στην υλοποίηση του Αόρατου, τη διαδικασία απόσταξης και πώς θα περιέγραφαν το gin αυτό με τρεις λέξεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον «Αόρατο» και το Aristides Distilling, καλύτερα να ξεκινήσουμε με την ερώτηση τι είναι το Aristides Distilling και πώς δημιουργήθηκε.

To Aristides Distilling είναι το πρώτο ολοκληρωμένο (full range) μικρο-αποστακτήριο (craft distillery) που ιδρύθηκε στην Κύπρο με στόχο την παραγωγή premium hand crafted αποσταγμάτων, τα οποία αναδεικνύουν την υπέροχη φύση του τόπου μας. Είναι το δεύτερο μέρος μιας 12χρονης ιστορίας που ξεκίνησε στο Μιζούρι των Η.Π.Α. το 2008.

Τι εννοείτε ολοκληρωμένο (full range) artisan αποστακτήριο;

Έχουμε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να παράγουμε αλκοόλ από όλες τις βασικές πρώτες ύλες όπως τα φρούτα, τα σιτηρά, τα μέλια (μολάσες) κ.ά. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παράγουμε αλκοόλ σε υψηλό αλκοολικό βαθμό χωρίς να χρειαστεί να το εισάγουμε, κάτι που μας επιτρέπει τη χρήση εξ ολοκλήρου της κυπριακής πρώτης ύλης αλλά και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα του τελικού προϊόντος μας σε όλα τα στάδια παραγωγής του από την αρχή μέχρι το τέλος (που είναι και η φιλοσοφία του αποστακτηρίου μας).

Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Κύπρο;

Ήταν πάντα μέσα στα σχέδιά μας να επιστρέψουμε στην Κύπρο μας και να συμβάλουμε και εμείς, με τον δικό μας τρόπο, στην ανάδειξη του τόπου μας και να προβάλουμε τα μοναδικά αρώματα της κυπριακής φύσης μέσα από τη δουλειά μας.

Πόσο καιρό σάς πήρε να υλοποιήσετε την ιδέα σας;

Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Δεν ήταν κάτι εύκολο αφού δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο προηγουμένως στην Κύπρο, κάτι το οποίο θα βοηθούσε πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες να είχαν επισπευσθεί. Χρειάστηκαν 2 χρόνια μελέτης, σχεδιασμού και επίλυσης πολλών δυσκολιών για να πετύχουμε τον στόχο μας. Λειτουργούμε επίσημα από την 1/1/2020.

Τι σας έκανε να δημιουργήσετε το δικό σας gin;

Η Κύπρος! Ζούμε σε ένα νησί που φημίζεται για τη φύση του. Η ηλιοφάνεια μαζί με τα πλούσια ηφαιστειογενή χώματα είναι ένας συνδυασμός που προσφέρει στα φυτά που μεγαλώνουν στο νησί μας έντονα αρώματα και μοναδικές γεύσεις. Το gin έχει πάντα ως βάση τον αόρατο (juniper), φυτό το οποίο συναντάμε στον Ακάμα, στο Τρόοδος και σε κάποια σημεία της ελεύθερης Αμμοχώστου και την Καρπασία. Στον «Αόρατο», έχουμε επίσης προσθέσει τσάι του βουνού (σιδερίτη), κόλιαντρο, σχίνο, σπατζιά, λασμαρί (για να αναφέρουμε μόνο μερικά), με στόχο να συνθέσουμε ένα αρωματικό μπουκέτο που να θυμίζει και να μυρίζει Τρόοδος.

Πώς προτιμάτε να πίνετε το gin σας;

Κατ’ αρχάς προτείνουμε σ’ όποιον θέλει να δοκιμάσει τον «Αόρατο» πρώτα να τον μυριστεί και να δοκιμάσει μια πολύ μικρή ποσότητα, σκέτο, για να εξοικειωθεί με τα αρώματα και τη γεύση του. Αυτό θα βοηθήσει τον καθένα ξεχωριστά να εντοπίσει τι του/της ταιριάζει. Εμείς προτείνουμε συνδυασμούς με ξινά mixers (π.χ. λεμόνι, λάιμ ή ξινά κεράσια) και γαρνιτούρες όπως το σέλινο και το αγγουράκι.

Πώς θα περιγράφατε τον «Αόρατο» με 3 λέξεις;

Αρωματικό, βελούδινο και πλούσιο σε γεύση!

Πόσο εύκολη είναι η παραγωγή του gin;

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι που κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα gin. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι οι τρόποι έχουν το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η δική μας φιλοσοφία περιλαμβάνει όλο το φάσμα από την επιλογή της ποικιλίας της πρώτης ύλης, την καλλιέργεια αλλά και την περιοχή προέλευσης της πρώτης ύλης. Αυτό συνδυαστικά με τη συμμετοχή μας σε όλα τα στάδια της παραγωγής έως την εμφιάλωση είναι κάτι που απαιτεί πολλή δουλειά, δημιουργικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια για την επίτευξη του στόχου μας.

