ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι το «Μπακάλικο» το μαγαζί που «εφηύρε» το brunch στην ύπαιθρο;

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αν και δεν σκεφτήκαμε ξαφνικά να αναζητήσουμε την πατρότητα των διαφόρων trends (γαστρονομικών trends στην προκειμένη), εντούτοις δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως, όταν το 2013 ο φωτογράφος στο επάγγελμα Μάριος Χαψής αποφάσισε να ανηφορίσει στον Αγρό, να ανακαινίσει ένα παλιό μπακάλικο στο χωριό και να ποντάρει στο πρόγευμα (ή μπούκωμα ή brunch ή όπως αλλιώς κι αν λέγεται το είδος), ήταν σίγουρα ένας από τους πρώτους που το επιχειρούσαν, βοηθώντας κατά κάποιο τρόπο να δημιουργηθεί ένα νέο είδος εξόδου για όσους επέλεγαν τις εκδρομές στα χωριά.

«Μέχρι τότε οι επιλογές για φαγητό στο χωριό περιορίζονταν στα μεγάλα κέντρα που έφτιαχναν σούβλα, οφτόν, κουπέπια και μακαρόνια του φούρνου, αλλά και στις ταβέρνες. Η απόφαση να προσφέρουμε ‘μπούκωμα’ στο χωριό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά προϊόντα του Αγρού και των γύρω περιοχών, έδωσε μια εναλλακτική στον κόσμο και μια ελευθερία, αφού πλέον μπορούσαν να απολαύσουν το συγκεκριμένο είδος οποιαδήποτε ώρα -από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα».



Εννιά χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι το παράδειγμα του «Μπακάλικου του Χαψή» ενέπνευσε πολλούς, εξ ου και πλέον υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά στην κυπριακή ύπαιθρο τα οποία προσφέρουν το είδος που επικράτεσαι να λέγεται brunch. Και αυτό είναι κάτι που, όπως ο ίδιος ο Μάριος λέει, τον χαροποιεί ιδιαίτερα.
 

«Είναι ωραίο να προσφέρεις στον κόσμο κάτι ποιοτικό. Εμείς εδώ δεν ποντάρουμε τόσο στις ευφάνταστες συνταγές όσο στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των προϊόντων».


Δοκιμάζοντας πάντως το μπούκωμα, το οποίο αποτελείται από αυγά-μάτια στον ατμό, χαλούμι ψημένο με κουμανταρία και παστά σύκα, καπνιστό-κρασάτο μπέικον, φρέσκα αναρή με έψιμα, λούντζα, κεφαλοτύρι, ντομάτα, αγγουράκι, αλλά και μαρμελάδες δικής του παραγωγής, εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του μαγαζιού.

Αυτή την περίοδο μάλιστα, η μαρμελάδα που προσφέρει, φτιαγμένη από αρώνια, πορτοκάλι και μήλο, έρχεται από άλλο πλανήτη! Μαζί θα σου φέρει και άλλη μια εξωγήινη γεύση, ένα προϊόν αν το γευόσουν με blind tasting θα έβαζες στοίχημα ότι είναι sugar free bueno. Πρόκειται για ένα από τα προϊόντα «Θεοπίστη» (τα γνωστά φυστικοβούτυρα), φτιαγμένο με cashew nuts, φουντούκι, ηλιόσπορο, μαστίχα και βανίλια.

Γενικότερα, πολλά προϊόντα που έχουν βγει κατά καιρούς από την κουζίνα του Μπακάλικου όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε trademarks, με πρώτο και καλύτερο το banana bread με τα μούρα και τη σοκολάτα, το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις όποτε κι αν βρεθείς εκεί, φρέσκο της ημέρας.

Αλλά και το μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο, το οποίο «στην αρχή ο κόσμος το έβλεπε παράξενα», αναφέρει χαμογελώντας ο Μάριος. Άσχετο αν στην πορεία υιοθετήθηκε ως ιδέα από όλα τα καφενεία στο χωριό και όχι μόνο.

 

Το πρόγευμα σου μπορείς να το συνοδεύσεις και με κάποια άλλα εδέσματα, όπως «πομηλοροτηανιά», λουκάνικο ή και με σάντουιτς της ώρας, τα οποία προσφέρονται και το βράδυ μαζί με διάφορα platters που περιλαμβάνουν αλλαντικά, τυριά και φρούτα του χωριού.

Στο μενού υπάρχουν επίσης καφέδες, τσάι, δροσιστικά ροφήματα, κοκτέιλ, αλλά και τοπικά κρασιά από οινοποιεία όπως ο Τσιάκκας, ο Βλασίδης, ο Αργυρίδης, αλλά και το ελληνικό ονοποιείο Τσέλεπος.

 


Στην επόμενη σου επίσκεψη στο Μπακάλικο, κάθισε στη μικρή βεράντα, αγναντεύοντας την ωραία θέα στο χωριό και απολαμβάνοντας ένα δροσιστικό ροδόνερο ή ένα gin με τριαντάφυλλα. Αξία ανεκτίμητη, που την αναγνώρισε μέχρι και η Tonia Buxton, όταν πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε στο Μπακάλικο για γύρισμα!

Info
Τηλ. 99409108
Αγρός, επ. Λευκωσίας
ΠΑΡ 18.00-23.00, Σ-Κ & αργίες 09.00-23.00 (ως τις 15.00 το πρόγευμα)