ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις (ξανά) την Ελλάδα, μέσα από την κουζίνα της

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Στην αυλή της ταβέρνας Τρεις & ο Κούκος στο Ναυτικό Όμιλο Πασιμις, νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Είναι λες και είσαι προσκεκλημένος στο σπίτι ενός φίλου για να δοκιμάσεις ωραία ελληνικά πιάτα, συνοδεύοντάς τα με βαρελίσιο κρασί ή με μια ωραία ζιβανία ή τσίπουρο.

Καθίσαμε σε ένα από τα τραπέζια της αυλής, κάτω από τη μανταρινιά, η οποία ενόψει καρναβαλίστικης περιόδου «φορά» τα γιορτινά της. Σε αυτό το παλιό κυπριακό σπίτι με την 50s αισθητική, στην καρδιά της Λευκωσίας, θα γευτείς πιάτα με γεύσεις από όλη την Ελλάδα -την Κρήτη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τα Χανιά, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα και τη Θεσσαλονίκη.

Μια αυλή που θα μπορούσε άνετα να αποτελεί και κομμάτι μιας ελληνικής κατοικίας, σε κάποιο νησί ή στην ελληνική επαρχία. Άλλωστε, όντας σε Ναυτικό Όμιλο, το στοιχείο της θάλασσας και της φιλοσοφίας που τη συνοδεύει, συνεπώς και της Ελλάδας, είναι διάχυτο σε όλο το μαγαζί.

Ακόμα και αυτές οι μικρές σημαίες που κρέμονται στον χώρο σε προϊδεάζουν για αυτό που θα απολαύσεις κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής σου.

Στο διά ταύτα, αφού κάναμε ζέσταμα με ένα ποτηράκι λευκό house wine, ζητήσαμε να μας προτείνουν μια ωραία ζιβανία. Σε μερικά λεπτά έφτασε στο τραπέζι μας η μυρωδάτη ζιβανία του παφίτικου Οινοποιείου Kalamos, για να συνοδεύσει όπως του αρμόζει ένα δείπνο που τιμά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, ο οποίος μάς περιέγραψε λεπτομερώς όλα τα πιάτα, παραγγείλαμε φάβα, μελιτζανοσαλάτα και τυροκαφτερή από τις σπιτικές αλοιφές, τα οποία ήρθαν με ελληνική πίτα, ενώ από ορεκτικά επιλέξαμε το εξαιρετικό λαδοτύρι σαγανάκι Μυτηλίνης, τους κολοκυθοκεφτέδες, τον παστουρμά και το λουκάνικο με ούζο.

Από τις τέσσερις σαλάτες επιλέξαμε την Κούκος, μια πράσινη σαλάτα με κρητικό κατσικίσιο τυρί ξινομυζήθρα, παστά σύκα και καβουρδισμένα φουντούκια, ενώ απ’ εκεί και πέρα πήραμε μπιφτεκάκια, συκώτι που ήταν απίστευτα νόστιμο, σουβλάκι χοιρινό, αλλά και μαριναρισμένο κοτόπουλο μπούτι (χωρίς κόκαλο).

Δεν θα μπορούσαμε τέλος να μην παραγγείλουμε και κάτι από τα special κρέατα κοπής… Τα χοιρινά μπριζολάκια Ibericco φάνταζαν μια πολύ καλή επιλογή, όπως και αποδείχτηκε τελικά!

Η συνολική εμπειρία, πάρα πολύ καλή, αφού παρόλο που βρίσκεσαι στο κέντρο της Λευκωσίας εντούτοις πάντα παίρνεις μια γερή δόση από Ελλάδα και την κουζίνα της, στην καλύτερή της εκδοχή! Το δείπνο έκλεισε τέλεια με γλυκά σιάμαλι, ινδοκάρυδο και χαλβά, μαζί με το παγωτό τους, τα οποία ονομάζουν δροσερή πανδαισία.

Να αναφέρουμε τέλος πως η ταβέρνα, για τους λάτρεις της μπύρας, προσφέρει αρκετές μπύρες στο μενού (κάποιες από τις οποίες craft), αλλά και μεγάλη ποικιλία από κρασιά, ελληνικά και κυπριακά.

Info
Τηλ. 22320380
Ιφιγενείας και Λυσάνδρου γωνία, Λευκωσία
Δ-Σ 19.00-01.00