ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βlog: Έχεις άγχος; Πάρε το Βουνί

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Tης Αφροδίτης Δερματά

Aν αισθάνεσαι πιεσμένος, αν ο χειμώνας δεν βγαίνει κι ο χρόνος σου συμπιέζεται και σε καταπιέζει, χωρίς να μπορείς να πάρεις ανάσα ή αν, εξάλλου, νιώθεις ότι το άγχος σε περικυκλώνει ασφυκτικά και είσαι έτοιμος να πάρεις τα βουνά, η λύση είναι μια…άσε τα βουνά και πάρε το βουνί. Το Βουνί που λες είναι ένα χωριουδάκι τοποθετημένο στην πλαγιά ενός βουνού κάπου έξω από τη Λεμεσό, το οποίο το ξέρουν λίγοι και καλοί και διαθέτει μυοχαλαρωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, έχει ως εξής: Σάββατο πρωί φορτώνεις παιδιά, σκυλιά στο αυτοκίνητο και κατευθύνεσαι προς Λεμεσό. Μετά από μια ώρα περίπου βρίσκεσαι στην αυλή του Walnut Grove (25942286). Πρόκειται για ένα άκρως γραφικό ενοικιαζόμενο σπίτι με όμορφη αυλή (σκυλάκια επιτρέπονται), με θέα την πλαγιά του βουνού. Η φιλικότατη ιδιοκτήτρια σε κερνάει χειροποίητη ζιβανία και σουτζούκο ενώ τα ετοιμοπόλεμα ξύλα περιμένουν στωικά στο τζάκι την υγρασία της νύχτας. Σε λίγη ώρα το ηλιοβασίλεμα χρωματίζει το βουνό με τα πύρινα χρώματά του ενώ ήδη γνωρίζεις πως κάθε υποχρέωση της καθημερινότητας δεν χωράει στο πλαίσιο αυτού του ειδυλλιακού τοπίου.

Το βράδυ σε βρίσκει να τριγυρνάς στα καλντερίμια του χωριού ενώ η «Ωραίας Ελλάς» ο «Αλέξανδρος», και ο «Τάκης», οι τρεις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού ήδη έχουν ανάψει κάρβουνα και δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα στο… τσικνοσάββατο. Ζεστή ατμόσφαιρα, φρεσκοψημένοι μεζέδες, νόστιμα ορεκτικά και ντόπιο κρασί συνθέτουν το σκηνικό και στα τρία ταβερνάκια, κάνοντας, έτσι, την επιλογή μας δυσκολότερη… Την αφήνω, λοιπόν, σε εσάς. Δεν οδηγείς, οι αποστάσεις είναι κοντινές, οπότε μπορείς να το ρίξεις έξω άφοβα.

Της άλλης μέρας το πρωί, ένας ζεστός κυπριακός καφές με σπέσιαλ παραδοσιακό πρωινό σε υποδέχεται στο τραπεζάκι της αυλής ενώ το χωριό σε περιμένει να το εξερευνήσεις από άκρη σ’ άκρη. Λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, όμορφα διακοσμημένες ξύλινες πόρτες, στενά μπαλκόνια και εσωτερικές αυλές σού δίνουν την αίσθηση ότι το εν λόγω χωριό είναι ένα υπαίθριο μουσείο της ζωής και της κοινωνίας του περασμένου αιώνα. Μη ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στο παραδοσιακό μπακάλικο του χωριού για να αγοράσεις φρέσκα φρούτα ντόπιας παραγωγής: είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστείς και να πάρεις δύναμη για να συνεχίσεις το περπάτημα. Αν ο οργανισμός σου αναζητάει έξτρα δόση καφεΐνης, το παραδοσιακό καφενείο του χωριού είναι έτοιμο να ικανοποιήσει την ανάγκη σου.

Τα ταβερνάκια που προανέφερα σε περιμένουν και για μεσημεριανό αλλά καλό είναι να έχεις κάνει κράτηση από το προηγούμενο βράδυ διότι τις Κυριακές το χωριό έχει αρκετούς επισκέπτες και υπάρχει περίπτωση να μην βρεις τραπέζι.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά ούτε να ξοδέψεις χρόνο αναζητώντας εναλλακτικά μέρη! Σε απόσταση αναπνοής από τη Λεμεσό κρύβεται ένας μικρός Παράδεισος, ο οποίος σε περιμένει να τον ανακαλύψεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σε απογοητεύσει. Κάθε στιγμή θα απορροφά κάθε αρνητική σου σκέψη και θα σε στείλει πίσω ολοκαίνουργιο με πνεύμα ανάλαφρο και μυαλό πεντακάθαρο.

Ενοικιάζομενα δωμάτια στο Βουνί

Vouni Lodge 99685395
Oινοχώρι 99649460
Ιpio vouni suites 99577140