ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δοκιμάσαμε πιάτα διά χειρός Locatelli

ΜΑΡΙΑ ΦΑΝΤΗ

Της Μαρίας Φάντη

O κορυφαίος celebrity σεφ George Locatelli, ήρθε στις  24 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Amara για μια σπέσιαλ βραδιά γευσιγνωσίας, καθώς υπογράφει και επιμελείται το εστιατόριο Ristorante Locatelli.

Αισθητική, εμπειρία, ταλέντο αλλά και όρεξη για δημιουργία είναι μερικά από τα στοιχεία της πολυσύνθετης προσωπικότητας του George Locatelli, που μαζί με τo ξενοδοχείο Amara, κάνουν ένα δυνατό δίδυμο εξυπηρέτησης του κόσμου, σε ένα εστιατόριο με μοντέρνα διακόσμηση, άνετους χώρους και καταπληκτικές γεύσεις.

Η άψογη ατμόσφαιρα στο εστιατόριο, με το αυστηρά επαγγελματικό service συνθέτουν το κατάλληλο περιβάλλον, για να απολαύσεις τα εδέσματα ενός chef που θυμίζουν πινακοθήκη. Η υπερβολή δεν υπάρχει, η wine list είναι πλήρης και ο κόσμος που το επισκέπτεται, είναι ο καλύτερος.

Ανοίγοντας την τεράστια, βαριά πόρτα που το χωρίζει το εστιατόριο από το lobby του ξενοδοχείου μεταφέρεται κανείς σε ένα άλλο σύμπαν. Θαρρείς ότι μέσα από μια πόρτα αλλάζεις πόλη και βρίσκεσαι ξαφνικά στο Λονδίνο ή την Νέα Υόρκη. Η art-deco, minimal διακόσμηση η κάθε λεπτομέρεια, τους πίνακες, το ξύλο δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον.

Πολυτέλεια ποιότητα εμπειρία συνύπαρξη υλικών με την γνώση της αφαίρεσης να κυριαρχεί παντού αλλά και τις σωστές εκτελέσεις συνθέτουν ένα menu υψηλών προσδοκιών με έμφαση στην λεπτομέρεια και τις ανάγκες που έχει η γαστρονομική σκηνή της Κυπρου.

Τα πιάτα ήταν όλα συνοδευμένα με ιταλικά κρασιά επιλεγμένα από τον ίδιο τον σεφ. Ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη για να αποκτήσουμε άλλη μια εμπειρία γεύσης από το υπέροχο ψωμί flash fried συνοδευμένο με τον πραγματικό βασιλιά των αλλαντικών, το περίφημο κουλατέλλο, το οποίο συνοδεύεται έξοχα με άσπρο sparkling wine Ferrari brut.

Ψητά καλαμάρια με ρόκα και νιφάδες κόκκινο τσίλι ήταν εξαιρετικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, «κινήθηκε» και το viletto tonnato, ένα πιάτο που συνδυάζει με θαυμαστή αρμονία τις γεύσεις της θάλασσας με της στεριάς και συγκεκριμένα τον τόνο και το μοσχαρίσιο κρέας μαζί με κάπαρη.

Το πιάτο αυτό συνόδευε επίσης άσπρο κρασί Vermentino is Argiolas 2018. Ανεπανάληπτο ήταν και το βράσιμο των φρέσκων ζυμαρικών στην αστακομακαρονάδα, με γλυκό τσίλι και ντομάτα που κοντράρει άνετα με την επιλογή του κρασιού Cervaro Della Sala 2017.

Το επόμενο πιάτο είναι απλά μια τελετουργία απολαύσεις. Το όνομα αυτής Branzino in crosta di sale e erbe. Το ψάρι ψημένο μέσα σε αλάτι είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και απλή συνταγή. Εντυπωσιακή, γιατί η τελετουργία του σπασίματος του κελύφους του αλατιού στο τραπέζι, που αποκαλύπτει ένα υπέροχο ζουμερό ψάρι στα μάτια των καλεσμένων, σε κρούστα αλατιού δημιουργεί έκπληξη, σχόλια και υψηλές προσδοκίες, τις οποίες το αποτέλεσμα υπερκαλύπτει με χειροκρότημα και ηδονικούς μυκηθμούς. Και εξαιρετικά απλή, γιατί με ελάχιστα υλικά αλλά προπάντων καλή τεχνική.

Το ψημένο λαυράκι λοιπόν σε κρούστα αλατιού και βότανα συνοδευμένο με βαλσάμικο και ελαιόλαδο. Το κρασί που συνόδευε το πιάτο αυτό ήταν φυσικά λευκό ονόματι Alois Lageder - Pinot Grigio Porer του 2018.

Το τελευταίο κυρίως πιάτο πριν το γλυκό ονομάζεται Guancia di vitello, patate, olive tartufo nero που ήταν το μόνο πιάτο που συνδυάστηκε με κόκκινο κρασί (Cos in Pithos Rosso 2015). μοσχαρίσιο μάγουλο με πούρε πατάτας και μαύρη τρούφα.

Ο γλυκός επίλογος της βραδιάς γράφτηκε με τo επιδόρπιο, την νοστιμότατη crema al sambuco, meringue salsa al pompelmo που περιέχει μαρέγκα, σαμπούκο, κρέμα γάλακτος και λικέρ από πορτοκάλι. 

To Ristorante Locatelli είναι αναμφίβολα από τα ομορφότερα εστιατόρια της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα, με μια αίσθηση που δύσκολα μπορεί να δημιουργηθεί εκτός ενός μεγάλου, πολυτελούς ξενοδοχείου. Ένα εστιατόριο που, καθώς θα εξελίσσεται, πιστεύω ότι θα φέρει στην Κύπρο την τάση των σπουδαίων ξενοδοχειακών εστιατορίων που συναντάμε χρόνια τώρα στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του κόσμου.