ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Atelier: Ο γαλλικός αέρας στην παλιά Λευκωσία

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑ

Η Ειρήνη Γεωργαλλά δοκιμάζει τα εστιατόρια της Κύπρου και καταγράφει τις εμπειρίες της.

Σε ένα από τα όμορφα δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας και σε απόσταση ασφαλείας από τη βαβούρα των πολυάσχολων οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, λειτουργεί από το 2016 το γαλλικό εστιατόριο Atelier. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σακκάς είναι μισός Κύπριος - μισός Γάλλος, ενώ τα ηνία της κουζίνας βρίσκονται στα χέρια του Παριζιάνου σεφ Jeremie Gomard. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που η γαλλική αισθητική διαχέεται σε όλες τις εκφάνσεις του εστιατορίου με μια αβίαστη φυσικότητα.

Η ανακαίνιση που είχε γίνει στο παλιό αρχοντικό όπου στεγάζεται, συνδυάζει σε αρμονία την κυπριακή αστική αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα με την κίτρινη πουρόπετρα, το ξύλινο δάπεδο και τα περίτεχνα κεραμικά, μαζί με στοιχεία γαλλικής φινέτσας. Η ατμόσφαιρα είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη σε περιβάλλον εστίασης, με ήπιο φωτισμό και μουσική υπόκρουση σε χαμηλή ένταση. Και αναφέρω συγκεκριμένα αυτό το στοιχείο, γιατί είναι κάτι που το διαχωρίζει από άλλα εστιατόρια, που στην προσπάθεια της εμπορευματοποίησης, δυναμώνουν τη μουσική από ένα σημείο και μετά και μετατρέπονται σε μπαρ.  

Ο κατάλογος στο μεγαλύτερο μέρος του περιέχει τα τυπικά πιάτα ενός κλασσικού γαλλικού εστιατορίου με στοιχεία εκσυγχρονισμού όπως τερίνες, φουά γκρα, μοσχαρίσιο ταρτάρ και στέικ, χοιρινά μάγουλα και στήθος πάπιας. Υπάρχουν όμως και τα λιγότερο τυπικά, που κινούνται στη σφαίρα της διεθνούς κουζίνας, που φαίνεται ότι περιλήφθηκαν για να ικανοποιήσουν τις τάσεις της εποχής μας, όπως είναι ο τόνος ή το μοσχάρι τατάκι. Τα σαββατοκύριακα προσφέρεται και brunch.

Όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά καλοφτιαγμένα, εκτός από μια μικρή αστοχία στο honey-mustard dressing της σαλάτας με κινόα, που στο σύνολο της βραδιάς μου φάνηκε αμελητέα.

Το Duo de Foie Gras ήρθε με μια βελούδινη τερίνα κι ένα αριστοτεχνικά τσιγαρισμένο λιπαρό συκώτι που συνοδεύεται με κομμάτια μήλου και φρυγανισμένο ψωμί.

Το στήθος πάπιας με σάλτσα μέλι-πορτοκάλι συνοδευόταν από πουρέ γλυκοπατάτας και ήταν ψημένο στην εντέλεια διατηρώντας τη ζουμερή και τρυφερή υφή του και τα χοιρινά μάγουλα, έλιωναν κυριολεκτικά στο στόμα.

Το γεύμα έκλεισε ευχάριστα με ένα αψεγάδιαστο σουφλέ (moelleux) σοκολάτας, από τα καλύτερα που έχω φάει στο νησί.  

Στα θετικά θα καταγράψω και την εκλεκτική λίστα κρασιών, με περίπου 30 γαλλικές ετικέτες από διαλεχτά οινοποιεία, κυρίως μεσαίας τιμολόγησης.

Το γεύμα με ποτήρι κρασί, θα σας στοιχίσει περίπου €35 το άτομο.

Βαθμολογία: 4/5

Για τη συγγραφή του κειμένου η επίσκεψη έγινε χωρίς γνωστοποίηση και χωρίς διαφημιστικό σκοπό. Ο λογαριασμός πληρώθηκε από την κα Γεωργαλλά.