Τα επόμενά σας επαγγελματικά βήματα; Έχετε σκοπό να βγείτε στις αγορές του εξωτερικού;

Έχουμε σκοπό να βγάλουμε στην αγορά μια τριλογία από gin με στόχο να προσφέρουμε στον καταναλωτή 3 διαφορετικές εμπειρίες/συνταγές/γευστικές κατευθύνσεις. Θα προχωρήσουμε και στην παραγωγή και άλλων αποσταγμάτων από διαφορετικές πρώτες ύλες μια και στο αποστακτήριό μας έχουμε τη δυνατότητα και τις γνώσεις να το πράξουμε. Στα σχέδιά μας είναι και οι αγορές του εξωτερικού και μας έχουν ήδη προσεγγίσει από ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως λέτε, η φιλοσοφία σας είναι ότι επικεντρώνεστε στην ποιότητα και στην τέχνη της γεύσης. Φοβάστε, αν ανοιχτείτε περισσότερο σε μεγαλύτερες αγορές ή με περισσότερες ποσότητες, μήπως χαθεί κάτι από αυτά;

Η φιλοσοφία του Aristides Distilling έχει να κάνει με τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας. Με λίγα λόγια, θα μεγαλώσουμε ώς το σημείο όπου μπορούμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο στην παραγωγική διαδικασία και κατά συνέπεια στην ποιότητα του προϊόντος μας. Αυτό που για εμάς έχει σημασία είναι η ποιότητα του αποστάγματος, η διαύγεια στην παραγωγική διαδικασία και όχι ο όγκος.

Πιστεύω ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα δύσκολο κοινό που δύσκολα εμπιστεύεται νέα brands, ειδικά αν αφορούν το φαγητό και το ποτό. Τι πιστεύετε γι’ αυτό; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Πιστεύουμε ότι σήμερα ο κόσμος αναγνωρίζει και εκτιμά την ποιότητα. Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, η μεγάλη επιλογή αλλά και η έμφαση που δίδει ο καταναλωτής στην προστασία της υγείας του, τον καθιστά καλύτερο κριτή της ποιότητας από ποτέ. Ο «Αόρατος» είναι ένα premium gin κατασκευασμένο στην Κύπρο με κυπριακά οργανικά βότανα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα premium gin τα οποία κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Η γεύση του είναι μοναδική και πολύπλοκη, η οποία έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις του κυπριακού κοινού και πολλών γευσιγνωστών του εξωτερικού.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία;

Η πραγματική διαδικασία ξεκινά από τη φύτευση, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την επεξεργασία των πρώτων υλών. Ακολουθεί η απόσταξη και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το ποτό συσκευάζεται. Η διαδικασία της απόσταξης χωρίζεται σε στάδια, και το κάθε στάδιο έχει πολλές μεταβλητές, οι οποίες πρέπει να καταγράφονται, να ελέγχονται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τη συνταγή μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με συνέπεια. Γι’ αυτό τον λόγο βασιζόμαστε στη νέα τεχνολογία διότι μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε στα πιο σημαντικά όπως είναι η γεύση και η ποιότητα. Το gin μας παράγεται από την απόσταξη καθαρού αλκοόλ (το οποίο προέρχεται από σιτάρι) και ενός συνδυασμού από βότανα, μπαχαρικά και φλούδες φρούτων αλλά με κύριο συστατικό τον αόρατο, το μόνο υποχρεωτικό στοιχείο για να μπορεί να αποκαλείται gin.

Από πού εμπνευστήκατε το όνομα;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η βάση του gin είναι τα juniper berries, αόρατος στα Κυπριακά (εξ ου και το όνομά του) ή ο άρκευθος στα Ελληνικά.

Το gin είναι ένα ποτό με μεγάλη ιστορία. Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το ποτό;

Το gin είναι ένα ποτό που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ένταση στα αρώματα και ο συνδυασμός βοτάνων και μπαχαριών που αποφέρουν κάθε φορά διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα αναλόγως της κάθε συνταγής του distiller και με τα mixers που θα συνοδεύσουν το τελικό προϊόν. Είναι ένα πολύ αγαπητό ποτό ειδικά στους mixologists που εδώ και αρκετά χρόνια κερδίζει έδαφος (τόσο το επάγγελμα όσο και το ποτό) αφού τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ωραία, δροσερά και αρωματικά κοκτέιλ!

Τα τελευταία χρόνια το gin αντικαθιστά τη βότκα. Γιατί θεωρείτε ότι έγινε αυτό;

Η δημοτικότητα του gin ανέβηκε γιατί παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από πλευράς mixologists και από πλευράς του καταναλωτή και αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα και την αρωματική γεύση που προσφέρει το gin, κάτι που στερείται η βότκα.

Μπορείτε να μας δώσετε μια συνταγή για το gin;

Απλή και δροσερή που σερβίρεται σε highball ποτήρι ή σε ποτήρι σωλήνα:

  • 50ml Aoratos dry gin
  • 150ml lemon tonic
  • Γαρνιτούρα: Σέλινο