ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένα στέκι βγαλμένο από ταινία του Αλμοδοβάρ στην Παλιά Λευκωσία

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΡΜΑΤΑ

Περνάω την πόρτα και το σκηνικό μοιάζει σαν βγαλμένο από ταινία της δεκαετίας του 60. Πράσινοι τοίχοι, διακοσμημένοι με vintage κάδρα που πλαισιώνουν φωτογραφίες από παλιές ελληνικές ταινίες και αφίσες από παλιές διαφημίσεις. Στα ηχεία παίζει ισπανική μουσική. Θα μπορούσα άνετα να ήμουν σε μια γειτονιά της Βαρκελώνης. Το μόνο που προδίδει την τοποθεσία είναι οι φωτογραφίες της Λαμπέτη, της Βουγιουκλάκη και άλλων παλιών αγαπημένων ηθοποιών και ο μιναρές που ορθώνεται έξω από το παράθυρο. Αισθάνομαι ότι έχω βρει ένα αλμοδοβαρικό σκηνικό στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ο  Παναγιώτης, με υποδέχεται ευγενικά. Καθόμαστε στο πράσινο διδερένιο τραπέζι και συστηνόμαστε. Κάποιες στιγμές σηκώνεται να εξυπηρετήσει πελάτες κι εγώ λατρεύω να χαζεύω τριγύρω το μέρος, το σκηνικό και η μουσική με ταξιδεύουν. Το κτήριο που στεγάζεται το Καφενείο 11 υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Από το 1964 έγινε μαγαζί με υλικά οικοδομών, έπειτα «άλλαξε καριέρα» έγινε μαγαζί με χρώματα ζωγραφικής και το 2013 έγινε καφενείο. Ο Παναγιώτης είναι από την Πρέβεζα και η σύζυγός του Μιράντα από την Αθήνα. Έχουν έρθει στην Κύπρο από το 2011 με αφορμή τα γυρίσματα της σειράς του ΑΝΤ1 «Πρεμιέρα» που είχε να κάνει με την ζωή της Έλλης Κυριακίδου. Αυτός κατασκευάζει σκηνικά και αυτή είναι ενδυματολόγος. Έτσι κάπως εξηγείται ότι το μαγαζί, μου θυμίζει σκηνικό από ταινία του Αλμοδοβάρ. H  Μιράντα μάλιστα έχει κερδίσει και δυο κρατικά βραβεία για την δουλειά της. Τον ρώτησα πως ήρθε το μαγαζί στα χέρια τους και αρχίζει να μου ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του.

Τον προηγούμενο διαχειριστή του μαγαζιού τον γνώρισα το 2015. Γυριζόταν εδώ το «Μπρούσκο». Δεν ήθελε άλλο να ασχοληθεί και αποφασίσαμε να το πάρουμε εμείς. Μας άρεσε πολύ. Το αλλάξαμε όλο, έπεσε πολύ προσωπική δουλειά. Το ανοίξαμε 1η Οκτωβρίου του 2017. Κλείνουμε 6 χρόνια και κάτι.

Με την Μιράντα το λατρεύουμε, δεν μετανιώσαμε ποτέ γι’ αυτή την κίνηση. Εδώ έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο. Είναι στέκι καλλιτεχνών. Εδώ παραδοσιακά γίνεται το πάρτι όταν τελειώνει κάποια ταινία ή σειρά.

Το ντεκόρ το έχω αναλάβει προσωπικά εγώ. Τα περισσότερα έπιπλα και διακοσμητικά που υπάρχουν στον χώρο είναι ανακυκλωμένα. Το πράσινο των τοίχων χρησιμοποιείται στις ταινίες επειδή γράφει ωραία στις κάμερες.

Κατά καιρούς έχουν έρθει αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Φέρης και ο Γιώργος Αρμένης. Έρχονται και οι κύπριοι ηθοποιοί μόλις τελειώνουν τις παραστάσεις τους στο θέατρο.

Σερβίρουμε κρασί, μπίρα, ζιβανία, ούζο τσίπουρο, χυμούς, αναψυκτικά και διάφορά τσιμπήματα που συνοδεύουν τα ποτά. Σερβίρουμε Σάμαλι σπιτικό το οποίο φτιάχνει μια κυρία γνωστή μας και νόστιμο χταποδάκι ξιδάτο που φτιάχνει η Μιράντα, ο κόσμος τα αγαπάει πολύ.

Έχουμε Live μουσική Παρασκευή και Σάββατο. Κάποιες φορές έχουν ανεβεί και μικρές παραστάσεις στον χώρο. .
Παίζουμε από μπλουζ, λάτιν τζαζ, έντεχνο και Χατζηδάκι μέχρι και κλασσική μουσική.

Ο χώρος μας αρέσει πολύ, δεν μετανιώσαμε ποτέ που το αναλάβαμε και δεν νιώθουμε ότι μας έχει δεσμεύσει. Το Καφενείο 11 είναι το «παιδί μας». Γνωρίζουμε κόσμο που μας αγαπάει πολύ και εμείς τους αγαπάμε. Στο TripAdvisor είμαστε πρώτοι στο εξωτερικό. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε και με τις ταινίες όμως πλέον πολύ επιλεκτικά.

 Το Καφενείο 11 βρίσκεται στην Παλιά Πόλη πίσω από το Χαμάμ και ανοίγει από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά την νύχτα για καφέ και μεζεδάκια ενώ διαθέτει τραπεζάκια μέσα και έξω. Φιλοξενεί ζωντανή ρεμπέτικη μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο. ΤΡΙ-ΚΥΡ 12.00 -24.00