ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ας μιλήσουμε για το χοιρινό σουβλάκι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Και ειδικά για το σουβλάκι που δοκιμάσαμε πρόσφατα στη Λευκωσία, στο εστιατόριο Τρεις & ο Κούκος.

Ενώ κάποια πιάτα είναι ταυτισμένα με την κυπριακή κουζίνα και άρα θα έπρεπε λογικά στο πέρασμα των χρόνων να τα έχουμε εξελίξει, βοηθώντας τα να ταξιδέψουν ενδεχομένως ακόμα και εκτός συνόρων Κύπρου, εντούτοις η αίσθηση που μας δίνεται συχνά είναι πως περισσότερο κάνουμε πισωγύρισμα αντί να προχωρούμε μπροστά.

Ας μην αναφερθούμε στα πολύ περίπλοκα πιάτα, με τα πολλά υλικά και τις δύσκολες παρασκευές. Ας εστιάσουμε για παράδειγμα στο σουβλάκι, αυτό το ταλαιπωρημένο πιάτο του μεζέ, που η αλήθεια είναι πως δύσκολα το βρίσκεις να προσφέρεται σε μια νόστιμη και χορταστική εκδοχή. Αν πρέπει να μιλήσω για μένα, στην περιοχή που ζω, αν και υπάρχουν πολλά σουβλατζίδικα (ένα σε κάθε τετράγωνο), εντούτοις 2-3 είναι αυτά που προσφέρουν ένα decend αποτέλεσμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, όποτε πάμε σε ταβέρνα που έχουμε την επιλογή να φτιάξουμε εμείς τον μεζέ μας, συνήθως αποφεύγουμε το σουβλάκι, περισσότερο από φόβο να μην απογοητευτούμε ή απλώς προσπαθώντας να μειώσουμε το ρίσκο. Πρόσφατα, όμως, στο πλαίσιο της εξόδου μας στην ταβέρνα Τρεις & ο Κούκος, αποφασίσαμε να πιστώσουμε με εμπιστοσύνη τον ιδιοκτήτη Χριστόδουλο, δίνοντάς του το πράσινο φως να μας προτείνει ωραία πιάτα, μεταξύ των οποίων και σουβλάκια, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε έναν νόστιμο και χορταστικό μεζέ για τέσσερις.

Λοιπόν, ήρθαν στο τραπέζι: μια σαλάτα Κούκος (με ξινομυζήθρα), μια μελιτζανοσαλάτα και μια φάβα, ντοματοκεφτέδες, σιεφταλιές με ανάμεικτο κιμά (χοιρινό και αρνίσιο), παϊδάκια αρνίσια, σουβλάκι ψαρονέφρι, σουβλάκι ελάφι (βλέπε κεντρική φωτογραφία) και τσίπουρο για να συνοδεύει το φαγητό. Ο μεζές αυτός, έχω να πω πως ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν εκείνη τη στιγμή για να δώσουμε τα εύσημα στην ομάδα της ταβέρνας, ενώ και ο λογαριασμός που κληθήκαμε να πληρώσουμε στο τέλος συνοψίζει με τον πιο δυνατό τρόπο την έννοια του value for money.

Τολμώ να πω πως, ειδικά το σουβλάκι ψαρονέφρι είναι το πιο νόστιμο, ζουμερό και καλοψημένο χοιρινό σουβλάκι που δοκίμασα τα τελευταία χρόνια.

Σε μια εποχή που οι πλείστες ταβέρνες φλυαρούν σε ποσότητα και γεύσεις, ή απλώς κάνουν ξεπέτα, το να επενδύεις στην top πρώτη ύλη και να βγάζεις πιάτα με χαρακτήρα είναι κάτι που θα μπορούσε να σε κάνει να ξεχωρίσεις, δίνοντάς σου ταυτότητα.

Μπορεί η διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου στη νέα τοποθεσία της ταβέρνας να βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη, μιας και η μετακόμιση στην Αστυνομική Εστία έγινε πολύ πρόσφατα, το φαγητό όμως εδώ και κυρίως οι γεύσεις σίγουρα έχουν γίνει established και σίγουρα αξίζουν της προσοχής μας. Αυτό άλλωστε δεν θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο έτσι ώστε να επιστρέψουμε ξανά και ξανά σε ένα εστιατόριο; Εννοώντας φυσικά τη γεύση!

Ενημερωτικά, πέραν από τα προαναφερθέντα πιάτα, μέσω του μενού της ταβέρνας μπορείτε να γευτείτε γεύσεις από όλη την Ελλάδα -την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα Χανιά, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα και τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρουμε ενδεικτικά πιάτα όπως η μελιτζανοσαλάτα, το εξαιρετικό λαδοτύρι σαγανάκι Μυτηλίνης, τους κολοκυθοκεφτέδες, τον παστουρμά και το λουκάνικο με ούζο. Εκτός όμως από αυτά, τα κλασσικά δηλαδή μεζεδάκια ταβέρνας, στο μενού θα βρεις επίσης και επιλεγμένα κρέατα, με μια ποικιλία που θα ζήλευαν ακόμα και τα ακριβά εστιατόρια. Από Picanha, Ribeye, Sirloin, T-Bone, Φιλέτο και Tomahawk, μέχρι αρνί καρέ Νέας Ζηλανδίας, χοιρινά μπριζολάκια Iberico, αρνίσιο παϊδάκι Μυτιλήνης, αλλά και αντικριστό αρνί.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταβέρνα Τρεις & ο Κούκος ΕΔΩ.