ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ας μιλήσουμε για ουίσκι

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Ένα απόσταγμα με άπειρες ιστορίες, τρομερές δυνατότητες και πολλές παραλλαγές που πολλοί το ονομάζουν «βασιλιά των αποσταγμάτων», είναι αδύνατο να μην το λατρέψεις. Αν το λατρεύεις ήδη ή αν θες να μάθεις περισσότερα για το απόσταγμα αυτό, διάβασε πιο κάτω.

Είναι ίσως το πιο επιτυχημένο και διαδεδομένο ποτό όχι μόνο της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για το ουίσκι, καθώς ετοιμάζεσαι να παραγγείλεις το ποτό σου στο αγαπημένο σου μπαρ αυτό το Σάββατο (27 Μαρτίου) μιας και είναι η παγκόσμια ημέρα ουίσκι, ωστόσο τώρα είναι λίγο δύσκολο λόγω των καταστάσεων. Έτσι, κάναμε μία μικρή συζήτηση με τον γνώστη του αποστάγματος αυτού, Παναγιώτη Σάββα, με αφορμή την ημέρα αυτή.

Ίσως το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι από πού προέρχεται.

Το Whisky ονομάζεται το απόσταγμα που προέρχεται από τη ζύμωση και την απόσταξη δημητριακών όπως κριθάρι, καλαμπόκι, σιτάρι, σίκαλη και ρύζι, το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Ανάλογα με την καταγωγή του χρησιμοποιούνται διαφορετικά δημητριακά και έχουμε ξεχωριστούς τύπους whisky με φρουτώδη, μπαχαρένια, πικάντικα, λουλουδάτα, αλμυρά, μέχρι και καπνιστά χαρακτηριστικά.

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις, να διαλέξεις και να πιεις ένα καλό whisky;

Το να αναγνωρίσεις και να διαλέξεις ένα καλό whisky θέλει γνώση αλλά και εμπειρία. Πάντα, όμως, είναι σχετικό με τη δική σου παλέτα. Κάθε whisky έχει τα δικά του χαρακτηριστικά τα οποία, ως επί το πλείστον, παίρνει από την απόσταξη και την παλαίωση. Ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσουμε το whisky αλλά και να δοκιμάσουμε είναι τα λεγόμενα whisky flights που προσφέρουν κάποια μπαρ αλλά και διάφορα whisky tastings που διοργανώνονται από εταιρείες εισαγωγής αλλά και μπαρ. Φυσικά, ο πιο απλός αλλά και πατροπαράδοτος τρόπος είναι να επισκεφθούμε ένα μπαρ ή μία κάβα και να μιλήσουμε με το προσωπικό, ζητώντας να μας προτείνουν.

Το να απολαύσεις ένα καλό whisky είναι απλό: ωραία ατμόσφαιρα, καλή μουσική, καλή παρέα και ένα καλό πούρο.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για τη συντήρησή του;

Το whisky, όπως και όλα τα αλκοολούχα, θέλει προσοχή στην αποθήκευση, δηλαδή μακριά από ήλιο και ζέστη.

Πες μας, υπάρχουν λάθη που κάνουμε στο σερβίρισμα ή στην κατανάλωσή του;

Η λέξη «λάθος» είναι σχετική, το whisky παραδοσιακά, έχει 3 τρόπους σερβιρίσματος, με πάγο, χωρίς πάγο και με νερό. Απλώς, όταν λέμε με πάγο, να βάζουμε αρκετό πάγο ούτως ώστε να μη λιώνει γρήγορα. Προσωπικά, το whisky μου το προτιμώ με ένα μεγάλο πάγο.

Να φτιάξουμε cocktail ή είναι «αμαρτία»;

Ένα cocktail όταν φτιαχτεί σωστά, δεν είναι καθόλου αμαρτία. Αντίθετα, μπορεί εύκολα να αναδείξει το whisky.

Τι είναι το Single Malt Ουίσκι;

Όταν λέμε Single Malt, αναφερόμαστε σε ένα ουίσκι που παράγεται σε ένα και μόνο αποστακτήριο στο οποίο χρησιμοποιείται ένα είδος βύνης, που τις περισσότερες φορές είναι το κριθάρι. Τα single malt ουίσκι που προέρχονται από τη χώρα της Σκωτίας είναι τα πιο φημισμένα, αν και μπορούν να παραχθούν οπουδήποτε στον κόσμο. Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Αμερική και ο Καναδάς παράγουν επίσης εκπληκτικά single malt ουίσκι που μαγεύουν τους γευσιγνώστες παγκοσμίως.

Τελικά, το whisky πρέπει να το απολαμβάνουμε μόνο του ή με φαγητό; Και ποιο είναι το ιδανικό συνοδευτικό;

Μόνο του, με φαγητό, με πούρο, με καφέ, όπως θέλουμε. Το whisky είναι ένα απόσταγμα το οποίο μπορούμε μεν να το παντρέψουμε εύκολα, αλλά με το σωστό συνοδευτικό. Συνήθως, το whisky, μιας και είναι ένα δυνατό σε γεύσεις ποτό, το παντρεύουμε με δυνατές γεύσεις. Προσωπικά, μου αρέσει το «πάντρεμα» με μαύρη σοκολάτα, εσπρέσο και σίγουρα ένα καλό πούρο.

Γιατί πιστεύεις ότι το whisky ξεχωρίζει από τα άλλα ποτά;

Το whisky ξεχωρίζει πολύ απλά για την ιδιαιτερότητά του.

Ποιο κατά τη γνώμη σου είναι, όμως, το στοιχείο που κάνει το whisky τόσο διαχρονικό;

Η γεύση αλλά και η ιστορία του.

Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει και να απολαύσει το δικό του whisky;

Θεωρητικά η απάντηση είναι «ναι» αλλά δεν είναι τόσο απλό. Γενικά υπάρχουν όροι για να ονομαστεί whisky ή whiskey ένα απόσταγμα.

Γιατί τα γιαπωνέζικα ουίσκι έχουν απογειωθεί τόσο;

Γενικά οτιδήποτε προέρχεται από την Ασία έχει την τιμητική του αυτό το διάστημα. Τα ιαπωνικά αποστάγματα, όσα είναι αυθεντικά και όχι απλώς αναμιγμένα στην Ιαπωνία, έχουν μία πολύ διαφορετική και ξεχωριστή γεύση.