ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι και αυτή η κυπριακή μπάντα που κάνει διεθνή καριέρα και μας κάνει περήφανους

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Έτυχε να δεις την αφίσα με τις συναυλίες που έχουν στο εξωτερικό οι Monsieur Doumani φέτος το καλοκαίρι;

Όταν πριν από μερικά χρόνια, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, είχα ρωτήσει τους Monsieur Doumani αν θεωρούν ότι κάνουν διεθνή καριέρα, ή τελοσπάντων πώς το εισπράττουν όλο αυτό με τις περιοδείες στο εξωτερικό, τη συμμετοχή τους σε μεγάλα φεστιβάλ και τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις, απάντησαν ως εξής:

«Η αλήθεια είναι ότι φανήκαμε αρκετά τυχεροί με τον πρώτο μας δίσκο ‘Grippy Grappa’ αφού οι πολύ καλές κριτικές από διεθνή μέσα μάς άνοιξαν τις πόρτες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και μας καθιέρωσαν κάπως στην παγκόσμια σκηνή της World Music. Εμφανιζόμαστε αρκετά συχνά σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, αφού επιδιώκουμε η μουσική μας να βγει και εκτός της Κύπρου. Εντούτοις, είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με το τι πετυχαίνουμε κάθε φορά και ποτέ δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς απλώς κάνουμε αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε και ποτέ δε μιλάμε για εγχώριες ή διεθνείς καριέρες».


Γνωρίζοντας το ποιόν των παιδιών, σίγουρα δεν μπορείς να αναμένεις διαφορετική απάντηση. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην «κορτώννουμεν τζαι μεις μαζί τους», όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Facebook ο Εύης Μιχαηλίδης, βλέποντας την τόσο πλούσια περιοδεία τους στο εξωτερικό, με σταθμούς σε Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ρουμανία, ακόμα και Ιαπωνία.

«Κορτώννουμεν» ή απλώς νοιώθουμε περήφανοι, γιατί αυτή η μπάντα δεν παίζει απλώς μουσική. Οι Doumani κάνουν ένα είδος ακτιβισμού, από την άποψη ότι οι στίχοι τους πραγματεύονται πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες, τις δικές τους και τις δικές μας. «Μέσα από τη μουσική μας, θεωρούμε ότι εκτελούμε ένα είδος ακτιβισμού Είναι κατ’ ακρίβειαν το όχημα μέσα από το οποίο εκφράζουμε τις πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες. Θα ήταν εντελώς παράλογο να ζούμε και να βιώνουμε τα καθημερινά προβληματικά θέματα της κυπριακής κοινωνίας και να σφυρίζουμε αδιάφορα ή να μην έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στη μουσική μας. Πιστεύουμε ότι η τέχνη για να έχει νόημα, πρέπει να παίρνει και να δίνει. Αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση και η τέχνη αδυνατεί να λαμβάνει υπόψην το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα τότε απλούστατα είναι εκτός πλαισίου και άρα δεν έχει και ιδιαίτερο βάρος, νόημα και λόγο ύπαρξης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο την δημόσια τοποθέτηση μέσω της τέχνης».

Αυτός είναι ο λόγος που υπερηφανευόμαστε για την τόσο ηχηρή παρουσία τους στα φεστιβάλ του εξωτερικού και όχι γιατί απλώς ταξιδεύουν τη μουσική του τόπου και δη την παραδοσιακή μουσική μας στην Ιαπωνία και τη Γερμανία. Εξάλλου, αυτό που κάνουν οι Doumani δεν είναι παραδοσιακή μουσική. Ναι μεν όταν πρωτοξεκίνησαν, το 2012, η αρχική ιδέα ήταν να πειραματιστούν σε κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και ως εκ τούτου ο κόσμος τούς γνώρισε κυρίως μέσα από τις διασκευές που έκαναν, εντούτοις τα τελευταία χρόνια συνθέτουν τα δικά τους κομμάτια, τα οποία έχουν επιρροές από πολλά και διάφορα μουσικά είδη και καταστάσεις. «Η βάση ορισμένων κομματιών είναι σίγουρα η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και ο στίχος μας είναι στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά οι επιρροές από άλλες μουσικές είναι πλέον έντονες και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε να εντάξουμε το γκρουπ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής».


Οπότε, όχι, αυτό που κάνουν οι Monsieur Doumani δεν είναι παραδοσιακή μουσική, όσο κι αν συχνά αισθανόμαστε πως υπάρχει αυτή η αντίληψη ανάμεσα σε κόσμο που απλώς τους έχεις ακουστά. Ειδικά στο εξωτερικό, όπου έχουν κάνει μερικές εκατοντάδες συναυλίες τα τελευταία χρόνια, το κοινό που πάει να τους δει τους ακολουθεί λόγω του τι κάνουν και του ποιοι είναι. «Δεν προσποιούμαστε ότι παίζουμε κάτι άλλο από αυτό που παίζουμε. Δε θα κάναμε ποτέ καμία κίνηση απλά και μόνο για να πουλήσουμε κυπριακό φολκλόρ στο εξωτερικό. Αυτό μάλιστα θεωρούμε πως είναι και κάπως χυδαίο».

Πάντως, αν ψήνεσαι να τους ακούσεις και να πάρεις γερή δόση από τον ήχο και τον στίχο που έχουν λατρέψει οι ξένοι followers τους τα τελευταία χρόνια, έχοντας το συνδέσει μάλιστα με τη μουσική δημιουργία της Κύπρου, μάθε πως τα παιδιά έχουν προγραμματισμένες δύο συναυλίες και στο νησί, για τους εδώ φίλους τους: στις 14 Ιουλίου παίζουν στο Afrobanana Festival, στη Γιαλιά, και στις 12 Αυγούστου παίζουν στο Animafest, στη Σαλαμιού.

Μέλη του σχήματος σήμερα είναι ο Αντώνης Αντωνίου (τζουράς, φωνητικά, ηλεκτρονικά), ο Δημήτρης Γιασεμίδης (τρομπόνι, φλάουτο) και ο Άντης Σκορδής (κιθάρα, λούπες, φωνητικά υποστήριξης).