ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εργαστήρι Θεάτρου από τον Heinz-Uwe Haus

Ο ΘΟΚ ανακοινώνει την φιλοξενία του Heinz-Uwe Haus, σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού θεάτρου, ο οποίος διδάσκει στο Professional Theatre Training Program (PTTP) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Delaware – ΗΠA.

Η θρυλική παραγωγή του έργου του Μπρεχτ «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» με το οποίο επαναλειτούργησε ο ΘΟΚ το φθινόπωρο του 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή έθεσε το έδαφος για μια γόνιμη συνεργασία πολλών ετών του σκηνοθέτη με τον ΘΟΚ.  Παραγωγές τις οποίες σκηνοθέτησε όπως τα έργα του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Μάνα Κουράγιο» και «Αρτούρο Ούι», του Σαίξπηρ «Με το ίδιο μέτρο» και του Μπόρχερτ «Έξω από την πόρτα» κέρδισαν το κυπριακό κοινό και τοποθέτησαν τον ΘΟΚ στο διεθνές προσκήνιο.

Με γνώμονα τη μέθοδο του Μπρεχτ για Ηθοποιούς, Δραματουργούς, Σκηνογράφους, Ενδυματολόγους και Σκηνοθέτες, το εργαστήρι αφορά στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις μεθόδους του πρακτικού θεάτρου στη βάση της Μπρεχτικής λογικής και τεχνικής που αφορά την ανάπτυξη του «Επικού Θεάτρου». Περιλαμβάνει στοιχεία όπως δραματουργική ανάλυση, θεατρική αναπαραγωγή του κειμένου, σκηνική πραγματικότητα, κατηγοριοποίηση, χρήση του χώρου, προσδιορισμό και εξέλιξη του χαρακτήρα. Οι ασκήσεις του εργαστηρίου καθώς και ο μεθοδικός αναστοχασμός επικεντρώνονται στο κοινό έδαφος της συγγραφής, της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής.

Το εργαστήρι «Από το κείμενο στην σκηνή» (From text to stage) εξετάζει τις πολιτισμικές, κοινωνικές και ιστορικές προσεγγίσεις που χρειάζονται για την αξιολόγηση του αντίκτυπου και της λειτουργίας του κειμένου διαμέσου της ερμηνείας. Η δραματουργική σκέψη και η υποκριτική τεχνική του Haus παρέχουν αξιόπιστα εργαλεία, πολύ γνωστά στις παλαιότερες γενιές συντελεστών του κυπριακού θεάτρου. 
Αλλά όπως λέει και ο Μπρεχτ «Πως μπορεί ο κόσμος του σήμερα να παρασταθεί στο θέατρο;»

Σε πέντε ενότητες από τις 22 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου (10.00-13.00 και 17.00-19.00) , νέοι ηθοποιοί, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, καθηγητές και δάσκαλοι υποκριτικής θα επικεντρωθούν σε σκηνές από έργα του  Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Γκαίτε και Μποντέν για να γνωρίσουν τις ρίζες και την ουσία του επικού θεάτρου.

Γλώσσα: Αγγλικά
Δηλώσεις συμμετοχής: Με αποστολή βιογραφικού στο dramaturg@thoc.org.cy , μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2016.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο τηλ. 22864306.
Συμμετέχοντες: Μέχρι 12 άτομα

Το κόστος συμμετοχής θα καλυφθεί από τον ΘΟΚ.