ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Επάγγελμα πόρνη» της Λ. Ζωγράφου στο Ριάλτο και στο Παλλάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα.
Ούτε ένας αθώος.Ανεύθυνος κανένας.
Λιλή Ζωγράφου, 1978

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση έρχεται από την Αθήνα για δύο παραστάσεις: Στη Λεμεσό στις 24 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στη Λευκωσία στις 26 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς.

Ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί τις ιστορίες «Της Χούντας» από το γνωστό βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου. Πρόκειται για δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική ,εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια -μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται - καταμαρτυρώντας πως Η ζωή νικά!

Ο Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου ενώ η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου ερμηνεύει, δίνει επί σκηνής λόγο στην
αφηγηματική ορμητικότητα, το γλυκόπικρο χιούμορ και στην αφοπλιστική ειλικρίνεια της, στοιχεία που αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ιστορία πρώτη: Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

Ιστορία δεύτερη: 1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας –δεμένη στο κρεβάτι- πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Πρόκειται για μία παράσταση σύγχρονη, που γκρεμίζει τα δόγματα και τους
μύθους που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό: «Όχι, η επανάστασή μου, δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα».

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί:Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης , Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Love FM & Καθημερινή
Χορηγός Αερομεταφορών: COBALT

Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Εισιτήρια: € 15 / 12 - Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45 & www.rialto.com.cy 

*Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία – την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, 20:30. Οργανωτής: Πανεπιστήμιο Κύπρου